Pilvo skausmas, sunkios mėnesinės, mėnesinių skausmai ir skausmingas seksas – šie simptomai daugumai moterų atrodo visai nereikšmingi, nes jos juos patiria reguliariai. Jos mano, kad kas mėnesį pasikartojantys skausmai ir nepatogumai yra moterų dalia, o skausmingas seksas, deja, daugumai taip pat yra įprastas dalykas.

Tačiau šie simptomai yra išskirtiniai endometriozės ženklai. Šia itin skausminga liga, kuri dažniausiai yra nediagnozuojama, serga apie dešimt procentų moterų.

Endometrioze susergama, kai endometrinis audinys, paprastai dengiantis gimdos vidų, išveši kitose kūno vietose, pavyzdžiui, kiaušidėse ar kiaušintakiuose. Šis nenormalus išvešėjimas sukelia uždegiminę reakciją, o „tada šis audinys uždegiminio proceso metu atsikuria“, – sako Niujorke dirbantis ginekologas Tameris Seckinas, besispecializuojantis endometriozės gydyme. Jis yra Amerikos endometriozės gydymo fondo bendraįkūrėjas, be to, yra parašęs knygą „Recognizing and Treating Endometriosis“ („Kaip atpažinti ir gydyti endometriozę“).

„Mes tiksliai nežinome, kas sukelia endometriozę“, – priduria jis, nors manoma, kad ši liga gali būti paveldima genetiškai. Priklausomai nuo to, kiek išplitę endometriozės židiniai, ši liga gali būti lengvos, vidutinės ar sunkios formos.

Endometrioze gali susirgti vaisingo amžiaus moterys, tai yra, nuo pirmųjų mėnesinių iki menopauzės. Manoma, kad JAV šia liga serga viena iš dešimties moterų ir mergaičių, bet daugumai jų ji nėra diagnozuojama arba supainiojama su kitomis ligomis.

Endometriozė gali sukelti stiprų skausmą ir yra viena iš pagrindinių nevaisingumo priežasčių, tad itin svarbu sužinoti tikslią diagnozę, jei norite visiškai kontroliuoti savo seksualinę ir reprodukcinę sveikatą.

Pateikiame labiausiai paplitusius endometriozės simptomus, kuriuos turėtų žinoti visos vaisingo amžiaus moterys.

1. Sunkios mėnesinės

Daugumą moterų, sergančių endometrioze, kankina labai sunkios mėnesinės, ir kai kurios mėnesinių kraujyje netgi gali pastebėti krešulius. Atėjus mėnesinių metui, endometriniai židiniai į kiaušidžių išskiriamus menstruacinius hormonus reaguoja taip pat, kaip vidinis gimdos sluoksnis, ir taip pat išveši bei kraujuoja. Kuo labiau išsiplečia endometriniai dariniai, tuo jie ilgainiui ima stipriau kraujuoti.

„Daugumai endometrioze sergančių pacienčių šie simptomai atsiranda labai anksti“, – sako T. Seckinas.

Mayo klinikos duomenimis, ši liga dažniausiai atsiranda per kelis metus nuo pirmųjų mėnesinių, tad moterys mano, kad tai normalu ir kad tokie yra įprasti mėnesinių simptomai.

2. Pilvo skausmai, ypač mėnesinių metu

Pilvo skausmas dažniausiai yra pats akivaizdžiausias endometriozės simptomas. Kai kurios moterys jaučia chronišką, niekuomet nesibaigiantį skausmą, tačiau dažniausiai skausmas ypač sustiprėja prieš mėnesines ir jų metu. Kai endometrinis audinys kraujuoja tose kūno vietose, kur jis negali (ar negali lengvai) pasišalinti iš organizmo, gali kilti patinimas ir skausmas, aiškina JAV Sveikatos paslaugų departamentas. Šie spazminiai skausmai itin intensyvūs pilvo ir nugaros apačioje – kaip ir įprastų mėnesinių metu, tik sergant endometrioze skausmas daug stipresnis, aiškina T. Seckinas.

Sunkesniais ar vidutinio sunkumo atvejais kai kurių moterų organizme net gali susiformuoti krauju pripildytos cistos, vadinamos endometriomomis. Joms trūkus, jaučiamas itin stiprus skausmas ir smarkus kraujavimas.

