Esu diplomuota fizioterapeutė, mano dienos bėgo, gydant nuo įvairiausių skausmų. Per daugelį metų pastebėjau – tai, kokia poza miegame, turi didelės įtakos sveikatai ir sveikimo po sužalojimų tempui, rašoma telegraph.co.uk.

Yra taisyklinga stovėsena, taip pat yra tinkamų, teisingų miegojimo pozų. Miegojimo poza gali ne tik lemti, gerai ar prastai išsimiegojote, ji turi įtakos netgi žmogaus stovėsenai.

Jei skauda nugarą, sunku pasukti kaklą ar pan., nustebsite išgirdę, kad to galima išvengti, pakeitus pagalvę, čiužinį ir miegojimo pozą.

Nugaros padėtis

Žiūrint iš šono, stuburas yra S raidės formos, o žiūrint iš nugaros, atrodo tiesus. Tokia turėtų būti nugara ir miegant, tada mažiausiai apkraunamas kūnas, geriausiai pailsima po dienos sunkumų.

Reikia atsižvelgti į kūno sandarą, miegojimo pozą ir čiužinį. Pavyzdžiui, jei jūsų figūra – smėlio laikrodžio formos, o jūs miegate ant šono, kūnas gali išsilenkti kaip bananas, o tai nėra gerai stuburui.

Geras čiužinys turėtų išlaikyti nugarą tiesią, tolygiai paskirstyti svorį po kūną.

Taigi jei jūsų čiužinys senesnis nei 10 metų, pats laikas pirkti naują. Jo struktūra tikrai bus pakitusi, todėl tikėtina žala nugarai.

-Galite pridėti specialių pagalvėlių ant čiužinio, kad jis labiau atitiktų natūralius stuburo išlinkimus. Ir miegoti bus patogiau.

-Jei pagalvė sintetinė, kas pusmetį ar kasmet reikia ją keisti, nes ji nebesuteikia reikiamos atramos.

-Pūkų ir plunksnų pagalvės ilgiau tarnauja, tačiau jos brangesnės ir ne visada tinka, turintiems alergijų.

Miegantys ant kurio nors šono

Dauguma žmonių miega ant šono. 41 proc. miega susirietę vaisiaus poza, 13 proc. miega kaip prašytojai – ištiesę į priekį rankas, 15 proc. miega ant šono, rankas nuleidę prie šonų.

Šios pozos labai natūralios, bet kartais gali įskausti kaklą ar petį, šios kūno dalys gali aptirpti. Kad taip nenutiktų, pasirūpinkite kokybiška pagalve, kuri prilaikytų kaklą.

Kad nugara būtų tiesi ir kad jos neskaudėtų, tarp kelių galima įsidėti nedidelę pagalvėlę – ji prilaikys klubus. Jei lova labai minkšta, pagalvėlę galima pasikišti ir po juosmeniu arba pasidėti prie šono – taip paremsite nugarą ir juosmenį.

Miegantys ant nugaros

Labai nedaug žmonių miega ant nugaros, kaip kareiviai, prie šonų nuleistomis rankomis – tik 8 proc. 5 proc. miega ant nugaros, plačiai išskėtę kojas ir rankas.

Fizioterapeutai dažnai rekomenduoja miegoti ant nugaros, nes taip sveikiausia nugarai, kaklui, vidaus organams, mažiau raukšlių susidaro ant veido. Tiesa, tiems, kas knarkia, ši miegojimo poza netiks.

Nugara yra S raidės formos. Gulint ant kieto pagrindo, stuburas krypsta į nenatūralią poziciją, taigi gali įsitempti raumenys, sąnariai ir nervai. Kad palaikytumėte natūralius stuburo išlinkimus, pasidėkite po keliais pagalvę.

Taip pat žiūrėkite, kad pagalvė prilaikytų kaklą ir nugarą. Kita vertus, pagalvė neturi būti per aukšta, kad nestumtų kaklo ir galvos į priekį.

Miegantys ant pilvo

Apie 7 proc. žmonių miega ant pilvo, vadinamąja laisvojo kritimo poza. Fizioterapeutams ši poza ne itin patinka, nes galvą reikia pasukti į kurią nors pusę, o tai vargina, apkrauna kaklą.

Taip miegant gali kilti bėdų su apatine nugaros dalimi, kadangi didinamas stuburo išsilenkimas.

Jei gulite ant pilvo, pasistenkite kiek pakreipti kūną į vieną pusę, paremdami pagalve. Taip pat patartina dėti pagalvę ne po galva, o po krūtine.

Padėjus pagalvę po krūtine, mažiau pasisuks kaklas, bus mažesnis apkrovimas juosmeninei stuburo daliai. Taip pat galima naudoti mažesnes, plonesnes pagalves.

Jei sunku sukontroliuoti, kokia poza miegoti, nes vartotės, per naktį kelis kartus pakeičiate miegojimo pozą, vis tik stenkitės, kad pagalvės ir čiužinys būtų tikrai kokybiški.

Kai atsigulate į lovą arba kai vidury nakties pabundate, sąmoningai pasistenkite tinkamai atsigulti, vadovaudamiesi čia pateikiamais patarimais.

Jei miegate tam tikra poza, bet nesijaučiate gerai išsimiegoję, metas išeiti iš komforto zonos ir išbandyti kitą miegojimo pozą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)