Tyrimas nestudijavo vyresnių moterų, tačiau tinkamo amžiaus gimdyti moterims, besimėgaujančioms kasdienės kavos puodeliu, praktiškai nėra ko nerimauti. Kofeino pasekmės sveikų moterų estrogenams yra toks nedidelis, kad neturi jokio ilgalaikio poveikio ovuliacijai ir bendrai sveikatai.

„Tai svarbu fiziologiškai, nes padeda suprasti, kaip skirtingų genetinių grupių kūnai asimiliuoja kofeiną, -sako gyd. Enrikė Šistermanas, tyrimo autorius ir vyresnysis tyrinėtojas nacionaliniuose sveikatos institutuose. – Reproduktyvaus amžiaus moterims kavos gėrimas žymiai nepakeis hormoninių funkcijų“.

Tyrimas, kuris buvo publikuotas amerikiečių klinikinės mitybos žurnale, analizavo duomenis, surinktus iš 250 moterų, kurios buvo tiriamos 1-3 kartus per savaitę per du menstruacinius ciklus. Jos davė kraujo pavyzdžius ir elgesio, tokio kaip sportavimas, valgymas ir rūkymas, aprašymus.

Vidutiniškai jos suvartodavo maždaug 90 miligramų kofeino per dieną (kas, grubiai tariant, yra maždaug vienas puodelis kavos).

Įvertinę tokius kintamus rodiklius kaip amžius ir dieta, mokslininkai nustatė, kad azijiečių, kurios suvartodavo 200 ar daugiau miligramų kofeino per dieną estrogeno kiekis buvo aukštesnis negu tų, kurios suvartodavo mažiau kofeino. Atvirkščiai su baltosiomis – 200 ar daugiau miligramų kofeino sumažindavo estrogenų kiekį.

Maždaug 90% 18-34 metų moterų išgeria vieno ar dviejų puodelių kavos kofeino kiekį kasdien.

Nėra aišku, kodėl kofeinas turėjo skirtingą poveikį atskiroms rasėms, nors gyd. E. Šistermanas spėja, kad turbūt genetika turi įtakos kofeino metabolizmui organizme.

Atrodo, kad ne tik tai, bet ir kofeino šaltinis turėjo įtakos – kai tyrėjai specialiai tyrė kofeiną kituose gėrimuose (gazuotame vandenyje ar žalioje arbatoje), išvados parodė, kad jis buvo susijęs su estrogenų pagausėjimu visoms moterims, nepaisant jų rasės.

Įvairiausi antioksidantai, kitos sudedamosios gėrimų dalys bei priedai (pienas, cukrus) gali taip pat turėti įtakos, sakė jis.

Gydytojas pastebėjo, kad sveikos, priešmenopauzinės moterys neturėtų jaudintis dėl kofeino suvartojimo, turėtų būti atlikti išsamesni tyrimai norint sužinoti, ar jis turės įtakos po daugiau metų.

„Mes nežinome, ar dėl šių nedidelių hormoninių pakitimų bus ilgalaikių padarinių“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją