Kuo daugiau spalvų

Kuo daugiau spalvų pavasarinių salotų lėkštėje, tuo daugiau vitaminų. Žalia spalva - tai chlorofilai, kurie stimuliuoja imuninę sistemą ir kelia tonusą; raudona spalva - likopenai, mažinantys „blogojo“ cholesterolio kiekį; oranžinė - beta karotinas, stiprinantis kraujagysles ir regėjimą.

Pagrindas - žalumynai

Pasak mokslininkų, daugiausiai vitaminų yra žaliose daržovėse. Būtinai pavasarines salotas gardinkite krapais, šparagais, rukola, petražolėmis. Kuo daugiau salotose žalumynų, tuo jos naudingesnės sveikatai. Beje, žalumynų galima užsiauginti ir ant palangės.

Pagardinkite riešutais

Galvos svaigimas, silpnumas pavasarį dažnai gali būti susijęs su per mažu hemoglobino, už kurį atsakinga geležis, kiekiu kraujyje. Geležį pasisavinti padeda riešutai. Be to, jie maistingi, padeda kovoti su stresais ir nemiga, gerina odos būklę.

Sveikas užpilas

Pamirškite majonezą! Geriausias pavasarinėms salotoms tinkantis užpilas - nerafinuotas aliejus: naudingųjų medžiagų jame daugiau negu rafinuotame. Be to, yra vitamino F, kuris stabdo aterosklerozės formavimąsi, lecitino, gerinančio smegenų veiklą, taip pat vitaminų A ir D, stabdančių organizmo senėjimo procesus. Taip pat salotų užpilą galima pagaminti smulkintuvu susmulkinus avokadą ir porą česnako skiltelių bei išspaudus citrinos sulčių arba kefyrą sumaišius su jogurtu.

Daiginti grūdai

Grūdai yra vitaminų ir naudingųjų medžiagų šaltinis. Juose gausu kalcio, kalio, vario, seleno, geležies, jodo, vitaminų B5, E, C, D, P, folio rūgšties. O daigintuose grūduose šių medžiagų yra dar daugiau.

Į salotas kasdien įdėdami po pusę stiklinės daigintų sojų arba kviečių daigų, padėsite savo organizmui išgyventi pavasarinės avitaminozės laiką. Reguliariai vartojant daigintų grūdų normalizuojasi virškinimo trakto veikla, stiprėja organizmo atsparumas ligoms, gerėja odos, plaukų ir nagų būklė.

Verta žinoti

Kiaušinio baltymų nereikėtų į salotas dėti labai daug. Pakanka ir vieno.

Salotoms pagardinti pakanka ir šaukštelio smulkintų riešutų.

Neriebus sūris - baltymų ir kalcio šaltinis. Salotoms tinka fetos ir čederio sūriai.

Paprika - vitaminų A ir C šaltinis. Viena raudonoji paprika - šių vitaminų dienos norma.

Tinkamas salotoms baltymų šaltinis yra vištos krūtinėlė ir sojų sūris.

Salotoms gardinti pakanka 2 šaukštelių spanguolių.

Kuo tamsesni salotų lapai, tuo juose daugiau maistingųjų medžiagų.

Agurkų ir avokado salotos

Reikės:

1 kg agurkų,
2 avokadų,
¼ stiklinės nuvalyto ir supjaustyto imbiero,
ryšelio kalendros,
6 skiltelių česnako,
2 aitriųjų paprikų,
4 saliero stiebų
po šaukštelį cukraus ir druskos,
po 2 šaukštus šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių ir aliejaus,
šviežio baziliko lapelių.

Kalendrą, imbierą, česnaką ir aitriąsias paprikas ištrinkite iki vientisos masės, sudėkite į indelį ir pastatykite į šaldytuvą. Agurkus smulkiai supjaustykite, pasūdykite ir pagardinkite pipirais, sumaišykite su šaldytuve pastovėjusia mase, sudėkite supjaustytus salierus, pagardinkite žaliosios citrinos sultimis ir aliejumi. Sumaišykite viską.

Avokadus, išėmus kaulus, supjaustykite didesniais gabalėliais ir išdėliokite ant salotų. Papuoškite baziliko lapeliais.