Ne veltui Havajų salų gyventojai gėrimą yra praminę „Noelani“. Šis žodis iš vietinės kalbos išvertus reiškia „Gaivumas iš dangaus“. Tačiau kokosų vanduo yra ne tik gaivaus ir malonaus skonio, bet ir ypatingai naudingas sveikatai, puikiai savijautai ir netgi grožiui!

Skirtumas tarp jauno ir subrendusio kokoso riešuto

Dauguma tėvynainių, apsipirkinėdami didžiuosiuose prekybos centruose, yra įpratę matyti kokoso riešutus rudame kevale. Klausimai, koks skirtumas tarp rudo ir žalio kokoso, ar tai ta pati kokoso riešutų rūšis, iškyla ne vienam.

Tačiau atsakymai į šiuos klausimus labai paprasti. Žalias ir rudas kokosas yra tas pats vaisius, tik jis būna žalias, kol yra jaunas, o subrendus jo kevalas sumedėja. Skiriasi net tik vaisiaus kevalas, bet ir sudėtis.

Jaunas kokosas kupinas tyro ir natūralaus vandens, o aplink jo kevalą iš vidinės pusės esanti „mėsa“ labai plona. Tokio vaisiaus tiek vanduo, tiek „mėsa“ yra labai lengvo skonio, ir beveik neprimena mums visiems gerai žinomo sunokusio kokoso. Kai kurie teigia, kad jaunų kokosų vanduo – tarsi beržų sula. Kai kokoso riešutas sunoksta, jame beveik nelieka vandens, „mėsa“ subręsta, tampa maistinga ir aliejinga. Iš jos gaminamas Lietuvoje labai išpopuliarėjęs kokosų aliejus, pienas ir drožlės. 

Sportinis gėrimas tiesiai iš gamtos

Jaunų kokosų vanduo – vienas natūraliausių gėrimų po vandens. Šio gėrimo sudėtyje gausu elektrolitų – mineralų kaip kalis, natris, magnis ar kalcis. Intensyviai sportuodami žmonės netenka dalies šių mineralų, todėl svarbu juos vėl susigrąžinti. Dauguma sportuojančiųjų geria saldintus ir kitaip sintetintus gėrimus, kurie, tikima, atstato prarastų elektrolitų kiekį organizme. Geriant jaunų kokosų vandenį šie mineralai atstatomi natūraliai iš vieno gryno ingrediento. Svarbu paminėti, kad šiame vidutinio dydžio vaisiuje yra 600 mlg kalio, t.y. beveik du kartus daugiau nei viename banane, kuriame yra apie 362 mlg šio elemento. 


Nauda grožiui

Pasaulio gyventojams bei ekologiško maisto verslo atstovams vis labiau besidomint sveika gyvensena kokosų vanduo neliko pamirštas ir susilaukė ypatingo dėmesio.

Jaunų kokosų vandens išpopuliarėjimui Vakarų valstybėse kaip JAV ir Jungtinė Karalystė nemažą įtaką padarė ir pasaulio įžymybės, kurios nuolatos pastebimos gurkšnojant šį eliksyrą. Tokios žvaigždės kaip Madonna, Anthony Kiedis, Demi Moore ir Matthew McConaughey investavo ne vieną milijoną į šio gėrimo verslą ir yra neabejingi kokoso riešutų vandeniui, teigdami jog jis – tikras jaunystės ir grožio šaltinis. 

Gerdami jaunų kokosų vandenį jūs drėkinate savo organizmą. Tai reiškia, kad pakankamas vandens vartojimas įtakoja jūsų odą, kuri tampa skaistesnė ir sveikai spindinti. Teigiama, kad šis skystis taip pat stabdo senėjimą, todėl nuolat jį vartodami išlaikysite jaunatviškesnę odą. Stebėtina ir tai, kad šį gėrimą naudoti galima ir išoriškai. Štai brazilų supermodelis Adriana Lima yra užsiminusi, jog jos gražios odos paslaptis – jaunų kokosų vanduo, kurį ji naudoja vietoj toniko!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją