Apie česnakų teikiamą apsaugą nuo peršalimo, matyt, žino daugelis. Kokiu dar poveikiu pasižymi šie augalai?

Portale AdMe.ru pamėginta atsakyti į klausimą, kokių pokyčių galima sulaukti reguliariai vartojant česnakus.

Tapsite patrauklesni

Teigiama, kad nuo česnakų vyrai tampa patrauklesni. Apskritai yra linkstama manyti, kad česnako kvapas veikia atstumiančiai ir atima bet kokį norą bendrauti. Visgi neseniai atlikti tyrimai parodė, kad tokia nuomonė iš dalies klaidinga. Tiesa, norint suvilioti moterį, porą skiltelių česnako derėtų sukrimsi likus ne mažiau kaip 12 valandų iki pasimatymo.

Moteris, kaip paaiškėjo, tiesiog iš proto veda prieš dieną česnakų pavalgiusio vyro kūno kvapas. Atsakyti, kodėl taip yra, mokslininkai kol kas nesiryžta. Tokio fenomeno paslaptis galbūt susijusi su antimikrobinėmis augalo savybėmis, dėl kurių prakaito kvapas darosi mažiau aštrus.

Sustiprinsite imunitetą

Česnakas teikia apsaugą nuo virusų ir peršalimo ligų. Šią dar senolių žinotą tiesą patvirtino ir mokslininkai. Kad žiemą nesirgtumėte, turėtumėte reguliariai visus metus vartoti česnakus. Česnakuose daug vitaminų, vertingų aliejų ir aminorūgščių. Juose taip pat yra alicino. Tai organinis junginys, naikinantis bakterijas ir grybelį.

Visgi svarbu atminti, kad apsaugą nuo ligų česnakai teikia tik tada, kai yra vartojami švieži. Dar nepamirškite, kad alicinas išsiskiria tik mechaniškai pažeidžianti augalo ląsteles. Vadinasi, tik supjausčius arba sutraiškius česnako skiltelę komponentai susimaišo ir susijungia, sudarydami mikrobus naikinančias medžiagas. Deja, kaitinant, česnakai netenka beveik visų vertingų savo savybių.

Nebekankins aukštas kraujospūdis

Jei jūsų problema – aukštas kraujo spaudimas, įtraukite į mitybos racioną česnakų. Nuo jo išsiplės kraujagyslės ir sumažės kraujospūdis, o kartu išnyks galvos skausmai ir palengvės apkrova širdžiai. Kovojant su hipertenzija, reikėtų suvalgyti po 4 česnako skilteles per dieną. Svarbu ir tai, kad česnakai 10–15 proc. sumažina „blogojo“ cholesterolio lygį kraujyje, o tai reiškia, kad širdies ligų ir insulto rizika sumažėja beveik dvigubai.

Specialistai perspėja, kad kenčiant nuo padidėjusio kraujospūdžio, reikėtų pasidomėti ir kitais gydymo būdais – ne tik vartoti česnakus. Taigi, pirmiausia vis tiek turėtumėte pasikonsultuoti su mediku.

Pagerės atmintis

Vienos teorijos šalininkai teigia, kad žmogaus kūnas ir smegenys sensta dėl organizme vykstančių oksidacijos reakcijų. Pasisavinant maistą ir deguonį gaminama energija, tačiau ilgainiui, vykstant šiam procesui, pradeda nykti ląstelės, todėl oda ima vysti, o protas darosi mažiau imlus. Antioksidantai pajėgūs pristabdyti šias chemines reakcijas, taip sulėtindami senėjimo tempą.

Vaistinėse galima įsigyti papildų su antioksidantais, tačiau ši farmacinių kompanijų tiekiama produkcija labai brangi. Todėl neprošal prisiminti, kad begalė smegenų senėjimą lėtinančių komponentų yra paprasčiausiuose česnakuose, o jie tikrai palyginti pigūs. Senyvo amžiaus žmonėms česnakai rekomenduojami kaip Alcheimerio ligos riziką mažinantis, o jaunesniems – kaip atmintį ir smegenų funkcijas gerinantis produktas. Viskas, ką reikia daryti, – reguliariai valgyti česnakus.

Tapsite ištvermingesni

Česnakų vartojimas siejamas su efektyvesniu širdies ir raumenų darbu. Jei sportuojate, papildę dienos racioną česnakais pasieksite geresnių rezultatų. Senovės Graikijoje, kai apie dopingą dar tikrai niekas nebuvo girdėjęs, olimpiečiai būtinai vartodavo česnakų. Naudingos šios daržovės ne tik sportininkams: jos mažina nuovargį, didina darbingumą ir padeda išgyventi šaluoju metų sezonu.

Pagražės plaukai ir oda

Česnakai leis pasidžiaugti ilgais, vešliais plaukais. Jie net lizdinę alopeciją (plikimą) gali apgydyti. Tiesa, tuo tikslu, juos reikia ne vartoti, o dėti ant galvos odos. Tiesiog puiku, kad kosmetikos gamintojai jau siūlo česnakinį aliejų plaukams, kuris neturi nemalonaus kvapo.

Ypač pozityviai į česnaką reaguoja fibroblastai (ląstelės, atsakingos už odos atsinaujinimą). Vos dviejų skiltelių per dieną pakaks, kad suintensyvėtų natūralių kalogeno ir elastino gamyba. Galima paminėti ir tai, kad vartojant česnakus oda tampa atsparesnė žalingam salės poveikiui.

Rečiau skaudės dantis

Dėl antibakterinių ir antigrybelinių savybių česnakai stabdo dantų gedimo procesus. Jie naikina mikrobus, taigi, neleidžia kauptis apnašoms, taip pat gydo uždegimo paveiktas dantenas. Šios daržovės – taip pat ėduonies prevencija. Tad jei reguliariai valgysite česnakus, lankytis pas odontologą teks rečiau.

Galbūt sulieknėsite

Česnakai padės ir tiems, kurie stengiasi išlaikyti liekną figūrą.
Pirmiausia, česnakuose esantis ajoenas, įvykus sudėtingoms cheminėms reakcijoms suaktyvina kraujyje konkrečius fermentus, kurie naikina susikaupusius riebalus.

Antra, jei mityba nesubalansuota, česnakai stabdo greitą svorio augimą: vartojant jų pakankamai, sudeginamos ir papildomos į organizmą patenkančios kalorijos.

Kontraindikacijos

Kalbant apie šį superproduktą, deja, tenka užsiminti ir apie kontraindikacijas: kartais česnakai gali pakenkti.

  • Daug česnakų gydytojai nerekomenduoja valgyti nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims, taip pat jaunesniems nei 7 metų vaikams.
  • Česnakų reikėtų vengti likus porai savaičių iki planinės operacijos: dėl jų gali ištikti kraujoplūdis.
  • Dedant česnako griežinėlius ant odos, nuo jų gali likti nudegimus primenančios žymės, todėl prieš juos naudojant reikia pasitarti su gydytoju.
  • Gyvūnams česnakai – tiesiog nuodas, ypač katėms ir japoniškų veislių šunims.
  • Gydytojų teigimu, nepavojingas česnakų kiekis – 4 skiltelės per parą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt