aA
Parduotuvių prekystaliai nukrauti įvairiausiais konservuotais produktais, tačiau jiems dažnai sunku pranokti savo rankomis ruoštas sodo, daržo arba miško gėrybes. Šiuo metu gamta mus gausiai jomis lepino, todėl dažnai šeimininkei kyla klausimų, ko nevalia pamiršti ruošiant daržovių atsargas žiemai ir kokį konservavimo būdą pasirinkti?
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© DELFI montažas / Shutterstock

Skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi

„Mes esame įpratę rauginti agurkus ir kopūstus, tačiau rauginamų daržovių spektras gali būti daug platesnis: rauginimui taip pat tinka morkos, cukinijos, moliūgai, pomidorai ir burokėliai, – tvirtina sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Rauginimas – vienas efektyviausių ir sveikatai naudingiausių būdų daržovių gerosioms savybės išsaugoti ar net jas sustiprinti. Raugintose daržovėse yra daugiau vitaminų ir antioksidantų. Pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose, pasak sveikos mitybos specialistės, vitamino C yra netgi daugiau nei šviežiuose.

Valgant šiuo būdu apdorotas daržoves stiprinamas imunitetas, gerinamas įvairių medžiagų pasisavinimas, organizme mažėja uždegimų. Specialistė tikina, kad kas dieną valgydami bent po truputį rauginto maisto galime padėti sau apsisaugoti nuo įvairių ligų.

„Teigiama, kad dėl tinkamo žarnyno bakterijų balanso gali net pagerėti nuotaika, kas aktualu artėjant rudeniui, kai žmones dažnai užplūsta nostalgiškos nuotaikos“, – sako specialistė, tiesa, pripažįstanti, kad kol kas tai liudija tik pavieniai tyrimai.

Pašnekovė pabrėžia raugintų daržovių išskirtinumą: „Jose yra probiotikų ir prebiotikų – dar kitaip vadinamų gerosiomis bakterijomis. Gausu medžiagų, skatinančių daugintis mūsų pačių bakterijoms. Mūsų mikroflora kiekviename organizme yra skirtinga, individuali lyg piršto antspaudas. Dviejų vienodų nėra, todėl svarbu išlaikyti individualų bakterijų balansą.“

Tiesa, patartina prisirauginti kuo įvairesnių daržovių ir jų skanauti dažnai, tačiau nedideliais kiekiais.

„Rauginimui būtina druska, todėl tiems, kurie yra linkę į tinimą, turi aukštesnį kraujospūdį arba kitų širdies ir kraujagyslių ar inkstų ligų, didelis druskos kiekis, suvartotas vienu kartu, gali pakenkti, padaryti daugiau žalos, nei duos naudos minėtosios gerosios bakterijos.“

Bet kuriuo atveju, naudą, anot V.Kurpienės, teikia ne vienkartinis rauginto maisto vartojimas. Rekomenduojama po nedidelį jo kiekį valgyti reguliariai kartu su pietumis, vakariene.

„Geriau dažniau, bet po mažiau, pavyzdžiui, po šaukštą“, – pabrėžia pašnekovė.

Raugintos morkos
Raugintos morkos
© Shutterstock

Visų daržovių draugas

„Mes esame įpratę rauginti agurkus ir kopūstus, tačiau rauginamų daržovių spektras gali būti daug platesnis“, – tvirtina V.Kurpienė.

Pašnekovė kaip itin gerai rauginimui tinkančiomis daržovėmis įvardija morkas, cukinijas, moliūgus, pomidorus ir burokėlius. Tiesa, kalbant apie daržoves ir žalumynus, sunku įvardyti bent vieną, kurios nebūtų galima rauginti.

Tik svarbu atminti, kad šiam maisto apdorojimo būdui itin svarbi šviežumo sąlyga, todėl būtina atidžiai apžiūrėti, ar tarp nuskintų daržovių nėra nė vienos sugedusios arba suminkštėjusios. Kuo šviežesnės daržovės, tuo didesnė tikimybė, kad jūsų rauginys pavyks puikiai.

Perkant svarbi sudėtis

„Perkant raugintus produktus reikėtų dėmesį atkreipti į sudėtį. Rauginimo pramoniniu būdu metu dažnai į rauginį dedama cukraus, pilama acto“, – teigia specialistė. Tiesa, moteris taip pat pastebi, kad kai kurie žmonės, ruošiantys daržoves žiemai namuose, taip pat nevengia šių dviejų rauginimo procesą spartinančių kenksmingų ingredientų, paprastai naudojamų taikant kitą konservavimo būdą – marinavimą.

Verta žinoti

Rauginiui paruošti geriausiai tinka akmens druska, kuri ne tik pagardina, tačiau taip pat suteikia daržovėms apetitą keliančio traškumo. Kita svarbi rekomendacija – nenaudoti chloruoto vandens. Idealus pasirinkimas būtų švarus šaltinio, gręžinių arba vanduo iš čiaupo. Kad rauginamos daržovės neiškiltų į paviršių, nepamirškite jų paslėgti.

Nėra būtina daržoves rauginti statinėse arba bidonuose. Daržovių galima prisidėti ir į įvairaus dydžio stiklainius.

„Dar prieš rauginimą sutarkavus daržoves, jas vėliau būtų galima dėti iš stiklainio tiesiai į lėkštę. Jei stiklainiai didesni, daržoves galima susisluoksniuoti, o jei jų talpa nedidelė – galima pridėti po mažiau, bet daugiau skirtingų daržovių, kurios bus ne tik gardžios, tačiau taip pat papuoš jūsų namus“, – virtuvės patarimais dalijasi moteris.

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(46 žmonės įvertino)
4.3043

Top naujienos

Kasčiūnas: incidentas prie Rūdninkų poligono primena provokaciją (376)

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad...

Tomaševskis: LLRA neorganizavo protesto akcijos Rūdninkuose, tai – provokacija (368)

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga neorganizavo protesto akcijos...

Žmonės nuo kelio prie Rūdninkų poligono nustumti jėga, neramumus malšino riaušių policija policija sulaikė 8 asmenis, įvyko dar vienas pareigūnų ir protestuotojų susirėmimas (1803)

Policijos pareigūnai pirmadienį jėga patraukė žmones nuo kelio prie Rūdninkų poligono, kur jie...

Netikėtas posūkis už Atlanto: „Grizzlies“ išmainė Joną Valančiūną (53)

ESPN žurnalistas Adrienas Wojnarowskis skelbia, kad Memfio „ Grizzlies “ klubas nusprendė...

Darbdaviai skundžiasi darbuotojų trūkumu, bet vyresnio amžiaus žmonės jaučiasi nepastebimi: trūksta stažo pensijai (202)

Darbdaviai skundžiasi, kad negali rasti darbuotojų. Profsąjungos atkerta, kad vyresnio amžiaus...

Tropinė oro masė pasitrauks su trenksmu (1)

Šiandien per Lietuvą slinks aktyvus, kontrastingas šaltasis atmosferos frontas, pamažu...

Eglė su šeima iš Vilniaus išsikraustė į kaimą: dabar trijų vaikų mama augina tai, ko nerasi jokiame turguje ar prekybos centre (29)

Kol vieni ieško egzotikos už tūkstančio kilometrų, kiti ją „augina“ patys savo darže. Eglė...

Atlikėjas Paulius Bagdanavičius su žmona Lina dukroms surengė krikštynų šventę: vyresnėlė pati išsirinko sau krikštatėvius (21)

Grupės „El Fuego“ narys Paulius Bagdanavičius su žmona Lina Vilniaus Šv. Apaštalų Petro ir...