Vaikystėje berniukų ir mergaičių kūnus dengia ploni, švelnūs, beveik nematomi plaukeliai, kurie, atėjus paauglystei, pradeda tamsėti ir storėti. Šiuos pokyčius sukelia hormonai androgenai, kurių yra abiejų lyčių organizmuose. Jautriausiai į testosteroną ir kitus androgenus reaguoja pažastų ir gaktos sritys, todėl paauglystėje šiose vietose mergaitėms ir berniukams ima želti tamsūs plaukai.

Tačiau vyrų organizmuose yra daugiau androgenų, todėl jų plaukuotumas būna ryškesnis nei moterų. Štai kodėl paaugliams ima kaltis barzda ir ūsai. Plaukai dažniausiai pradeda augti ant viršutinės lūpos, o po kurio laiko - ant skruostų ir smakro.

Ir nors plaukų augimą stimuliuoja testosteronas ir kiti vyriški hormonai, jų storį ir tamsumą lemia genetika. Tad jei esate vyras, kuriam nepavyksta užsiauginti “ožio barzdelės”, kaltinkite savo genus, o ne hormonus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)