Rudenį ir žiemą yra didesnis pavojus susirgti viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis. Jos yra virusinės kilmės. Liga vidutiniškai trunka apie savaitę ar dešimt dienų, jei papildomai nesusiformuoja bakterinė infekcija. Dažnas skundžiasi sloga, kosuliu ir ryklės peršėjimu, lydimu karščiavimo.

Esant slogai, vietiniai ar sisteminiai dekongestantai padeda suvaldyti varvančią nosį ir jos užgulimą. Kad nepakenktume nosies ir nosiaryklės gleivinei vaistus reikia vartoti, kaip nurodyta rekomendacijose. Neviršykite vartojimo dažnio ir trukmės.
Gerklės skausmą galima malšinti ne tik pastilėmis, bet ir sirupais, purškalais ar kompresais.

Viršutinių kvėpavimo takų infekcijos apskritai gali komplikuotis į ūminį bakterinį rinosinusitą. Tuomet sloga trunka apie dvi savaites. Nosis būna stipriai užgulusi, skauda galvą, pakyla temperatūra. Yra ir ūminio vidurinės ausies uždegimo rizika: gali pablogėti klausa, ausį skauda gali pasirodyti pūlingos išskyros. Laringotracheitas – komplikacija, kai prikimsta balsas, atsiranda dažnas, tarsi „lojantis“ kosulys. Jei atsiranda stiprus ryklės skausmas, pasunkėja rijimas, galimas užryklinis abscesas. Infekcija taip pat gali plisti į apatinius kvėpavimo takus ir prasidėti plaučių uždegimas.

Kalbant apie kosulį, specialistai rekomenduoja, kad jei jis tik atsirado – reikia vartoti kosulį slopinančius vaistus. Jei jis trunka ilgiau nei tris dienas – skystinti gleives. Tačiau dėl šių vaistų vartojimo reikėtų pasitarti su šeimos gydytoju, kuris apžiūrės, nustatys, ar viršutinė kvėpavimo takų infekcija neturi komplikacijų ir paskirs tinkamiausią vaistą. Netinkamai vartojami preparatai gali pakenkti jūsų sveikatai.

Atsako specialistas gydytojas infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis:

- Jei sergate viršutinių kvėpavimo takų infekcija, antibiotikų gydymui nereikia. Dabar dažnai pasitaikančias slogas, balso pakimimus, esant blogai savijautai, kai nėra temperatūros, gydyti reikėtų karštomis arbatomis. Labai gerai karšto vandens vonelės kojoms. Taip pat yra tokiais atvejais naudingų vaistažolių. Pavyzdžiui, galite vartoti liepžiedžių ar aviečių stiebų arbatas. Gerklę būtų naudinga skalauti lengvu druskos tirpalu. Galima naudoti ir pastiles nuo gerklės skausmo. Antibiotikai skiriami, kai yra bakterinės komplikacijos. Pavyzdžiui, gripo komplikacija – plaučių uždegimas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!