aA
Kepimas garuose kaip maisto gaminimo technologija vis populiarėja.
© Shutterstock nuotr.

Vis dėlto daugelis ją maišo su virimu garuose, todėl nežino vieno svarbiausių dalykų – kepdami garuose galime paruošti išskirtinio skonio patiekalus: pradedant garuose troškinta žuvimi ar daržovėmis, naminėmis bandelėmis bei pyragais ir baigiant sultingais ir minkštais mėsos patiekalais. Tad kas yra ir kaip veikia kepimas garuose?

Kas yra kepimas garuose?

Kepimas garuose – tai technologija, leidžianti gaminti garuose, derinanti garus ir karštį, ir taip sukurianti sąlygas iškepti patiekalą neprarandant jo sultingumo, drėgmės. Pavyzdžiui, garuose kepta žuvis ar daržovės išsaugo daugiau vitaminų ir nepraranda skonio, bandelės ar pyragai geriau iškyla, suformuoja traškią plutelę, o mėsos patiekalai išsaugo sultingumą.

„Taip atsitinka dėl to, kad kepant garuose išlaikoma puiki drėgmės ir temperatūros pusiausvyra. Kepant įprastiniu būdu maistas yra tik stipriai kaitinamas, tuomet kyla grėsmė jį išsausinti. Kepti garuose patogiausia šią funkciją turinčiose orkaitėse – jose paprastai reikia įpilti vandens per išorėje esantį stalčiuką, o toliau garas paskirstomas pagal pasirinktą programą ar patiekalų rūšį“, – pranešime spaudai cituojamas „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis.

Garai padeda išvengti virtuvės katastrofų

Daugelis klaidingai mano, kad garuose keptas maistas yra beskonis. Virtuvės šefas iš Italijos Gian Luca Demarco paneigia šį mitą ir sako, kad būtent garuose ruoštas maistas pasižymi ne tik subtilesniu skoniu, bet ir intensyvesniu kvapu, ryškesne spalva.

„Didžiausia bėda virtuvėje – kai ruošiamas maistas praranda savo pirminę formą: ištyžta, suyra, pakeičia spalvą. Kepant garuose šių problemų galima išvengti, nes taip paruošti patiekalai išlaiko savo konsistenciją; nereikia baimintis, kad patiekalas atrodys neestetiškai. O juk geram virtuvės šefui svarbu ne tik skonis, bet ir išvaizda!“, – sako Gian Luca Demarco.

Šefas priduria, kad dar vienas kepimą garuose supantis mitas – kad taip ruošti galima tik mėsą ar jūros gėrybes. Tai yra visiška netiesa, garuose puikiai iškepa viskas: ir miltiniai patiekalai, ir daržovės, ir, jei norisi, kiaušiniai – svarbu nebijoti eksperimentuoti.

Garuose keptas maistas – sveikesnis

Dar vienas svarbus kepimo garuose aspektas – sveikatingumas. Garuose maistas kepamas be riebalų, savo sultyse, o tai leidžia išsaugoti geriausias jo savybes. Toks maistas lengviau virškinamas, mažiau kaloringas, ypatingai tinka sergantiems virškinamojo trakto ligomis ar vaikams.

„Be to, gaminant garuose maistas neturi tiesioginio kontakto su vandeniu, lyginant su įprastu virimu puode, todėl mažiau pakinta mikro bei makroelementai, mineralai, maisto produktuose išsilaiko visi geriausi vitaminai bei kitos mūsų sveikatai svarbios medžiagos“, – sako buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis.

Pasak P. Gendvilio, kepimą garuose turėtų mėgti ir tie, kurie nenori gaminimui skirti daug laiko: garuose galima lengvai ir sveikai pašildyti seniau paruoštą maistą. Gaminant orkaitėje su garų programa drėgnas karštas oras daug greičiau perduoda šilumą patiekalui ir neleidžia jam išdžiūti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lietuva rinko Prezidentą: kurį iš kandidatų rinkosi Lietuvos žmonės vyrų ir moterų balsai ryškiai išsiskyrė (29)

Racionalumas, profesionalumas, loginis mąstymas ir patirtis – tokias kandidatų į Prezidentus...

Nausėda sako, kad keistų retoriką Rusijos atžvilgiu

Kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda sako, kad šiek tiek keistų retoriką Rusijos...

Stebuklui prilygusi išsigelbėjimo jūroje istorija įgavo kraupių detalių (5)

Kai ant plausto plaukęs Nathanas Carmanas buvo rastas jūroje, visi jo gailėjo. Tačiau dabar tikros...

Lietuvoje – lemtinga diena: Lietuvos prezidento ir EP rinkimai baigėsi Gabrielius Landsbergis: daug dalykų keisis; nuolat atnaujinama (1822)

Sekmadienį, gegužės 26 d., Lietuva renka šalies Prezidentą ir 11 Europos Parlamento narių....

Išskirtinis Godos Alijevos interviu jos naujuose namuose: atėjo laikas išgirsti tikrąją skyrybų istoriją (81)

Dainininkė Goda Alijeva pasiryžo itin atviram interviu apie skyrybas su krepšininku Rolandu...

„Lietuvos talentų“ superfinalas: dėl pagrindinio prizo kovoja dešimt geriausių nuolat atnaujinama

Sekmadienio vakarą, kai šalyje vyksta prezidento rinkimai, laukia ir finalinė „Lietuvos...

25 metai po Kurto Cobaino mirties – pilni sąmokslo teorijų ir baisių sutapimų (4)

Sunku patikėti, tačiau prabėgo jau 25 metai nuo tada, kai būdamas 27-erių Sietle šį pasaulį...

Nuo pyragų – iki gurmaniškų austrių: profesionalai pademonstravo, kaip išnaudoti visas griliaus galimybes (2)

Sekmadienį visi, kas neabejingi griliuje ruoštam maistui , rinkosi į Verkių dvaro parke Vilniuje...