Naudingos avižų savybės

Avižos naudingos dėl savo cheminės sudėties. Jose gausu daug svarbių žmogui mineralų ir vitaminų. Tai kalis, fosforas, magnis, cinkas, chromas, kobaltas, geležis, fluoras, jodas, vitaminai A, E, B1, B2, B6, P.

Avižinė košė- puikus baltymų ir ląstelienos šaltinis, ją valgant gerėja medžiagų apykaita, auga raumenų masė. Vienoje avižinės košės lėkštėje yra ketvirtadalis visos paros ląstelienos kiekio, o trijuose ketvirtadaliuose stiklinės avižinių dribsnių – ląstelienos paros norma.

Fluoras ir kalcis, esantys avižose, reikalingi formuojantis kaulams, geležis – kraujo gamybai, mažakraujystės profilaktikai. Avižos – puikus antioksidantas. Visos Holivudo žvaigždės įtraukia į savo racioną avižinę košę. Ir ne tik.

Kiekviena moteris, besirūpinanti savo grožiu, žino apie avižų reikšmę išvaizdai. Daugumos „grožio salotų“ sudėtyje yra avižinių dribsnių. Jie užtikrina normalią skrandžio veiklą. Tai svarbu ir mūsų grožiui – juk švari veido oda, gražūs plaukai, sveiki dantys ir nagai – gražios išvaizdos garantas.

Avižinė košė stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą. Ji rekomenduojama žmonėms, turintiems virškinimo sistemos sutrikimų, nes padengia skrandžio sieneles apsauginiu sluoksniu, saugo nuo mechaninių ir cheminių pažeidimų. Avižinė košė veikia ir kaip žarnyno šluota – ji padeda pašalinti iš organizmo šlakus, nuodingas vaistų ir alkoholio liekanas.

Avižinė košė padeda, kai skauda ar pučia pilvą. Ji puikiai tinka vėžinių virškinimo trakto susirgimų profilaktikai. Ypač palankiai virškinimo sistemą veikia avižinis kisielius. Jis rekomenduojamas viduriuojant ar užkietėjus viduriams.

Avižų kisielius nesunkiai pagaminamas. Imama lygiomis dalimis vandens ir avižų. Grūdai užpilami šiltu vandeniu, įdedama truputis mielių arba įmetami keli gabalėliai ruginės duonos. Paliekama 12 valandų subręsti. Po dvylikos valandų skystis nupilamas, užvirinamas.

Avižinės košės sudėtyje esantis biotinas naudingas odai ir vartojamas kaip pagalbinė priemonė sergant dermatitu ar alergija.

Avižos stimuliuoja protinę veiklą, gerina atmintį. Kardifo universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu savanorių grupė, kurių jauniausiam buvo 30, o vyriausiam 80 metų, kasdien visą mėnesį valgė avižinę košę. Eksperimento metu paaiškėjo, kad jau po savaitės tyrimo dalyviams pagerėjo smegenų veikla, jie tavo aktyvesni, geresnės nuotaikos.

Avižinė košė nepakeičiama mažinant cholesterolio kiekį kraujyje.

Taip pat avižos – gera širdies ir kraujagyslių susirgimų profilaktikos priemonė. Jos padeda sureguliuoti kraujo spaudimą. Tam naudojamas avižų nuoviras – stiklinė avižų užpilama litru vandens, paverdama tol, kol pusė vandens išgaruos. Atšaldyti ir gerti po pusę stiklinės kas dieną.

Avižos naudingos ir sergant diabetu. Jos padeda pašalinti skysčių perteklių iš organizmo. Nuo patinimų taip pat geriamas avižų nuoviras – stiklinė avižų kruopų užpilama keturiomis stiklinėmis vandens, verdama 10 min., įdedama šaukštas medaus, dar pavirinama 5 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)