Krienų plikalo garais galima išsigydyti bet kokią peršalimo ligą, net gripą. Šviežius ar sausus krienų lapus užmerkia karštame vandenyje, šutina pusvalandį, paskui nukošia. Vanduo pilamas ant pradžiūvusios krosnies. Kvepia lauku, dangumi, krienais ir dar kažkuo, be galo maloniu, džiuginančiu sielą.

Pirtyje turėtų būti vietos ir kitiems vaistingiems augalams - mėtoms, liepoms, čiobreliams, jonažolėms, raudonėliui, šalpusniui, vaistinei ramunėlei, šalavijui. Galima naudoti žolių mišinius. Pavyzdžiui, ramunėlių, raudonėlio ir čiobrelių arba beržo, kadagio ir liepų lapų. Kai kurie mėgėjai į šiuos kokteilius įdeda karčiojo kiečio. Kibirui karšto vandens reikia maždaug 70-100 g nuoviro. Svarbu nepadauginti, nes atsiras degėsių kvapas. Kiekvienas augalas veikia organizmą skirtingai:

mėtos gerina nuotaiką, reguliuoja širdies veiklą,
raudonėlis gydo viršutinių kvėpavimo takų ir nervų sistemos ligas,
juodųjų serbentų lapai gelbsti nuo peršalimo ligų, sustiprina organizmą po gripo,
garstyčia (šaukštelis sausų, pakepintų miltelių) gydo peršalimo ligas pačioje jų pradžioje,
liepos skatina prakaitavimą,
eukalipto garai išvalo nosiaryklę.

Pasiilgote vasaros? Paruoškite mėtų, raudonėlio, vaistinės ramunėlės, liepžiedžių, šalavijų, čiobrelių, jonažolės, šalpusnio, kvapnios arbatos, tabako, barkūno, krienų lapų, eukalipto ir laurų užpilą. Atrodys, kad vidurvasarį sėdite žydinčioje pievoje. Savotiškai kvepia serbentų lapų ir jaunų ūglių užpilas.

Nuo giros ir alaus garinėje kvėpės duona: į 3 litrus verdančio vandens įpilkite 50 gramų duonos giros ar alaus.

Į dubenį su karštu vandeniu įdėkitę 0,5 šaukštelio medaus, įlašinkite 5 lašus eukalipto aliejaus ar 7-10 lašų mentolio. Šis mišinys gerina nuotaiką, gerai veikia nervų sistemą, širdį, kraujagysles.

Jei sunkiai užmiegate ir dažnai pabundate, išmėginkite čiobrelių užpilą. Migdo ir mėtų bei apelsinų aliejus. Ir atvirkščiai - pirtis su jazminais skatina smegenų veiklą ne blogiau negu kofeinas. Tačiau tonizuojančius užpilus ir aliejus geriau naudoti iš ryto.

Džiovintų augalų galima padėti ant pirties gultų. Ypač tinka juodųjų serbentų, šalavijo, eukaliptų lapai ar smulkūs eglišakiai. Išmirkę jie skleidžia puikų kvapą.

Augalų mišinį suberkite į emaliuotą puodą, užpilkite verdančiu vandeniu ir pastatykite ant stiprios ugnies. Kaip vanduo užvirs, ugnį sumažinkite, o puodą uždenkite rankšluosčiu. Taip verdama apie valandą, paskui išpilstoma į butelius, sandariai uždaroma ir laikoma šaldytuve. Taip paruoštą nuovirą galima laikyti net 1,5-2 mėn. Žinoma, vertingiausias šviežias nuoviras. Kad garinėje nuoviras nesmirdėtų degėsiais, ant akmenų pirmiausia užpilkite truputį vandens, poaskui nuoviro, paskui vėl vandens ir vėl nuoviro.

Garai pirtyje kvepės, jeigu įkaitusius akmenis palaistysite vandeniu su šiek tiek alaus (3 l verdančio vandens /50 g duonos alaus) arba giros. Kvepia šviežiai kepta duona! Kavos mylėtojai gali vandeniu užplikyti šaukštą kavos - šis aromatas suteikia žvalumo.

Šaltinis
Virtualus sodo žurnalas www.rojaussodai.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją