Galima neabejojant tvirtinti, kad visas šių skanių pašto ženklų tiražas bus išparduotas per patį trumpiausią laiką.

Ir apskritai šokoladas - ne tik skanu, bet ir naudinga. Jame yra elementų, kurie padeda mažinti stresą. Itin naudingas kartusis šokoladas - jis stimuliuoja endorfinų, gerinančių nuotaiką ir palaikančių tonusą, išsiskyrimą. Tačiau tai dar ne viskas. Pasirodo, kad...

...Šokoladas suteikia žvalumo

Kakavos pupelėse, iš kurių gaminamas šokoladas, yra kofeino. Saikingomis dozėmis vartojamas kofeinas pagerina fizinį ir protinį darbingumą, suteikia galimybę geriau reaguoti į aplinkos pokyčius, mažina nuovargį ir mieguistumą. Be to, šokolade daug gliukozės - organizmo „kuro“ šaltinio.

...Šokoladas gerina nuotaiką

Kakavos pupelės - puikus triptofano (amino rūgščių, reikalingų serotonino, laimės hormono, sintezei) šaltinis. Esant stresui, organizme išsenka serotonino atsargos. Rezultatas - prislėgta nuotaika, jėgų nebuvimas. Ir net prasta savijauta: sumažėjus serotoninui padidėja organizmo jautrumas, taigi, net silpnas susierzinimas atsilieps stipriu skausmu. Šokoladas stimuliuoja serotonino išsiskyrimą, gerina nuotaiką.

...Šokoladas lėtina odos senėjimą

Kasdien vartojant juodąjį šokoladą, galima sulėtinti odos senėjimą, mano mokslininkai iš Didžiosios Britanijos. Tyrimo metu jie išsiaiškino, kad keli gabalėliai juodojo šokolado per dieną pagerina mūsų odos medžiagų apykaitą. Tai vyksta dėl šokolade esančio didelio stiprių antioksidantų flavonoidų kiekio. Be to, juodasis šokoladas mažina vieno pavojingiausių vėžio tipų - melanomos - išsivystymo riziką.

...Šokoladas saugo nuo diabeto ir nutukimo

Juodasis šokoladas mažina cukrinio diabeto ir nutukimo išsivystymo riziką, įsitikinę Karolinos universiteto mokslininkai. Jie atliko eksperimentą ir išsiaiškino, kad juodojo šokolado vartojimas nesukelia didelio cukraus kiekio kraujyje šoktelėjimo ir didelio insulino kiekio išsiskyrimo.

Mokslininkai netgi užfiksavo cukrinio diabeto sergamumo sumažėjimą ir kūno masės nedidelį mažėjimą tiems žmonėms, kurie reguliariai valgė juodąjį šokoladą. Mokslininkų nuomone, teigiamas juodojo šokolado poveikis susijęs su jame esančiais antioksidantais flavonoidais. Tyrimo metu paaiškėjo ir dar vienas įdomus faktas: pasirodė, kad vyrams naudingiausias baltasis šokoladas, o moterims - pieniškas.

...Juodasis šokoladas padeda sulieknėti

Juodasis šokoladas mažina potraukį kenksmingiems produktas, įsitikinę Kopenhagos universiteto mokslininkai. Šiame produkte ne tik gausu antioksidantų - jis mažina potraukį saldiems, riebiems, sūriems produktams. Eksperimento metu mokslininkai stebėjo, kaip juodasis ir pieniškas šokoladas veikia jaunų žmonių organizmą, prieš tai nevalgius dvylika valandų. Dar po penkių valandų savanoriams leido papietauti.

Pasirodė, kad šimto gramų šokolado plytelė ne tik slopina alkį, bet ir mažina apetitą, ko negalima pasakyti apie pienišką šokoladą. Taigi, po juodojo savanoriai suvalgė kur kas mažiau maisto, ir svarbiausia, valgė labai nedaug sūraus, saldaus ir riebaus maisto. Mokslininkų nuomone, juodasis šokoladas padeda sumažinti kalorijų suvartojimą penkiolika procentų.

...Šokoladas naudingas širdžiai ir kraujagyslėms

Tyrimas, kurį atliko mokslininkai iš San Diego universiteto, parodė, kad juodasis šokoladas, kuriame yra flavonoidų, naudingas širdžiai. Trisdešimt savanorių penkiolika dienų suvartodavo po 51 g šokolado (70% kakavos) ir tiek pat balto pieniško šokolado (nulis procentų kakavos). Dalyviams buvo pamatuotas kraujospūdis, kraujotaka ir lipidų cirkuliacija kraujyje iki ir po eksperimento. Testai parodė, kad tie, kurie valgė juodąjį šokoladą, turėjo daugiau „gerojo“ cholesterino.

Tačiau visi mokslininkai sutinka dėl vieno: šokolado svarbu nepadauginti. Pirma, rekomenduojamas ne baltasis ar pieniškas, o būtent juodasis kokybiškas šokoladas, kuriame ne mažiau 70% kakavos, pageidaujama - be saldžių priedų, tokių kaip vafliai ar karamelė. Antra, ir tokio šokolado reikia vartoti saikingai, juk jame nemažai kalorijų. Optimali dozė - 30-50 g per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)