Tačiau kai kurios moterys nejaučia didelio skausmo, tad niekada nesikreipia į gydytoją. Sunkesnė endometriozės forma nebūtinai reiškia, kad skausmas būna intensyvesnis. Tai viena iš priežasčių, kodėl endometriozė taip dažnai būna nediagnozuojama.

Dar kitos moterys jaučia skausmą, bet niekada nesiskundžia, nes mano, kad tai tiesiog normalus mėnesinių skausmas.

„Kai kurios moterys arba numalšina simptomus, arba apie juos nepasakoja, nes nenori pripažinti turinčios problemų, kol šios problemos nepradeda išties trukdyti“, – sako T. Seckinas.

3. Skrandžio ir žarnyno skausmai

Endometriozė gali sukelti vidurių užkietėjimą, viduriavimą, žarnyno skausmus ir skausmingą tuštinimąsi. Šie simptomai gali atrodyti kaip skrandžio ir žarnyno problemos arba maisto netoleravimas, būtent todėl endometriozė taip dažnai painiojama su dirglios žarnos sindromu.
„Labai daug moterų, sergančių endometrioze, tiriasi žarnyną, laikosi specialių dietų“, – sako T. Seckinas. Kai kurioms moterims pasireiškia ir endometriozė, ir dirglios žarnos sindromas, todėl nustatyti diagnozę yra dar sunkiau.

Nors sveikas žarnynas gali teigiamai paveikti kai kurių tipų endometriozę, tačiau jos sukeliami skausmai niekur nedingsta.

4. Skausmingas seksas

Skausmingas seksas yra dar vienas akivaizdus endometriozės požymis. Skausmą moteris gali jausti per sueitį, iškart po jos, o kai kuriais atvejais skausmas nesiliauja ir kitą dieną po sekso, sako T. Seckinas. „Labai dažnai endometrioze sergančios moterys jaučia skausmą orgazmo metu, tačiau jos retai apie tai prasitaria“, – priduria jis.

Seksas gali būti dar skausmingesnis prieš mėnesines ar jų metu, kai audinį ypač paveikia uždegimas.

Yra daugybė kitų skausmingo sekso priežasčių, pavyzdžiui, makšties sausumas arba nediagnozuota lytiniu keliu plintanti liga, tačiau kai skauda dar ir pilvą, greičiausiai, priežastis yra endometriozė.
„Jei moteris jaučia intensyvų skausmą mėnesinių metu, tuštindamasi ir sekso metu, tai labai akivaizdu ženklas, kad ji serga endometrioze“, – sako T. Seckinas.

5. Nevaisingumas

Iki 50 proc. moterų, sergančių endometrioze, negali pastoti. Kartais nevaisingumas yra vienintelis endometriozės simptomas. Dauguma moterų nė neįtaria, kad serga endometrioze, kol nepradeda planuoti šeimos pagausėjimo ir nepamato, kad niekaip nepavyksta pastoti. Tada joms paprastai atliekama nuodugni sveikatos patikra.

„Į mus kreipiasi daugybė moterų, išleidusių dešimtis tūkstančių dolerių dirbtiniam apvaisinimui ir kitokiems nevaisingumo gydymo metodams, – sako T. Seckinas. – O mes iškart diagnozuojame endometriozę.“

„Jei nepavyksta pastoti net po kelių dirbtinio apvaisinimo bandymų, ypač jei mėnesinės būna skausmingos, būtinai privalote pasitikrinti, ar nesergate endometrioze“, – pataria T. Seckinas.

Vienintelis patikimas būdas išsiaiškinti, ar nesergate endometrioze, yra laparoskopija – procedūra, kuri atliekama su nejautra. Jos metu padaromas nedidelis įpjovimas ir audinys nuodugniai ištiriamas.

Priklausomai nuo to, kokios stadijos liga, operacija (kai pašalinamas endometrinis židinys) gali padėti pastoti ir padidinti sėkmingo išnešiojimo tikimybę.

Prisiimkite atsakomybę už savo sveikatą ir paprašykite gydytojo skirti jums tyrimus endometriozei išaiškinti, jei manote, kad sergate šia liga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt