„Bodyflex“ mankšta pirmiausia daugelį moterų sužavi tuo, kad ji prieinama visiems nepriklausomai nuo to, koks yra žmogaus fizinis pasirengimas, kūno lankstumas, svoris ar kūno apimtys, o rezultatai skaičiuojami jau po 10 dienų.

„Bodyflex treniruočių metu mačiau daugybę žmonių, kurie greitai atsikrato nepageidaujamų kilogramų, atsigauna po įvairiausių varginančių negalavimų ir jau pirmosiomis užsiėmimų savaitėmis jaučia sveikatos pagerėjimą, didelį energijos antplūdį“, - sako Monika Šiaudinytė, studijoje „ENSO“ vedanti „Bodyflex“ treniruotes.

Netinkamo kvėpavimo padariniai

Plačiai paplitusi teorija, kad tik intensyvus fizinis krūvis padeda pasiekti puikių rezultatų. Trenerė skuba šiuos mitus paneigti: „Bodyflex“ idealiai tinka toms, kurios nemėgsta staigių judesių, intensyvaus sporto ar dėl sveikatos sutrikimų negali užsiimti aktyvia fizine veikla. Būtent tokiems žmonėms šią mankštą amerikietė Greer Childers ir sukūrė. Deguonis iš tiesų daro stebuklus, - teigia M. Šiaudinytė.

“Body flex” arba liekninamasis kvėpavimas – tai ypatingos treniruotės, kurių visa paslaptis slypi tame, kaip kvėpuojate. Mankštos esmė - gilus diafragminis kvėpavimas, kuris derinamas su raumenų tempimo pratimais.

Šių kvėpavimo pratimų dėka išmokstama kvėpuoti taisyklingai ir bandoma atkurti kūdikio diafragminį kvėpavimą. Fizinio krūvio stoka, dažnas buvimas patalpose, antsvoris, stuburo iškrypimas, atpratino mus kvėpuoti taip, kaip buvo išmokiusi gamta. Ką tik gimęs kūdikis kvėpuoja taisyklingai, jo pilvelis kilnojasi aukštyn ir leidžiasi žemyn, o krūtinė lieka beveik nejudri. Jis kvėpuoja pilvu arba mediciniškai tariant, giliai kvėpuoja diafragma.

Organizmui senstant, kvėpavimo kokybė visai suprastėja, nes silpnėja kvėpavimo raumenų ir diafragmos veikla, mes pradedame kvėpuoti krūtinės viduriu ir baigiame tuo, kad naudojame tik plaučių viršūnėmis. Organizmui trūkstant deguonies jaučiamas nuovargis, silpnumo jausmas, galvos skausmai, silpnėja imunitetas, prastėja miegas, blogėja atmintis, kūnas nustoja eikvoti energiją ir nedegina kalorijų, atsiranda antsvoris, celiulitas.

„Gilus diafragminis kvėpavimas – geriausia išeitis išeiti iš šio užburto rato“ – įsitikinusi trenerė.

Į kovą su celiulitu

Bodyflex veikia pagal paprasčiausius moksliškai pagrįstus fizikos dėsnius – deguonis degina riebalus. Jis pernešamas su krauju į įvairias kūno dalis. Svarbiausia įtempti tam tikrą kūno dalį ir sudaryti toje vietoje didesnį deguonies poreikį. Tai kūno daliai, kuri įtempiama arba suspaudžiama, priteka daugiau kraujo, o su juo ir deguonies. Taip riebalai deginami konkrečiose kūno vietose ir kartu stiprinami raumenys.

„Tačiau „Bodyflex užsiimama ne vien tam, kad būtų iškvėpti nereikalingi kilogramai, ši mankšta taip pat padeda „įkvėpti sveikatos“, - diafragminio kvėpavimo privalumus toliau vardino specialistė. Intensyvus ir taisyklingas kvėpavimas masažuoja vidaus organus: skrandis tampa elastingesnis, kiek susitraukia, todėl norisi mažiau valgyti. Šios mankštos dėka galima išspręsti įvairius virškinamojo trakto negalavimus, pagreitinti medžiagų apykaitą.

„Bodyflex“ tinkama net segantiems astma, alergija, bronchitu, sustiprina venas, kamuojant varikozei, padeda nuo galvos ar raumenų skausmo. Visi pratimai yra saugūs ir juos gali daryti žmonės, turintys netgi sąnarių bei nugaros problemų. Dauguma žmonių, susidomėję šia mankšta, atsisveikino su tokiomis problemomis.

Dėl diafragminio kvėpavimo pagreitėja kraujotaka, tempimo pratimai kraują nukreipia į konkrečią probleminę vietą ir padeda ten sudeginti celiulitą. Tie, kurie užsiima liekninamuoju kvėpavimu džiaugiasi, kad rečiau serga peršalimo ligomis, nes sustiprėja imuninė sistema. Visa tai dėl to, kad deguonies prisotintas kraujas detoksikuoja organizmą ir mažina virusų bei bakterijų pavojų, jos negali daugintis deguonies prisotintame kraujyje.

„Ši sveikatingumo sistema reikalauja didelės minčių ir judesių harmonijos, susikaupimo. Ypač svarbus kūno ir sielos vieningumas, kuris atgaivina žmogų tiek fiziškai tiek dvasiškai, ištraukia iš stresų ir rūpesčių liūno, praskaidrina nuotaiką. Taigi po mankštos nejausite raumenų skausmo ar nuovargio, tačiau būsite pailsėję, žvalūs ir energingi, - sako M. Šiaudinytė.

Tikslas – mažinti apimtis

Užsiėmimų pradžioje kiekvieno žmogaus kūno apimtys matuojamos penkiose vietose. Pirmiausiai liemuo, viršutinė pilvo dalis, apatinė pilvo dalis, klubai ir šlaunys storiausiose vietose.

Reguliariai atliekant specialius kvėpavimo pratimus galima suplonėti nuo 10 iki 35 cm per dvi savaites (tai skaičius, gaunamas susumavus penkių minėtų kūno vietų apimtį). „Akcentuoju „Bodyflex“ naudą sveikatai, tačiau kiek pastebėjau, būtent sparčiai mažėjančios apimtys klientes motyvuoja labiausiai“, - juokėsi trenerė.

Tačiau galima sumažinti kūno formas ir sverti tiek pat, kiek ir anksčiau. Raumenų tempimo pratimų tikslas – ne numesti svorio, o sulieknėti. Atliekant šiuos pratimus dega ne tik nereikalingi riebalai, bet ir tuo pat metu tempiasi, stangrėja raumenys (gerokai sunkesni už riebalus). Todėl gali būti, kad kūno apimtys gerokai sumažės, o svoris liks toks pats, ar pakis vos 1-2 kilogramais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)