Saulės radiacija, arba ultravioletiniai A, B ir C spektro spinduliai, vadinami UVA, UVB ir UVC, laikomi didžiausiu odos jaunystės ir sveikatos priešu bei odos vėžio priežastimi. UV spindulių poveikis – nudegimai ir kiti pokyčiai – bėgant metams sukelia laisvųjų radikalų atsiradimą odoje, didesnis jų kiekis veikia kaip nuodas bei itin žaloja ląsteles ir net genetinę medžiagą – DNR. UVB spinduliai veikia išorinį odos sluoksnį epidermį ir sukelia paraudimą, melanino gamybą, odos patamsėjimą po 3 – 6 parų. UVA spinduliai skverbiasi giliau į dermą ir yra pagrindiniai senėjimo „kaltininkai“. Jie sukelia laikiną 12 valandų trunkančią pigmentaciją, sutrikdo elastino ir kolageno skaidulų gamybą, dėl to atsiranda smulkių raukšlelių, įvairiausių pigmentinių dėmių, gali rastis vėžinių pakitimų. Fotosenėjimo reiškiniai labiausiai matomi atvirose vietose – veido, kaklo, rankų odoje, tad saulės reikia saugotis, kad paskui netektų gailėtis, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

Andrėja Krasnevičienė

„Pradėkime nuo to, ką tikriausiai visi pamatome po atostogų... ne iš karto, žinoma, o po kelių dienų. Kas nutinka odai? Ji išsausėja, dehidratuoja, atsiranda smulkių raukšlelių, pigmentų ir pabėrimų. Kodėl? Nes, viena vertus, saulė yra džiaugsmo šaltinis ir iš tikrųjų mums jos Lietuvoje labai trūksta, tad norim per vieną savaitę sugauti visus spindulius. Ir tai yra bėda – reikia suprasti, kad saulė yra oksidacinis stresas, nuo to priklauso mūsų senėjimo procesas, kurio metu negrįžtamai sendinam savo ląstelę.

Juolab, noriu pabrėžti, priešingai, nei įsivaizduoja žmonės, kremas nuo saulės neapsaugo nuo vėžio. Jei galvojate, kad išsitepę kremu galite kepintis aktyvioje saulėje, tai iš tiesų ne. Kremas stabdo odos senėjimą, ji nesudega ir būna gražiai įrudus, ypač, jeigu su protu deginatės ir saugot odą, įgaunat pavėsinį įdegį. O nuo vėžinių susirgimų apsaugo tik dangalai ir pavėsis“, – pasakoja „Nordclinic“ kosmetologė Andrėja Krasnevičienė.

Būtina itin saugoti vaikus

Vaikai ir kremas nuo saulės

Neigiamas saulės poveikis yra kaupiamasis, todėl jei vaikai nudegė, labai tikėtina, kad tai jiems atsilieps po kelių dešimčių metų. Tad tėvų pareiga savo atžalas kuo geriau apsaugoti.

„Būtina naudoti kosmetiką, tinkamą ir skirtą vaikams, ją pasirinkti stipresnę. Vaikams net yra drabužėlių, net maudymosi kostiumėlių, kurių jau pati medžiaga turi tam tikrą kiekį SPF. Jeigu vis dėlto nudegėt pats ar nudegė vaikai, yra keli variantai – visų pirma, bėgti į vaistinę preparato, skirto atgaivinti ir nuraminti odą po saulės. Tai gali būti pienelis, kuris atstato odą, vitaminai A ir E, saldymedžio ekstraktas, specialūs terminiai vandenys, hialuronas. O nuraminus odą kurį laiką reikia ją labai saugoti ir dengti nuo saulės. Po visų pasimėgavimų saule odai turėtų patikti lengva drėkinamoji kaukė, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į jos sudedamąsias dalis.

Jeigu aš rekomenduoju klientui kaukę, tai tokią, kuri nereaguoja su saule, gali ryte panaudoti ir eiti per pietus degintis. Jeigu vaistinėje ar kitur perkate pats, siūlyčiau imti su ramesniais ingredientais, kad nebūtų anti-age, stangrinamoji ir panašiai, nes po saulės vonių oda būna jautresnė ir galime jai labiau pakenkti nei padėti“, – įspėja kosmetologė A. Krasnevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)