Kas šeimininkas

Būkime sąžiningi: mūsų organizmas dažniausiai reikalauja to, prie ko priprato per ilgus bendravimo su mumis metus. Įprato rytais bėgioti ir išsivalyti dantis – net iki darbo nesugebėsite nueiti nepabėgioję ir neišsivalę dantų. Įprato prieš miegą persivalgyti – lovoje gurgės pilvas, kol nepamaitinsite. Norint vienus įpročius pakeisti kitais, paprastai reikia 45-60 dienų kasdienės praktikos. Ir ne visada ji baigiasi mūsų pergale. Organizmas priešinasi, skleidžia pavojaus signalus, reikalauja...

Kartais į jį verta įsiklausyti, o kartais – nebūtinai. O kai kuriais atvejais reikia nuosekliai laikytis savo nusistatymo ir parodyti organizmui, kad tai jūs esate jo šeimininkas.

Signalai, kurių reikia paisyti

Rytais nesinori keltis

Tai gali reikšti:

Jūs mažai miegojote.
Jūsų miegas tik paviršinis, negilus.
Miegodami knarkiate.

Ką daryti?

Atlikite reviziją miegamajame: jei naktį paliekate įjungtus šviesos šaltinius (taip pat ir kompiuterio bei televizoriaus darbo indikatorius), miego kokybė pablogėja. Išmaniajame telefone įdiekite programą, kuri atseka miego fazes ir įjungia žadintuvą nubudimui tinkamiausiu metu. O jei knarkiate, kreipkitės į LOR gydytoją.

Visą dieną norisi miego

Tai gali reikšti:

Jūs nėščia.
Jums mažakraujystė.
Jūs tiesiog labai pavargote.

Ką daryti?

Nusipirkite nėštumo testą, pasitikrinkite hemoglobino kiekį kraujyje, ir jei duomenys nekelia nerimo – tiesiog išsimiegokite: žinduoliai neturi patikimesnio būdo energijai atkurti.

Dažnai skauda galvą

Tai gali reikšti:

Jums PMS.
Silpsta regėjimas.
Netolygiai įtempiate kaklo ir nugaros raumenis.

Ką daryti?

Jei galvą skauda kartą per mėnesį ir skausmas kankina tomis pačiomis ciklo dienomis, reikia kreiptis į ginekologą ir aptarti hormoninės kontracepcijos klausimus: tinkamai parinkti hormonai gelbsti nuo priešmenstruacinių migrenų.

O jei galvos skausmas kyla ne prieš mėnesines, o po darbo, geriausias sprendimas – paprašyti vadovybės, kad nupirktų kėdę su alkūnramsčiais ir naują monitorių.

Svoris nustojo kristi

Tai gali reikšti:

Laikydamiesi dietos pasiekėte plato stadiją.
Pasiekėte savo fiziologinę normą.

Ką daryti?

Apskaičiuokite savo kūno masės indeksą (KMI) – svorį kilogramais padalinkite iš ūgio metrais kvadrato (m/h2). Turite gauti nuo 18 iki 24. Jei daugiau – reikia padidinti fizinį krūvį (mažinti kalorijų skaičių plato stadijoje yra gan beprasmiška). Kai KMI per mažas, gali sutrikti kiaušidžių veikla ir susilpnėti imunitetas – jei organizmas neleidžia jums peržengti šios ribos, padėkokite jam ir liaukitės save alinę.

Signalai, kurių nebūtina paisyti

Nenoriu sportuoti

Jau kokius tris mėnesius išvarote save rytais į lauką ir verčiate bėgioti, o visų liaupsinamo „judėjimo džiaugsmo“ vis niekaip nejaučiate, net atvirkščiai – jaučiate tik nuovargį ir nuobodulį. Tai nereiškia, kad sportas kenkia. Tai reiškia, kad pasirinkote jums netinkančią sporto šaką arba netinkamą krūvį. Jei organizmas nenori bėgioti, lai šokinėja, plaukioja, žaidžia badmintoną, užsiima seksu... Didelio fizinio aktyvumo norma – 45 min. kasdien.

Noriu šokolado

Jei šokolado norisi visada, nekreipkite dėmesio. Bet jei organizmas mitinguoja dirbant intensyvų ir skubų protinį darbą, geriau su juo nekonfliktuoti. „Šokolade esantys flavonoidai kaupiasi smegenų srityse, atsakingose už mokymąsi ir atmintį. Jie skatina neurogenezę – nervinių ląstelių susidarymą. O tai reiškia, kad bent iš dalies neutralizuoja streso poveikį smegenims“, – aiškina dietologė Natalija Fadejeva.

Pasportavus skauda raumenis

Džiaukitės, nes tai reiškia, kad juos turite ir kad sugebate juos jausti. Jie plečiasi, todėl patiria mikrotraumas, prie kurių lengva adaptuotis. Bet gamtos numatyta, kad skausmas – tai signalinė sistema, parodanti, kad reikia sumažinti nukentėjusio organo apkrovą. Tad tiesiog įvertinkite, ar labai skauda – ir sumažinkite (arba nesumažinkite) apkrovą, priklausomai nuo skausmo intensyvumo.

Signalai, kuriuos geriau ignoruoti

Noriu torto

Vadovaukimės sveiku protu: gamtoje tortų nebūna, reiškia, poreikis suvalgyti tortą tikrai nėra fiziologinis. Greičiau, psichologinis: jums bloga ir jūs norite kaip kompensaciją pajusti akimirkos malonumą. Derėtų suprasti, kad kai organizmas jaučia stresą, jis nėra adekvatus. Neklausykite jo! Pabandykite sumažinti stresą kokiu nors mažiau kaloringu būdu: pavyzdžiui, tinka seksas, masažas, vonia su aromatiniais aliejais…

Noriu kažko sultingo

Sultingas žlėgtainis, sultingas vaisius, stiklinė sulčių...
Greičiausiai jūsų organizmas klysta: iš tiesų jis jaučia ne alkį, o troškulį. Išgerkite stiklinę vandens (ne sulčių!), po 10 minučių pakartokite. Po pusvalandžio, jei alkis nepraeis, galite normaliai pavalgyti.

Skauda šoną

Dažniausiai ši aliarmo sirena įsijungia pačiame aerobikos ar bėgimo treniruotės įkarštyje. Pirmas dalykas, kurį norisi padaryti – staigiai sustoti ir nebešokinėti. Tačiau pakaks, jei trumpam sumažinsite tempą ir susikoncentruosite į kvėpavimą (3 žingsniai įkvėpimas – 3 žingsniai iškvėpimas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)