aA
Terminai „pilno grūdo” ar „visagrūdis” vis dažniau girdimi ne tik iš mitybos specialistų, bet ir iš maisto produktų gamintojų lūpų. Suvokimas apie sveikesnius, vertingesnius, maistingesnius produktus po truputį keičiasi. Tačiau ne visada žinome, kodėl verta rinktis būtent tuos rekomenduojamus.
© Goodlife photography nuotr.

„Goodlife” mitybos specialistas Artūras Sujeta šį kartą apžvelgia pilno grūdo produktų išskirtinumą ir vertes.

– Kodėl mums naudingesni pilno grūdo miltai, duona, makaronai, košės?

– Teks prisiminti biologijos kursą… Kaip žinia, grūdas susideda iš endospermos (o tai net 83 proc. grūdo masės), keliasluoksnės apsauginės luobelės (čia slypi antioksidantai, fitonutrientai), sėlenų ir gemalo, kuriame sukauptos grūdo maisto atsargos (antioksidantai, vitaminai). Perdirbant grūdus dažniausiai paliekamas tik endospermas (sudarytas iš baltymų ir angliavandenių), o sėlenos su branduoliu pašalinami kartu su visomis skaidulomis, B grupės vitaminais, mineralais bei antioksidantais ir kitomis naudingomis medžiagomis.

Kas lieka – balti miltai be naudingų mums medžiagų.

Žinoma, reikia suprasti, kad net ir pilno grūdo gaminiai gali skirtis savo maistine verte, pavyzdžiui, dėl malimo metu nenusijotų sėlenų bei gemalų pilno grūdo kvietiniai miltai turės daugiau skaidulų.

– Kodėl būtent pilno grūdo produktais rekomenduojama keisti įprastus bandant laikytis svorį mažinančio mitybos plano?

– Būtent pilno grūdo produktuose yra skaidulų, antioksidantų ir fitonutrientų, kurie padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Todėl šie produktai rekomenduojami ne tik turintiems viršsvorio, bet ir rizikuojantiems susirgti širdies, kraujagyslių ligomis, diabetu. Puiki žarnyno būklė - geros sveikatos ir išvaizdos garantas, o tam būtina į dienos racioną įtraukti sėlenų. Jos turi absorbcinių savybių – sutraukia ir pašalina žarnyne esančius toksinus, taip palaikydamos sveiką žarnyno būklę.

– Ar būtina vartoti vien pilno grūdo produktus? Ar tai įmanoma iš vis? Koks grūdinių kultūrų santykis dienos meniu turėtų būti su kitomis maisto medžiagomis?

– Atsižvelgiant į sveikos mitybos ekspertų rekomendacijas, bent pusė suvartojamų grūdinių kultūrų turi būti gaunama iš pilno grūdo produktų. Įmanoma ir pilnai vartoti vien tik visagrūdžius maisto produktus. Klausimas tik kiek tai kainuos jūsų laiko ir pinigų.
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pilno grūdo produktuose paprastai yra per mažai baltymų lyginant bendrą jų masę. Todėl aktyviai sportuojančiam žmogui, ignoruojančiam mėsą bei pieną vien toks maistas nebus tinkamas.

– Kodėl aplamai reikėtų vengti rafinuotų, išvalytų produktų, juk būtent tokie ilgą laiką laikyti kokybiškesniais?

– Kalbant apie rafinuotų, išvalytų produktų vartojimą, visų pirma, kyla mintys apie nutukimą. Tokie produktai, priešingai nei pilno grūdo, ženkliai greičiau patenka į mūsų kraują gliukozės pavidalu. Tokiu atveju „cukraus“ šuoliai garantuoti, nuo jų mes nesijausime ilgiau sotūs ir valgysime vėl.

Sportuojančiam žmogui (ir ne tik) be galo svarbi gera žarnyno veikla, o tam turi įtakos ląsteliena, kurios su rafinuotais, išvalytais produktais praktiškai negauname. Pridėkime faktą, kad sportuojantis žmogus suvartoja vidutiniškai nuo 25 iki 35 proc. daugiau maisto nei nesportuojantis ir bus pakankamai nesunku nuspėti, jog maisto vertė dar labiau išauga, tai yra jei vartosime prastos kokybės maistą sportuodami, o vitaminų poreikis ir taip yra išaugęs – problemų neišvengsime.

Mano namų spintelėje paprastų rafinuotų baltųjų miltų tikrai nerasite, visada stengiuosi vartoti kuo mažiau apdorotą maistą. Tad rekomenduoju ir jums atsisakyti baltų miltų bent jau savo namuose.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Šaro rimbas padėjo: „Žalgiris“ Stambule parodė tikrąjį savo veidą (232)

Kauno „Žalgiris“ trečiadienio vakarą Stambulo „Sinan Erdem Dome“ arenoje ieškojo pirmos...

Sostinės pakraštyje – garsių prekių ženklų išparduotuvė, apie kurią nenorėtumėte niekam prasitarti (137)

Pasakoti ar nepasakoti – štai kur klausimas, kai kalba nukrypsta apie neseniai duris pravėrusias...

Mistinė vieta, apie kurią žino retas vilnietis: užsieniečiai čia plūsta tūkstančiais (73)

Retas vilnietis žino apie namą, stovintį Antakalnio V. Grybo gatvės Vaikų namų teritorijoje,...

Spekuliantai pelnosi krentant Džeimso Bondo automobilio gamintojo akcijoms (13)

Galbūt investuotojams Džeimso Bondo automobilis ir patinka, bet gamintojo akcijomis jie spekuliuoja...

Patenkintas Jasikevičius „gražuolių“ matyti „Žalgiryje“ nenori: turime iš naujo tapti žvėrimis specialiai Krepšinis.lt iš Stambulo (1)

Kauno „Žalgiris“ pademonstravo įspūdingą žaidimą puolime bei atidarė pergalių sąskaitą...

Liberalai panaikino Šimašiui palankų sprendimą narystė partijoje gali būti sustabdyta (151)

Remigijui Šimašiui paskelbus, kad antrosios kadencijos Vilniaus miesto mero kėdėje jis sieks su...

Metė siaubingus kaltinimus medžiotojo pašautam dviratininkui – mama vadina monstru ir gailisi, kad tiek mažai kankinosi buvusi mergina kaltina žvėrišku elgesiu (24)

Netekties palaužta dviratininko iš Didžiosios Britanijos Marco Suttono, kurį per klaidą Alpės...

Vieną tritaškį per rungtynes pataikęs „Rytas“ namie nusileido vokiečiams (183)

Vilniaus „Ryto“ (1/2) komanda Europos taurės turnyre patyrė antrą pralaimėjimą iš eilės....

Antrąją „Neregėtą Lietuvą“ išleidęs Jovaiša: pirmasis albumas buvo naudojamas ne pagal paskirtį (23)

Fotografas Marius Jovaiša prieš 10 m. pristatęs jau dabar bene žymiausią Lietuvos fotografijų...

Adomaitis: pametame kažkur galvas – nežinau, kaip paaiškinti (42)

Vilniaus „Ryto“ sirgaliai likus pusei minutės iki ketvirto kėlinio pabaigos traukė ne pergalės...