Efektas laikinas ar ilgalaikis

Pagal metodo sudėtingumą ir efektą plaukelių šalinimo būdus galima suskirstyti į laikinuosius ir ilgalaikius. Pirmuoju atveju plaukai šalinami su šaknimis arba nuo odos paviršiaus, o antruoju –sunaikinamas plauko folikulas ir maišelis, todėl plaukas nebeatauga.

Laikinųjų šalinimo procedūrų efektas vėlgi skirtingas. Depiliuojant vašku, cukrumi ar mechaniškai, plaukas pašalinamas su šaknimi, o folikulas ir maišelis sudirginami, todėl plaukai atauga retesni ir ne taip greitai.

Plaukelius šalinant cheminiu būdu ar skutant šaknys nepažeidžiamos, plaukai pašalinami tik nuo odos paviršiaus. Jie atauga gana greitai ir netgi storesni. Taip yra, nes likusios plaukų šaknys gauna tiek pat mitybos medžiagų kaip anksčiau, todėl stiprėja, užaugina storesnį ir tvirtesnį plauką. Taip skatinamas plaukų augimas ir šaknų stiprėjimas. Procedūrą tenka atlikti dažniau. Dirginama oda, yra pavojus ją pažeisti.

Ilgalaikis plaukų šalinimas – pvz., pasitelkus elektros srovę (elektrolizė), – atliekamas suardant plauko šaknies apačioje esančius jungiamojo audinio spenelius (papilla), kurie užtikrina plauko mitybą. Plaukai atauga šviesesni ir silpnesni arba visai nebeauga. Kad būtų pasiektas norimas rezultatas, kiekvienam folikului reikalingos kelios procedūros. Jas atlieka paprastai specialųjį pasirengimą turintys profesionalai.

Rotaciniai epiliatoriai

Elektrinio prietaiso besisukanti galvutė su suimamuoju pincetu pašalina net trumpus plaukelius (apie 1 cm ilgio). Plaukeliai išraunami su šaknimis, neatauga iki 4–6 savaičių.

Epiliatoriai yra puikūs skutimosi peiliukų pakaitalai. Daugkartinio naudojimo nebrangi priemonė patogi šalinti plaukelius namuose. Vis dėlto epiliacija gana skausminga procedūra, paprastai nepakanka tik vieną kartą per odą brūkštelėti epiliatoriumi.

Norint pašalinti trumpus plaukelius tenka tą pačią vietą aparato antgaliu tenka apdoroti lėtai ir net keletą kartų. Epiliatoriumi nerekomenduojama naudotis išsiplėtus kojų venoms.

Depiliacija vašku

Depiliacijai naudojamas vaškas yra dervų ir aliejaus mišinys, paįvairintas įvairiais papildomais komponentais. Vaškas gali būti sintetinis ir natūralus. Sintetinis vaškas išgaunamas apdirbant naftos produktus, todėl jis yra elastingesnis nei natūralus, jį lengviau naudoti. Natūralus vaškas – iš gamtos produktų: medžių sulos, pušų sakų, bičių vaško.

Dabar įmanoma rasti įvairiausio vaško depiliacijai: su aukso dalelėmis, su šokoladu, medumi, alavijais ir t. t. Naudoti namuose skirtas vaškas būna indeliuose arba „kasetėse“, jų naudojimas gana paprastas. Tereikia šiltą vašką užtepti paplaukiui ir, uždėjus popierinę juostelę, vašką nuplėšti prieš plauką. Glotni oda išlieka gana ilgai, apie 4–6 savaites.

Nors procedūra atrodo gana nesudėtinga, daugeliui nepavyksta jos atlikti tinkamai: išraunami ne visi plaukeliai (ilgesnių nei 5 mm pašalinti nepavyksta), kiti nutrūksta, neretai procedūra nutraukiama dėl skausmo. Po procedūros plaukeliai neretai pradeda įaugti, jaučiamas deginimas ar skausmas, sudirgsta oda.

Depiliaciją vašku rekomenduojama atlikti pas specialistus. Jie gali tinkamai įvertinti plaukelių augimo kryptį, parinkti kosmetiką prieš ir po depiliacijos, įvertinti depiliuojamą zoną, užtikrinti optimalų rezultatą. Nepatariama namuose mėginti depiliuotis jautrių kūno vietų.

Depiliacija cukrumi

Šiuo metu tai populiari plaukelių šalinimo procedūra. Internete gausu receptų, kaip pasigaminti depiliacijai skirtą cukrų.

Depiliacija cukrumi yra analogiška depiliacijai vašku, bet turi daugiau privalumų. Metodas ekologiškas (naudojamas tik cukrus, citrina ir vanduo), išpešami trumpesni plaukeliai (3–4 mm), masė neprilimpa prie odos, todėl plaukelių šalinimas mažiau skausmingas, cukraus sudėtyje esanti citrina veikia dezinfekuojančiai.

Cukrus procedūros metu būna kambario temperatūros, todėl mažiau traumuojamos kraujagyslės, taigi šis depiliacijos būdas tinka žmonėms, turintiems problemų su venomis. Procedūra namuose visai nebrangi, nes depiliaciniam cukrui tereikia vandens, cukraus ir citrinos sulčių. Salone už šią procedūrą sumokėsite daugiau nei už depiliaciją vašku.

Procedūros cukrumi efektas išlieka iki 2–4 savaičių. Yra plaukelių įaugimo pavojus.

Depiliacinės cheminės medžiagos

Tai įvairūs kremai, losjonai ar putos, kurių sudėtyje yra tioglikolato (thioglycolate), sumaišyto su natrio hidroksidu arba kalcio hidroksidu, kurie intensyviai tirpina cheminius ryšius tarp plaukų ir odos ląstelių.

Šio metodo svarbiausias privalumas tas, kad priešingai negu po skutimo plaukeliai atauga glotnesni, apvalesniais galiukais ir ne tokie aštrūs, todėl plaukelių augimas vizualiai vyksta ilgiau. Rezultatas vis tiek nėra ilgalaikis, plaukelius tenka šalinti bent vieną kartą per savaitę ar net dažniau.

Galimi šalutiniai efektai: padidintas odos jautrumas, sudirgimas ir paraudimas. Depiliacija cheminėmis medžiagomis nerekomenduojama veido ir bikinio srityse.

Plaukelių balinimas. Šiuo atveju plaukeliai nepašalinami, tačiau nušviesinti jie tampa mažiau pastebimi. Šis būdas praverčia, kai plaukeliai yra tamsūs ir gana ploni, jų nedaug. Balinimo procedūra yra labai paprasta: odos plotai tiesiog aplikuojami balinančiais chemikalais (paprastai peroksidu), kol išnyksta plaukelių tamsus pigmentas. Efektas išlieka iki 2– 6 savaičių.

Deja, plaukelių balinimas, kaip ir kitos depiliacijai naudojamos cheminėmis medžiagos, gali sukelti odos jautrumą, alergines rekcijas ir netgi laikinai nušviesinti odą.

Plaukelių augimą stabdantis kremas. Jo sudėtyje yra veiklioji medžiaga eflornitino hidroksidas, naudojama hirsutizmui gydyti. Hirsutizmas yra padidėjęs moters plaukuotumas tose kūno vietose, kur paprastai ilgųjų plaukų nebūna arba pasireiškia tik nežymus plaukuotumas.

Tai receptinis kremas, vis dažniau naudojamas estetiniais tikslais, kaip kompleksinė priemonė po lazerinės procedūros. Kremo efektas išryškėja maždaug po 4–8 savaičių, plaukeliai neatauga iki 8 savaičių. Deja, efektas išlieka tik tol, kol kremas naudojamas. Susidaro nemažos išlaidos, be to, reikia pakartotinių apsilankymų pas gydytoją.

Plaukelių šalinimas siūlu

Tai senas, dabar vėl populiarus metodas. Per odą traukiamas medvilninis siūlas atliekant greitus sukamuosius judesius, taip formuojant mažas kilpeles, kuriomis plaukeliai suimami ir pašalinami kartu su folikulais.

Metodas paprastai taikomas mažiems plotams depiliuoti, tokiems kaip veido sritis. Tai higieniška procedūra, nes odą liečia tik siūlas, kuris po procedūros išmetamas. Depiliacija siūlu labai panaši į plaukelių pešiojimą pincetu, sukelia panašų diskomfortą, bet yra daug greitesnė.

Impulsinės šviesos epiliacija (fotoepiliacija)

Tai viena naujausių ir efektyviausių ilgalaikio plaukelių šalinimo technikų. Intensyvia plataus diapazono impulsine šviesa (šviesos impulso bangos spektras yra nuo 400 nm iki 1200 nm) paveikiamas plauko folikule esantis melaninas, tai nulemia plauko svogūnėlio žūtį.

Fotoepiliacija netinka pražilusiems, taip pat dischromijų turintiems žmonėms. Impulsinė šviesa geriausiai veikia augimo fazę pasiekusius plaukelius. Deja, tokių būna tik 10–30% visų plaukų. Siekiant norimo efekto, procedūrą tenka atlikti net 8–10 kartų ir daugiau. Tai gana brangus epiliacijos metodas. Tačiau jis turi svarbų privalumą – procedūra beveik neskausiminga (juntamas lengvas dilgčiojimas ir šiluma), o efektas išlieka apie metus ar net ilgiau, ataugę plaukeliai būna plonesni ir silpnesni, vietomis nebeatauga.

Fotoepiliacija tinka ir jautrioms zonoms, tai puiki „pietų pertraukėlės“ procedūra, nes nesukelia odos paraudimų ar paburkimų.
Moterys, nemėgstančios lankytis pas grožio specialistus, gali pasinaudoti puikia alternatyva – yra buitinių fotoepiliatorių, skirtų naudoti namų sąlygomis.

Elektrolizės metodas (elektroepiliacija)

Aparato adata įstatoma į plauko folikulą ir jį paveikia elektros srove, taip sunaikinamas plauko svogūnėlis, plaukui neleidžiama formuotis. Procedūrą gali tekti kartoti keletą kartų, tačiau po sėkmingos elektroepiliacijos plaukeliai pašalinami visam laikui.

Deja, elektroepiliacija turi nemažai trūkumų. Ji labai skausminga, todėl atliekama vietiškai nuskausminus. Po procedūros gali atsirasti keloidinių randų, hiperpigmentacija ar hipopigmentacija, galimos infekcijos. Be to, elektroepiliacija taikoma tik mažiems odos plotams, nes didelių odos plotų (pvz., pažastų zonos) plaukelių šalinimas gali užtrukti 7–20 valandų. Rekomenduojamos ne ilgesnės kaip 5–10 minučių trukmės sesijos.

Plaukelių šalinimas lazeriu

Tai vadinamoji selektyvioji elektrolizė. Lazerio šviesos energija, virtusi šilumine, prasiskverbia pro odos sluoksnius jų netraumuodama ir paveikia plauko struktūrose esantį melaniną. Paveikiami tik augimo fazės plaukai, todėl ilgalaikiam efektui reikia apie 3–6 procedūrų, kurios atliekamos vieną kartą per mėnesį.

Svarbu pasirinkti konkrečiam odos tipui labiausiai tinkantį lazerį: diodinis 810 nm bangos lazeris geriausiai tinka I–IV odos tipo žmonėms (III tipui priskiriama dauguma Lietuvos žmonių), IV–VI odos tipui labiau tinka Nd:Yag lazeriai, o Aleksandrito lazeriai – I–II odos tipams. Procedūra yra mažiau skausminga nei plaukų šalinimas elektrolize. Depiliacija lazeriu tinka visoms kūno vietoms.

Šimtaprocentinis efektas neužtikrinamas. Pašalinti plaukai neatauga apie metus, vėliau procedūros turėtų būti kartojamos.