Labai dažna ir moterų, ir vyrų daroma klaida – įsitikinimas, kad riebi oda būtinai bus ir drėgna, o sausa – būtinai dehidratuota, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Tačiau tai labai toli nuo tiesos, – sako „Nordclinic“ kosmetologė Eglė Kalesnykienė. – Riebi oda blizga, jos paviršius lipnus, matoma akivaizdi riebalinė plėvelė. Dažnai tokios odos spalva būna gelsva ar pilkšva, ir tai, galiu pastebėti, yra standartinis riebios odos tipo apibūdinimas, nors tokie patys požymiai gali būti būdingi ir mišriai odai. Tačiau mišrios odos tik kaktos, nosies ir smakro zonos yra riebios, o kitur oda sausa, tad tokiu atveju skirtingoms vietoms naudojame skirtingo poveikio priemones. Drėgmė priskiriama prie odos būklės vertinimo kriterijaus, ir jos gali trūkti visiems tipams.

Kalbant apie sausą odą viskas yra labai paprasta, nes jai nuolat trūksta drėgmės, ir drėkinimas yra vienas svarbiausių tokios odos priežiūros etapų. O turint riebią odą ne visada galima suprasti, kada jai trūksta drėgmės, todėl būtina atkreipti dėmesį ir sureaguoti, jei oda pradėjo šerpetoti, tapo šiurkšti, prarado skaistumą, o nusiprausus jaučiamas tempimas. Tai yra pirmieji drėgmės trūkumo požymiai, ir tokią odą būtina skubiai drėkinti.“

Veido odos riebalus, vadinamąjį sebumą, gamina ir išskiria riebalinės liaukos, nuo kurių aktyvumo priklauso odos riebumas. Jei liaukų veikla neaktyvi, oda sausėja, jei per daug aktyvi, tampa riebi. Būtina pažymėti, kad odos riebalai ją minkština, didina elastingumą, dalyvauja termoreguliacijos procese, stabdo mikrobų dauginimąsi, prisideda išlaikant drėgmę, kurios odai reikia, kad ji būtų gyvybinga, elastinga, švelni, ne taip greitai sentų. Kuo daugiau drėgmės, tuo greičiau vyksta ląstelių dalijimasis ir odos regeneracija.

Pagrindiniai drėgmės resursai kaupiami dermoje, kuri atsakinga už pakankamą drėgmės lygį viršutiniame odos sluoksnyje epidermyje. Labai svarbu suprasti, kad odos drėgmė ir jos pačios gaminami natūralūs riebalai yra glaudžiai susiję, nes lipidai yra vieni iš komponentų, formuojančių apsauginę hidrolipidinę plėvelę, saugančią odą nuo išorės veiksnių ir drėgmės netekimo. Tad odos drėgmė yra siekiamybė visiems tipams, tai yra vienas iš svarbiausių sveikos odos rodiklių.

Riebios odos priežiūros subtilybės

Siekiant sukontroliuoti sebumo išsiskyrimą, galimą porų užsikimšimą ir bėrimų atsiradimą, riebios odos priežiūra turi būti itin disciplinuota. Tad rekomenduojama ryte ir vakare veidą prausti drungnu vandeniu naudojant švelnų, riebiai odai skirtą prausiklį be alkoholio. Puikiai tiks gelio ar putų konsistencijos priemonė.

„Derėtų vengti aliejinių prausiklių, kurie gali kimšti poras, nusiprausus veidą, jį sausinti reikia tik vienkartinėmis popierinėmis servetėlėmis, nes kasdien naudojamuose rankšluosčiuose veisiasi bakterijos, po prausimosi odą būtina tonizuoti švelniu rūgštiniu toniku, kuris ne tik normalizuos sebumo išsiskyrimą, sureguliuos odos pH, bet ir ją drėkins. Ryto ir vakaro rutinoje rekomenduojama naudoti drėkinamąjį serumą su hialuronu, niacinamidu, pantenoliu ar alantoinu, o jį „užrakinti“ kremu, turinčiu glicerino, kolageno, alavijo, propolio ar cinko. Porą kartų per savaitę rekomenduojama naudoti švelnų šveitiklį su salicilo rūgštimi bei sebumo kiekį reguliuojančią, poras sutraukiančią kaukę su kaolinu, hamameliu ar cinku. Jei jau priemones renkatės be kosmetologo pagalbos, etiketes būtina skaityti labai įdėmiai, nes, kaip minėjau, riebios odos priežiūra ir tinkamų priemonių pasirinkimas yra gana sudėtingas uždavinys, reikalaujantis nemažai žinių. Aš siūlau visgi pasikonsultuoti su specialistu, kuris ne tik padės susidėlioti rutiną, bet ir patars, kokias procedūras reikia atlikti kosmetologo kabinete siekiant optimalaus rezultato.

