- Kada susidomėjote kremais, o gal pirma buvo mamos lūpų dažai – juk ne paslaptis, kad mergaitės mėgsta patikrinti ir išbandyti mamos grožio priemones?

- Mokykloje, bet nepamenu, kurioje konkrečiai klasėje ir kiek man metų buvo. Atmintyje neišliko ir kokias pirmąsias kosmetikos priemones pasiskolinusi iš mamos išbandžiau. Bet užtai labai gerai pamenu vieną mamos rankinę, vadinamąjį „clutch bag“ iš šviesios zomšos, kuri man buvo tokia graži, na, svajonių rankinė. Matyt, tokie prisiminimai ne veltui – niekad nebuvau dekoratyvinės kosmetikos fanė, o štai rankinės – tai viena iš moteriškų silpnybių.

- Kada rimtai pradėjote rūpintis savo oda?

- Kai pradėjau suvokti save kaip panelę, moterį, kai ėmė rūpėti išvaizdos dalykai. Tai įvyko mokykloje, vyresnėse klasėse. Dabar moksleivės jau nuo 12 metų bando kosmetiką, gražinasi, man tai pradėjo rūpėti palyginti vėlai. Galbūt dėl to, kad nevargino jaunatviniai spuogai, apie kosmetologes sužinojau irgi pakankamai vėlai.

- Koks dabar yra Jūsų rytinis ir vakarinis grožio ritualas? Gal yra ir koks ypatingas savaitgalinis?

- Manau, kad odą veikia daug sudedamųjų dalykų. Visų pirma, vidiniai. Tai, ką tu geri ir valgai, ar judi, kaip miegi, ir kiek laiko būni lauke.

Dėl odos ir apskritai geros savijautos geriu daug vandens, tad rytą pradedu nuo didelės stiklinės šilto vandens su citrina. Pakabinu šaukštelį medaus, jį laižau ir užsigeriu šiuo vandeniu. Plačiai atsiveriu balkonus ir gerai išvėdinu namus. Stengiuosi kuo daugiau laikyti atvertus langus, ištisus metus.

Tiek ryte, tiek vakare labai patinka veidą apipurkšti hidrolatu. Apie švaros dalykus net būtų keista atskirai kalbėti.

Savaitgaliais mano oda turi progą pailsėti nuo dekoratyvinės kosmetikos, kuri man neišvengiama kiekvieną darbo dieną, nes kasdien vedu laidą „Labas vakaras, Lietuva“ per LNK.
Lavija Šurnaitė

- Gal turite kokių nors mėgstamų ypatingų grožio puoselėjimo procedūrų?

- Ne. Nesu iš tų moterų, kurios pasidaro „grožio dieną“ ar kažką panašaus ir tikisi vienadienių stebuklų. Aš tikiu, sisteminga odos priežiūra, kuri grindžiama jūsų gyvenimo būdo įpročiais. Paprastai tokie dalykai, įpročiai teigiamai veikia visą mūsų kūną, net emocijas, o tuo pačiu ir oda. Žmogus juk sistema – kaip gali pasirinkti rūpintis tik oda?

- Ar mėgstate eksperimentuoti su grožio priemonėmis? Gal kokių klaidų esate padariusi ir galėtumėte pasidalinti?

- Nelabai, nežinau, gal tiesiog neturiu tam laiko, o gal dėl to, kad „grožio dalykai“ – kaip profesionalus makiažas ir šukuosenos dėl mano darbo specifikos yra kasdienybė, o ne ypatinga proga. Tad eksperimentams tiesiog nelieka noro ir vietos. Man įdomiau stebėti kaip kiti dalykai, nei dekoratyvinė kosmetika, daro gerą poveikį odai. Pradedant suvalgomu maistu, judėjimu, miegu, atostogomis, veido masažais.

Kaskart įsitikinu, kad kremas ar pudra yra bejėgiai, jei į kitus dalykus nekreipiama dėmesio. Dėl klaidų – neretai moterys painioja sąvokas kosmetologė ir dermatologė ir daro klaidą, turėdamos odos problemų mindamos kelius pas kosmetologes. Visų pirma, reikėtų dermatologo konsultacijos, o paskui jau „žaisti“ su grožio dalykais.

Pastebėjau, kad moterys turėdamos įvairių odos bėrimų – suka ratus pas kosmetologes su tais valymais, rūgštimis ir pan. dalykais, o bėdą sutvarkytų gydytojo konsultacija, galbūt reikalingas vaistų kursas ar specialūs vaistiniai tepalai.

