Apelsinai

Kuo naudingi

Tai bene vienas vitaminingiausių citrusinių vaisių. Apelsinuose vitamino C mažiau nei citrinose, tačiau jame daugiau B grupės vitaminų. Be to, yra pektinų, gerinančių virškinimą ir padedančių iš organizmo pašalinti cholesterolio perteklių. Natūralus cukrus, taip pat esantis apelsinų sudėtyje, stimuliuoja smegenų veiklą bei gerina atmintį.

Tinkamas pasirinkimas

Saldžiausi apelsinai mus pasiekia iš Viduržemio jūros šalių. Saldžių vaisių odelė paprastai būna pakankamai stora, o toje vietoje, kur buvo kotelis, išlieka gumbelis. Kuo sunkesnis ir aromatingesnis, tuo apelsinas sultingesnis ir saldesnis. Saldžių apelsinų odelė labiau grublėta, lengvai praduriama nagu. Jei apelsinų odelė lygi, jie bus rūgštūs.

Granatai

Kuo naudingi

Granatuose gausu vitamino C, B grupės vitaminų. Prinokusiuose vaisiuose yra nikotino rūgšties, kuri padeda iš organizmo pašalinti cholesterolio perteklių. Granatų sėklos gerina apetitą, o sultys stiprina balsą. Izraelio mokslininkai nustatė, kad granatuose aminorūgščių yra daugiausiai iš visų vaisių. Būtent dėl jų granatų sultys mūsų organizmui gali padėti kovoti su laisvaisiais radikalais – molekulėmis, kurios atakuoja organizmo ląsteles ir kenkia jų DNR.

Tinkamas pasirinkimas

Gerai sunokęs granatas pagal savo dydį turi būti sunkus. Vaisiaus odelė – sausa, be dėmelių ir suminkštėjimų. Pro prinokusio granato odelę turėtų jaustis sėklos. Jeigu granato odelė sausa, tačiau sėklų neužčiuopiate, reiškia, vaisius ilgai sandėliuotas ir jos sudžiūvo. Jei odelė drėgna, vaisius buvo nuskintas dar neprinokęs. Beje, raudona granato spalva tai dar ne įrodymas, kad vaisius bus saldus. Granatų yra daug rūšių, kai kurių jų vaisiai lieka rausvi net ir prinokę.

Bananai

Kuo naudingi

Suvalgę vos du bananus per dieną, papildysite kalio trūkumą organizme ir kartu tapsite fiziškai aktyvesni ir sumaningesni. Be to, bananai rekomenduojami aukštu kraujospūdžiu besiskundžiantiems žmonėms.

Bananų sultys naudingos sergant gastritu, kai skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs ir kai normalus. Tik pirmuoju atveju jas geriau gerti prieš valgį, antruoju – po jo. Valgyti daugiau bananų medikai rekomenduoja ir tiems, kurie serga inkstų bei kepenų ligomis, taip pat vaikams bei pagyvenusiems žmonėms.

Tiesa, bananai yra pakankamai kaloringi (kalorijų juose tiek pat kiek bulvėse), todėl jų vartojimą derėtų apriboti antsvorio turintiems žmonėms.

Tinkamas pasirinkimas

Išsirinkti bananus paprasta – reikia pirkti geltonus vaisius matine odele. Beje, ir žali bananai puikiai gali prinokti jūsų namuose. Net ir šalyse, kuriuose jie auga bananai skinami žali. Jei bananai sunoksta nenuskinti jie praranda savo skonines savybes.

Obuoliai

Kuo naudingi

Obuoliuose be vitaminų C ir B, yra magnio, geležies, daug organinių rūgščių. Juose yra medžiagų, kurios valo dantų emalį ir saugo nuo ėduonies. Jų rekomenduojama valgyti tiems, kurie nori atsikratyti antsvorio.

Tinkamas pasirinkimas

Rūgščiuose obuoliuose vitamino C daugiau nei saldžiuose. Žmonėms, kurie skundžiasi padidėjusiu skrandžio rūgštingumu, geriau valgyti saldžius obuolius. Geltonuose ir raudonuose obuoliuose daug kalio, todėl tokius obuolius rekomenduojama valgyti tiems, kurie turi širdies problemų. Žali obuoliai labai retai sukelia alergines reakcijas.