aA
Valgydami žalias, termiškai neapdorotas daržoves gauname daug vitaminų ir mineralų. Tuo tarpu verdant dalį maistinių medžiagų prarandame. Svarbu ir tai, kad daržovių odelėje taip pat gausu naudingų medžiagų. Tačiau yra daržovių, kurias valgyti žalias ar nenulupus odelės gali būti pavojinga sveikatai.
Daržovės ir vaisiai
© DELFI montažas / Shutterstock

Vienos tokių yra pupelės. Žalios (nevirtos ar daigintos) pupelės nuodingos ir net gali sukelti stiprius apsinuodijimus. Jose aptinkama toksalbuminų. Beje, raudonosiose pupelėse šios medžiagos yra tris kartus daugiau nei baltose pupelėse. Toksalbuminas suyra karštyje, verdant pupeles ne trumpiau nei 30 minučių. Netinkamai apdorojus pupeles, nepakankamai išvirus, apsinuodijimo simptomai pasireiškia maždaug po 2-3 valandų.

Kita daržovė – baklažanai. Prinokusių baklažanų odelėje yra solanino. Šios medžiagos taip pat yra ir pažaliavusiose bulvėse ar žaliuose pomidoruose, tad jų valgyti nederėtų. Solaninas - gamtinis toksinas, kurio net maži kiekiai kenkia sveikatai. Todėl prieš gaminant patiekalus iš baklažanų, būtina juos nulupti.

Vengti turime ir visų atvežtinių vaisių odelių, nes jos yra chemiškai apdorotos. Atsižvelgiant į tai, nereikėtų tarkuoti citrinos ar apelsino žievelių į desertus, o prieš dedant riekelę citrinos į arbatą, būtina nulupti odelę. Minėtų vaisių odeles galima naudoti tik jei vaisiai užauginti ekologiškai ir nėra apdoroti cheminiu būdu.

Taigi prieš vartojimą ankštiniai produktai turi būti pakankamai apdoroti. Pažaliavusios bulvės ir neprinokusios daržovės maistui yra netinkamas pasirinkimas, o visus atvežtinius vaisius būtina nulupti. Vartoti jų žieveles gali būti pavojinga sveikatai.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Padėtis virsta nekontroliuojama: kasmet dėl antibiotikų miršta dešimtys tūkstančių pasveikti turėjusių žmonių (10)

Kiekvienais metais Europoje miršta 33 tūkstančiai žmonių dėl bakterinių infekcijų, kurių...

Lietuva – demografinėje duobėje: išgelbės tik darbo imigrantai? (105)

Mažėjantis Lietuvos gyventojų skaičius ir nesustojanti emigracija kelia vis daugiau klausimų,...

Praėjus metams po dingimo Argentinoje aptiktas povandeninis laivas

Argentiniečių povandeninis laivas, prieš metus sprogęs ir dingęs su 44 žmonių įgula,...

Nobelio premijos laureatas: jau dabar pajutome skonį to, kas mūsų laukia. Gali tapti gerokai blogiau „kyla pavojus JAV demokratijai“ (126)

Garsusis ekonomistas Josephas Stiglitzas atkreipia dėmesį į tris realiausią grėsmę keliančius...

Lemiamos „Žalgirio“ atakos rebusas: kodėl viskas baigėsi plyta, o ne laisvutėlio Milaknio šūviu? pažymiai žaidėjams (108)

„Mes esame tikrai toli nuo savo potencialo, bet žaidžiame dėl pergalių su „Barcelona“,...

Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Vaikamušių judėjimo aktyvistams: gavote tai, ko nusipelnėte (83)

Dar savaitė, kita ir Lietuvos miestai bei miesteliai pradės varžytuves, kieno įžiebta Kalėdų...

Neįtikėtinas rašytojos Colette gyvenimas: vyras vogė jos talentą, o ši keršijo romanais su jo 16-mečiu posūniu ir kitomis moterimis

Netrukus kelionę po Lietuvos kino teatrus pradės juosta „Koletė“ – dar vienas svarbus...

Jauni Lietuvos gyventojai trykšta optimizmu – atlyginimus tikisi augsiant keleriopai (99)

Lietuvos jaunimas savo ateitį vertina optimistiškai: SEB banko atliktas 18–25 metų gyventojų...

Šeimos tradicija, virtusi spontanišku nuotykiu – kaip keliauti su vaikais ir neišprotėti? (5)

Vieniems šeimos tradicijos yra bendros šventės ar aktyvios veiklos, kitiems jos neatsiejamos nuo...

Suvalgę kažko saldaus patiriate nemalonius simptomus? Mitybos ekspertai aiškina, kokiais atvejais gali tekti atsisakyti cukraus (1)

Daugumos mūsų santykis su cukrumi svyruoja nuo meilės iki neapykantos. Mums patinka saldumynai, jie...