aA
Nors dauguma žmonių maisto gamybai įpratę naudoti rapsų ar alyvuogių aliejui, tačiau tam neabejotinai tinka ir kokosų aliejus. Jį panaudoti virtuvėje nėra taip sunku, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.
© Shutterstock nuotr.

Norintiems išbandyti pateikiame keletą patarimų, kurie maisto ruošimą su kokosų aliejumi pavers tikru malonumu.

Prieš pradedant maisto gamybą su kokosų aliejumi, pravers keli faktai apie jį:

1. Skirtingai nuo daugumos augalinių aliejų, kokosų aliejus kambario temperatūroje yra kietas. Šaltais žiemos mėnesiais jis gali būti kietas tarsi akmuo! Laimei, šiam atvejui taip pat yra išeitis, kurią nurodysime kiek žemiau.

2. Kokosų aliejus skystėti pradeda prie 25 laipsnių Celsijaus.

3. Kokosų aliejaus smilkimo temperatūra labai aukšta – 177 laipsniai Celsijaus, todėl tai optimalus variantas visoms maisto gamybos formoms.

Nebent ketinate kepti kažką gruzdintuvėje, tuomet rinkitės dar patvaresnį palmių aliejų, kurio smilkimo temperatūra – 230 laipsnių Celsijaus.

Naudingi patarimai ruošiant maistą su kokosų aliejumi

Kad nereiktų kaskart gramdyti kieto kokosų aliejaus, galite jį ištirpinti ir supilstyti į ledų kubelių indelius. Supilstytą aliejų padėkite į šaldytuvą ir laikykite tol, kol jis vėl sukietės. Tada kokosų aliejaus kubelius išimkite iš indelių ir sudėkit juos į sandarų indą. Jeigu virtuvėje nėra labai karšta, kubeliai neištirps, tačiau apsidraudžiant geriausia juos laikyti šaldytuve. Taip kokosų aliejų laikyti labai patogu – kai tik norėsite kažką kepti, išsiimsite vieną kubelį ir tiek.

Jeigu kokosų aliejų pagal receptą reikia ištirpinti, geriausia tai daryti ant nedidelės ugnies prikaistuvyje. Kaip jau buvo minėta, kokosų aliejus skystėti pradeda prie 25 laipsnių Celsijaus, tad jis ištirps akimirksniu.

Jeigu skysto kokosų aliejaus reikia dažnai, galite indelį su juo laikyti netoli viryklės. Prireikus kepiniams, nereikės jo tirpinti ir tepti papildomo indo.

Ar žinojote, kad kokosų aliejų galima plakti? Plaktą kietą kokosų aliejų šaukštu išimti iš indo bus kur kas paprasčiau.

Kokosų aliejų galima naudoti vietoj sviesto, darant trapią tešlą ir daugumoje (jei ne visuose) konditerinių gaminių. Nepamirškite, kad įdėjus į šaltus ingredientus (pavyzdžiui, kiaušinius ar pieną), kokosų aliejus sukietės, todėl pasirūpinkite, kad prieš patiekalo ruošimą visi ingredientai būtų kambario temperatūros.

Geriausias yra pirmo spaudimo nerafinuotas kokosų aliejus, tačiau jeigu jums nepatinka jo skonis, galite rinktis rafinuotą kokosų aliejų. Vis dėlto, pasidomėkite, kad jis nebūtų apdorotas cheminiais tirpikliais.

Kaip laikyti kokosų aliejų

Skirtingai nei daugumos nesočiųjų aliejų, kokosų aliejaus neprivalu laikyti šaldytuve, nes jis atsparus oksidacijai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Apklausa: „valstiečiai“ iš balos lipa sausi, kova naudinga dviem partijoms (420)

Nei Registrų centro istorijos, nei istorijos dėl vaiko teisių, nei prasidėję mokytojų streikai...

Gyvai / Kalėdinė DELFI Diena iš švenčių laukiančio Vilniaus

Kalėdinė “DELFI Diena” šį penktadienį sveikinasi iš švenčių laukiančio Vilniaus. Ką per...

Gydytojai draudžia keisti vaistus dėl galimų pasekmių, o valstybė skatina: beveik 30 tūkstančių ant liepto krašto prie Seimo surengtas piketas (62)

Pernai liepą pasikeitus kompensuojamųjų vaistų kainynui, beveik 30 000 epilepsija sergančiųjų...

Meilutytės nesėkmė: neįveikė pusfinalio barjero ir liko be antro apdovanojimo (17)

Antra medalių medžioklės dalis Hangdžou (Kinija) vykstančiame pasaulio plaukimo čempionate...

Arūnas Milašius. Vardan pigių malkų prašvilpėme progą sukurti orią valstybę (27)

Kaip tikina valdžia, kitais metais mes negyvensime chaose, nes priėmėme biudžetą. Klestinčios...

Kalėdų stalas. Gardi idėja Kalėdų pietums – orkaitėje keptas mėsos kepsnys „Kankorėžis“ (3)

Nuo seno laikomasi papročio, kad ant Kūčių stalo turi nugulti 12 patiekalų. Artėjant...

Lietuvos turizmo „oskarai“: paskelbtas nominantų sąrašas

Šiandien pradedamas balsavimas internetu tradiciškai renkant Turizmo sėkmingiausius 2018....

Nauja NATO kova su Rusija: įspėja, kad įtampa gali tapti nebesuvaldoma (72)

NATO jau kartą šiais metais išstūmė Rusiją kovoje dėl įtakos buvusiuose komunistiniuose...

Mauricas: Lietuva negaus 500 mln. eurų paramos, nes yra per „pigi“ 0_0 (362)

Ne paslaptis buvo tai, kad nuo 2020 metų Lietuvai mažės Europos Sąjungos (ES) finansinė parama....

Dešimtmetį eglutės nepuošusi Birutė Navickaitė dabar nori tik vieno (13)

Birutės Navickaitės namuose sužibo balta it sniegas Kalėdų eglutė. Pasirodo, kad Seimo nario...