- Ar naudojate ir mėgstate namines priemones, kurios dabar tokios populiarios – tepame viską, ką randame darže ir virtuvėje?

- Na paskutinį kartą natūraliomis priemonėmis tepliojausi dar vaikystėje, būdama mokyklinuke – per braškių sezoną su mama ir mažyle sese išsitepėme veidą braškėmis. Buvo labai juokingas vaizdas, gal net kiek kraupokas, todėl prisimenu šį „grožio ritualą“. Dabar geriau renkuosi natūralesnę, bet pripažintą kosmetiką, nei vaikštau namie su grietine nuteptu veidu.

- Tyrimai rodo, kad moterys per mažai dėmesio skiria odos priežiūrai, o per daug – dekoratyvinei kosmetikai? kaip Jums pavyksta išlaikyti šį balansą? Juk Jūsų odai tenka nemažai dekoratyvinės kosmetikos išbandymų?

- Dekoratyvinė kosmetika visa savo plejada nugula ant mano veido kiekvieną darbo dieną, bet tik keletui valandų. Grįžusi namo, po laidos transliacijos – iškart veidą nusivalau ir likusią dienos dalį būnu tokiu „nuogu“ veidu. Man visai nebaisu kaip kitoms moterims išnešti šiukšlių nepasidažius, nes man tikrai labiau rūpi mano odos sveikata ir būklė, nei ką pagalvos kaimynas iš penkto aukšto pamatęs mane be makiažo.

Be to, tai labai gera priemonė ugdyti savyje tą „drąsą“ būti (ne)gražia. Daugelis moterų jaučiasi gražios tik pasidažiusios, todėl toks buvimas be kosmetikos man yra lyg saviugda nesikoncentruoti taip stipriai į išorinius dalykus. Be to, aš pasitikiu natūralia savo odos išvaizda, neturiu, ko stipriai slėpti po storu pudros sluoksniu.

- Sakoma, kad odai labai svarbu išgeriamo vandens kiekis. Kokia Jūsų nuomonė? Kiek jūs išgeriate per dieną vandens?

- Vanduo – man skaniausias pasaulyje gėrimas. Nekoketuoju. Net gardžiausio šampano niekad tiek neišgerčiau per visą dieną, kiek man malonu gerti vandenį. Gerti vandenį yra toks natūralus man dalykas, kad kitaip negalėtų būti. Viena mano draugė kovoja su akne, bet visai negeria vandens. Sakau, na bet tu pabandyk, pradžioje iš gražaus butelio ar ąsočio, kol tai taps įpročiu. Juk galia vandenį skaninti mėtomis, vaisių griežinėliais net agurkais. O apie vandens daromą poveikį organizmui ir odai nesiplėsiu, nes tos info pilnas internetas, o jos tikrai daug.

- Kokie būtų Jūsų svarbiausi patarimai moterims, norinčioms turėti gražią odą?

- Savo knygoje apie veido odos puoselėjimą parašiau visą skyrių. Beje, ten nė žodžio apie brangius kremus ar dekoratyvines kosmetikos priemones – vien įpročiai, kurie gražina jūsų odą. Apie veido jogą, gryną orą, vandenį, švarą, poilsį prie jūros, etc. Visi dalykai atrasti ar išbandyti mano pačios.

Pamenu kartą nuėjau pas pažįstamą vizažistę ir darydama man makiažą ji ėmė manęs klausinėti, ką pasidariau savo veido odai, kad ji puikiai atrodo ir švyti? Iškamantinėjo apie visokias veido procedūras, apie kurias net nebuvau girdėjusi, bet į visus klausimus sulaukusi mano „ne“, uždavė lemtingą klausimą: „Gal buvai prie jūros?“ Ir tada man dingtelėjo, kad aš tikrai buvau prie jūros, bet užsimiršo, nes buvo praėjęs koks mėnuo laiko.

Vizažistė patvirtino, kad buvimas prie jūros yra vienas veiksmingiausių odos gražintojų. Nuo tada, sąmoningai planuoju išvykas prie jūros. Išlaidas šioms kelionėms keičiu į pasivažinėjimus po sodybas ir pan. Panašiai odą veikia ir ilgas pasivaikščiojimas gryname ore, grįžti ir jauti, tarsi motulė gamta tau nemokamai ką tik atliko veido masažą.

„Eurovaistinė“ siūlo puoselėjant grožį vadovautis odos priežiūros piramide:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)