Žinią apie kvėpavimo galią ir akivaizdų, apčiuopiamą sąmoningo kvėpavimo poveikį savijautai, sveikatai bei gyvenimo kokybei jau 40 metų per pasaulį neša kvėpavimo technikų mokytojas ir pradinininkas Danas Brule. Šį mėnesį jis atvyksta į Lietuvą.

Kvėpavimo galia

Viešnagės metu mokytojas pasakos apie tai, kaip kvėpuojant įmanoma įveikti impulsyvų ir besaikį valgymą, išsivaduoti nuo nuolatinio nervingumo ar nevaldomo mąstymo. Mokytojo teigimu, neteisingi kvėpavimo įpročiai gali tapti net galvos skausmo priežastimi, o išmokus įvairių kvėpavimo technikų bei jas nuolat taikant kasdieniniame gyvenime, įmanoma pasiekti tiesiog stulbinančių pokyčių.

„Dabar, tuoj pat, stipriai ir plačiai įkvėpk. Kai iškvėpsi, visiškai atsipalaiduok… Jausk, tarsi pradėtum tirpti ir susiliek su plačia tylos ir ramybės erdve. Šiame ramybės taške, šiame pradiniame taške, slypi begalinės energijos vandenynas.

Ši universali energija padės nuvyti į šalį stresą, įtampas, nuovargį, dvejones, ligas ir visus asmeninius barjerus, kuriuos įgijai dar būdamas vaikas. Ši erdvė yra namai ir tarsi didžiulis sandėlis meilei, taikai ir džiaugsmui“, – šie mokytojo žodžiai pasiekė dešimtis tūkstančių žmonių įvairiausiuose pasaulio kampeliuose ir pakeitė daugybę likimų.

Apie kvėpavimo naudą

Gyvenime pasitaiko momentų, kai turime perkelti sąmoningumą iš išorės į vidų (ir atvirkščiai). Taip pat būna, kai turime surinkti savo pasklidusias energijas ir sukoncentruoti savo dėmesį, kaip lazerio spindulį. Būtent šiais momentais turime pasitelkti sąmoningą kvėpavimą.

Prisodrinkite kiekvieną įkvėpimą, panardinkite įkvėpimą į pačias gražiausias, tauriausias, galingiausias mintis, vaizdinius, garsus, judesius ir emocijas. Sąmoningas kvėpavimas gali būti naudojamas tiek sporte, tiek ir bet kokioje kitoje veikloje, siekiant išgyventi (pvz., skyrybų, artimojo netekties metu), asmeniniam ugdymui, kūrybinei išraiškai, savikontrolei ir paprasčiausiam mėgavimuisi.

Kvėpavimas – tai būdas padidinti savo seksualinę energiją ir pažadinti kundalini. Seksualinės energijos baimė, seksualinė trauma, drovumas ar šių jausmų varžymasis gali versti žmones sustingti, įtempti dubenį ir apatinę pilvo sritį.

Įtampa ar diskomfortas dėl virškinimo problemų ar menstruacijų pokyčių taip pat gali skatinti įprotį sulaikyti, įtempti ar sutraukti pilvą. Pilnas laisvas ritminis diafragminis kvėpavimas gali išplauti visas šias traumas.

Galime naudoti kvėpavimą tam, kad peržengtume savo ego ir emocinį protą, patirtume nuostabias sąmonės būsenas ir išgyventume tam tikras didingas dvasines dimensijas.

Kvėpuokite sąmoningai, norėdami susidoroti su nekontroliuojamu protu ar nevaldomu mąstymu, kai jaučiatės pernelyg susirūpinęs ar nervingas, kai jaučiatės pavargęs, kai reikia atsigauti po sunkaus darbo, siekiant atsikratyti nepageidaujamos emocinės būklės, norint įveikti karščiavimą.

Apie įpročius ir jų keitimą

Daugelis žmonių turi įprotį kvėpuoti greitais paviršutiniškais įkvėpiais į savo krūtinės viršų. Šis modelis įjungia „kovoti“ arba „bėgti“ refleksą. Taigi, jis skatina mus būti sunerimusius, ties susierzinimo ar nerimo riba.

Danas Brule
Nerimo valdymo taisyklė – lėtai kvėpuoti pilvu. Pagrindinis antistresinis kvėpavimo būdas yra vadinamas „žemai ir lėtai“. Paverskite tai įpročiu! Nepamirškite švelniai ir kantriai elgtis su savo kūnu.

Žaiskite su kvėpavimu. Žvelkite anapus ribotumų iliuzijos. Pajuskite savyje galingą dievišką šviesos būtybę! Žiūrėkite matančiomis akimis ir nepamirškite mylėti!

Apie nuolatinį galvos skausmą

Ar gali jūsų kvėpavimo įpročiai būti jūsų galvos skausmo priežastimi?

„Disfunkciniai kvėpavimo įpročiai, ypač įprotis perkvėpuoti (over-breathing), gali iš karto sukelti galvos skausmą.

Mes galime suprasti ryšį tarp disfunkcinio kvėpavimo ir galvos skausmo štai tokiu būdu: perkvėpavimas (over-breathing) yra tipinis disfunkcinis elgesys. Jis sukelia hipokapniją (degonies stygių). Be to hipokapnija sulėtina kraujo tekėjimą venomis, taigi – deguonies ir gliukozės patekimą į smegenis. Kitaip tariant, perkvėpavimas sukelia smegenų hipoksiją ir hipoglikemiją.

Pakeiskite savo kvėpavimą ir jūsų fiziologija pasikeis. Yra daug daugiau dalykų, kuriuos apima kvėpavimo mokslas. Svarbiausia žinoti, jog jūsų kvėpavimo įprotis gali būti daugelio negalavimų priežastimi. Patyręs kvėpavimo mokytojas gali padėti jums atpažinti jūsų kvėpavimo šablonus ir gali jus išmokyti taisyklingo kvėpavimo“, - sako D. Brule.

Taikomasis kvėpavimo mokslas moko, kaip atpažinti sutrikimus skirtingose situacijose.

Liepos mėnesį Dan Brule daugiau nei dvi savaites viešės Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)