aA
Terminai „pilno grūdo” ar „visagrūdis” vis dažniau girdimi ne tik iš mitybos specialistų, bet ir iš maisto produktų gamintojų lūpų. Suvokimas apie sveikesnius, vertingesnius, maistingesnius produktus po truputį keičiasi. Tačiau ne visada žinome, kodėl verta rinktis būtent tuos rekomenduojamus.
© Goodlife photography nuotr.

„Goodlife” mitybos specialistas Artūras Sujeta šį kartą apžvelgia pilno grūdo produktų išskirtinumą ir vertes.

– Kodėl mums naudingesni pilno grūdo miltai, duona, makaronai, košės?

– Teks prisiminti biologijos kursą… Kaip žinia, grūdas susideda iš endospermos (o tai net 83 proc. grūdo masės), keliasluoksnės apsauginės luobelės (čia slypi antioksidantai, fitonutrientai), sėlenų ir gemalo, kuriame sukauptos grūdo maisto atsargos (antioksidantai, vitaminai). Perdirbant grūdus dažniausiai paliekamas tik endospermas (sudarytas iš baltymų ir angliavandenių), o sėlenos su branduoliu pašalinami kartu su visomis skaidulomis, B grupės vitaminais, mineralais bei antioksidantais ir kitomis naudingomis medžiagomis.

Kas lieka – balti miltai be naudingų mums medžiagų.

Žinoma, reikia suprasti, kad net ir pilno grūdo gaminiai gali skirtis savo maistine verte, pavyzdžiui, dėl malimo metu nenusijotų sėlenų bei gemalų pilno grūdo kvietiniai miltai turės daugiau skaidulų.

– Kodėl būtent pilno grūdo produktais rekomenduojama keisti įprastus bandant laikytis svorį mažinančio mitybos plano?

– Būtent pilno grūdo produktuose yra skaidulų, antioksidantų ir fitonutrientų, kurie padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Todėl šie produktai rekomenduojami ne tik turintiems viršsvorio, bet ir rizikuojantiems susirgti širdies, kraujagyslių ligomis, diabetu. Puiki žarnyno būklė - geros sveikatos ir išvaizdos garantas, o tam būtina į dienos racioną įtraukti sėlenų. Jos turi absorbcinių savybių – sutraukia ir pašalina žarnyne esančius toksinus, taip palaikydamos sveiką žarnyno būklę.

– Ar būtina vartoti vien pilno grūdo produktus? Ar tai įmanoma iš vis? Koks grūdinių kultūrų santykis dienos meniu turėtų būti su kitomis maisto medžiagomis?

– Atsižvelgiant į sveikos mitybos ekspertų rekomendacijas, bent pusė suvartojamų grūdinių kultūrų turi būti gaunama iš pilno grūdo produktų. Įmanoma ir pilnai vartoti vien tik visagrūdžius maisto produktus. Klausimas tik kiek tai kainuos jūsų laiko ir pinigų.
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pilno grūdo produktuose paprastai yra per mažai baltymų lyginant bendrą jų masę. Todėl aktyviai sportuojančiam žmogui, ignoruojančiam mėsą bei pieną vien toks maistas nebus tinkamas.

– Kodėl aplamai reikėtų vengti rafinuotų, išvalytų produktų, juk būtent tokie ilgą laiką laikyti kokybiškesniais?

– Kalbant apie rafinuotų, išvalytų produktų vartojimą, visų pirma, kyla mintys apie nutukimą. Tokie produktai, priešingai nei pilno grūdo, ženkliai greičiau patenka į mūsų kraują gliukozės pavidalu. Tokiu atveju „cukraus“ šuoliai garantuoti, nuo jų mes nesijausime ilgiau sotūs ir valgysime vėl.

Sportuojančiam žmogui (ir ne tik) be galo svarbi gera žarnyno veikla, o tam turi įtakos ląsteliena, kurios su rafinuotais, išvalytais produktais praktiškai negauname. Pridėkime faktą, kad sportuojantis žmogus suvartoja vidutiniškai nuo 25 iki 35 proc. daugiau maisto nei nesportuojantis ir bus pakankamai nesunku nuspėti, jog maisto vertė dar labiau išauga, tai yra jei vartosime prastos kokybės maistą sportuodami, o vitaminų poreikis ir taip yra išaugęs – problemų neišvengsime.

Mano namų spintelėje paprastų rafinuotų baltųjų miltų tikrai nerasite, visada stengiuosi vartoti kuo mažiau apdorotą maistą. Tad rekomenduoju ir jums atsisakyti baltų miltų bent jau savo namuose.

Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kaupimą pensijai sustabdė tūkstančiai: ką planuoja likusieji? (108)

Maždaug kas dešimtas apklaustasis nurodė toliau planuojantis nebekaupti II-oje pensijų pakopoje,...

Memfis turi naują didvyrį: karjeros rungtynes sužaidęs Valančiūnas parklupdė 57 taškus pelniusį Hardeną (45)

„Šiandien mūsų komanda buvo smarkiai išretinta traumų. Tačiau galų gale tai buvo nesvarbu,...

Neįminta prezidento rinkimų mįslė: kam nukeliaus Matijošaičio balsai (227)

Vasario mėnesį „ Spinter tyrimai “ atlikta visuomenės nuomonės apklausa parodė, kad, jei...

„Žalgiriu“ besididžiuojantis Jasikevičius: žinote, tie vyrukai tikrai turi charakterį specialiai Krepšinis.lt iš Tel Avivo (46)

Kauno „Žalgiris“ karnavalinę šios savaitės žydų nuotaiką kaip reikiant pagadino: svečiai...

Krentantį „Boeing“ išgelbėjo ne tarnybos metu skridęs pilotas (38)

Kai oro linijų „ Lion Air “ lėktuvo įgula visomis išgalėmis stengėsi suvaldyti krentantį...

Tokio pavasario Lietuvoje laukėme ilgai – savaitgalį mėgausimės šiluma (7)

Ketvirtadienio naktį, nešinas nedideliais krituliais (daugiausia lietumi), per Lietuvą keliaus...

Moteriškos paslaptys: liga, kurios priežasčių dažnai nežino net gydytojai

Neretai apie sveikatą susimąstome tik tuomet, kai ji pablogėja. Tuomet pradedame galvoti, ką...

Ėmėsi baisiausio Lietuvos kelio remonto – iki rudens ribos eismą Molėtų plente (26)

Kelias A14, arba plentas nuo Vilniaus iki Molėtų, neretai pavadinamas baisiausiu Lietuvos keliu....

Guoga apie sprendimą nebesitraukti iš politikos: gulėjau lovoje ir pajutau tuštumą (359)

Naujausias Antano Guogos statymas – Centro partija. Kur ir kodėl dingo pažadai trauktis iš...

Meile nepilnametei garsėjančio Elono Peniko „gražuoliuko“ etiketė nežeidžia, bet jo nuotraukos gali apgauti (67)

Ištreniruoto kūno nuotraukomis ir romantiška draugyste su nepilnamete, socialinių tinklų...