Viena iš būtinų procedūrų – profesionalus veido valymas, kurį atliekant reguliariai riebios/ problematiškos odos būklė labai pagerėja“, – pabrėžia E. Kalesnykienė ir primena, kad į nuvalytą odą daug geriau įsiskverbia visos būtinos medžiagos. Profesionalus veido valymas yra būtinoji procedūra, padedanti įsisavinti būtinąją drėgmę, todėl naudojamose priemonėse visada reikia ieškoti tokių ingredientų kaip hialuronas, kolagenas, glicerinas, alavijas, pantenolis, niacinamidas, urea ir pan.

Yra keturi odos tipai. Kuris jūsų?


Kiekvieno žmogaus veido odą galima priskirti konkrečiam odos tipui ir tai yra gana nesudėtinga – svarbiausia žinoti raktinius žodžius, apibūdinančius kiekvieną tipą, ir užduoti sau konkrečius tam tipui klausimus. Kurių atsakymų surenkama daugiausiai, toks ir yra odos tipas.

„Yra 4 pagrindiniai odos tipai: sausa, normali, mišri ir riebi, – pabrėžia E. Kalesnykienė. – Sausą odą apibūdinantys raktiniai žodžiai yra: plona, sausa, nuolatinis tempimo jausmas, jokio blizgesio visą dieną, labai mažos poros arba jų išvis nėra, praktiškai niekada nebūna spuogų ar inkštirų, bet gausu smulkių ir mimikos raukšlelių.

Normalios odos raktiniai žodžiai: elastinga, gaivi, nėra tempimo ar sausumo pojūčio, oda neblizga, poros siauros, beveik neįžiūrimos, smulkios ir mimikos raukšlės mažai pastebimos. Mišriai veido odai būdingas nuolatinis T zonos (kakta, nosis, smakras) blizgesys, sausesnė skruostų sritis, labiau išsiplėtusios poros T zonoje, smulkios ir mimikos raukšlelės ryškesnės aplink akis, nosies kampučius ir lūpas. O riebią odą apibūdinantys raktiniai žodžiai: smarkus blizgesys, riebumo pojūtis, visame veide matomos didelės, dažnai išsiplėtusios poros, kamuoja spuogeliai ir inkštirai, bet smulkios ir mimikos raukšlės menkai pastebimos.“

Specialistė pabrėžia, kad norint tinkamai prižiūrėti veidą vien žinoti savo odos tipą nepakanka.

„Labai svarbu suprasti, kokia odos būklė ir nepamiršti, kad ji nuolat gali kisti priklausomai nuo gyvenimo būdo, žalingų įpročių, metų laikų ir oro kaitos, streso, nėštumo, senėjimo ir t.t. Dažniausiai pasitaikančios odos būklės: dehidratuota, jautri, pigmentuota, raustanti, raukšlėta, atoniška. Bene sunkiausia suprasti dehidratuotos odos būklę, ypač tada, kai oda riebi, todėl neretai moterys užsisuka į užburtą ratą – odos riebumą siekiama sumažinti agresyviomis, alkoholio turinčiomis priemonėmis, kurios sausina, ir riebalinės liaukos gauna signalą odą apsaugoti bei pradeda gaminti dar daugiau sebumo. Todėl labai svarbi tinkama riebios odos priežiūra, kuri ne tik reguliuotų sebumo išsiskyrimą, bet ir užtikrintų pakankamą drėkinimą“, – pabrėžia E. Kalesnykienė. Tas pats galioja ir kalbant apie kitus odos tipus bei būkles – teisingai parinktos priemonės, jų naudojimas, disciplina, papildomai atliekamos procedūros pas kosmetologą užtikrina ilgalaikį ir efektyvų odos priežiūros rezultatą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją