Kaip praneša portalas „Live Science“, depresija sergantys žmonės savo nuotaiką dažniausiai linkę susieti su pilka spalva. Pilkai gyvenimą mato ir žmonės, nuolat jaučiantys nerimą. Tuo metu linksmesni žmonės savo nuotaikas linkę sieti su geltona spalva.

Manoma, kad tyrimo rezultatai, kurie paskelbti žurnale „BMC Medical Research Methodology“, padės medikams nustatyti vaikų ir kitų pacientų, sunkiai galinčių bendrauti, nuotaikas.

„Tai būdas – kai negalime naudoti kalbos – išmatuoti nerimo ir depresijos stiprumą, – cituojamas studijos bendraautorius gastroenterologas Peteris Whorwellas iš Pietų Mančesterio universitetinės ligoninės (Didžioji Britanija). - Tai labai įdomu ir tai gali būti efektyvesnis būdas sužinoti paciento nuotaiką nei klausimai“.

Tyrėjai tikina, kad iki šiol niekas sistemingai netyrinėjo, kokias asociacijas sukuria spalvos.

Tyrimo metu mokslininkai atrinko 8 spalvas – raudoną, oranžinę, žalią, violetinę, geltoną, rudą ir rožinę, kurias padalijo į 4 atspalvius. Po to mokslininkai prie šių spalvų pridūrė baltą, juodą bei 4 atspalvius pilkos spalvos – iš viso gavosi 38 skirtingų spalvų variantai.

Vėliau savanoriams spalvos buvo demonstruojamos apskritime.

Tyrime dalyvavę 105 sveiki, 110 nuolat jaučiantys nerimą bei 108 sergantys depresija žmonės turėjo iš šio apskritimo išsirinkti vieną labiausiai juos traukiančią spalvą. Vėliau savanoriai turėjo išsirinkti spalvą, kuri geriausiai atspindėtų paskutiniųjų mėnesių nuotaiką.

Kita grupė, kurią sudarė 204 sveiki pacientai, turėjo klasifikuoti kiekvieną spalvą į „pozityvią“, „neutralią“ ir „negatyvią“.

Pasirodo, kad sergantieji ir sveikieji dažniausiai rinkosi mėlyną ir geltoną spalvą.

Apskritime 28 numeriu pažymėtą mėlyną spalvą dažniausiai rinkosi sveiki žmonės, o numeriu 27 pažymėtą mėlyną (ji tamsesnė už nr. 28) – sergantys. Pastebima, kad tik 39 proc. sveikų žmonių savo nuotaiką susiejo su spalva, tačiau tie, kurie susiejo, dažniausiai (20 proc.) rinkosi 14-uoju numeriu pažymėtą geltoną spalvą.

Tuo metu 30 proc. nuolatinį nerimą jaučiančių žmonių rinkosi pilkos atspalvį. Šią spalvą taip pat pasirinko ir per pusę depresiją sergančiųjų žmonių. Tik 10 proc. sveikų žmonių savo nuotaiką susiejo su šia spalva.

Mokslininkai pastebėjo, kad tyrime labai svarbų vaidmenį vaidino spalvos sodrumas.

„Šviesiai mėlyna nesietina su prasta nuotaika, nors tamsiai mėlyna – sietina. Daugeliu atveju spalvos atspalvis yra svarbesnis nei pati spalva“, – cituojamas P. Whorwellas.