Kepimas garuose kaip maisto gaminimo technologija vis populiarėja.
© Shutterstock nuotr.

Vis dėlto daugelis ją maišo su virimu garuose, todėl nežino vieno svarbiausių dalykų – kepdami garuose galime paruošti išskirtinio skonio patiekalus: pradedant garuose troškinta žuvimi ar daržovėmis, naminėmis bandelėmis bei pyragais ir baigiant sultingais ir minkštais mėsos patiekalais. Tad kas yra ir kaip veikia kepimas garuose?

Kas yra kepimas garuose?

Kepimas garuose – tai technologija, leidžianti gaminti garuose, derinanti garus ir karštį, ir taip sukurianti sąlygas iškepti patiekalą neprarandant jo sultingumo, drėgmės. Pavyzdžiui, garuose kepta žuvis ar daržovės išsaugo daugiau vitaminų ir nepraranda skonio, bandelės ar pyragai geriau iškyla, suformuoja traškią plutelę, o mėsos patiekalai išsaugo sultingumą.

„Taip atsitinka dėl to, kad kepant garuose išlaikoma puiki drėgmės ir temperatūros pusiausvyra. Kepant įprastiniu būdu maistas yra tik stipriai kaitinamas, tuomet kyla grėsmė jį išsausinti. Kepti garuose patogiausia šią funkciją turinčiose orkaitėse – jose paprastai reikia įpilti vandens per išorėje esantį stalčiuką, o toliau garas paskirstomas pagal pasirinktą programą ar patiekalų rūšį“, – pranešime spaudai cituojamas „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis.

Garai padeda išvengti virtuvės katastrofų

Daugelis klaidingai mano, kad garuose keptas maistas yra beskonis. Virtuvės šefas iš Italijos Gian Luca Demarco paneigia šį mitą ir sako, kad būtent garuose ruoštas maistas pasižymi ne tik subtilesniu skoniu, bet ir intensyvesniu kvapu, ryškesne spalva.

„Didžiausia bėda virtuvėje – kai ruošiamas maistas praranda savo pirminę formą: ištyžta, suyra, pakeičia spalvą. Kepant garuose šių problemų galima išvengti, nes taip paruošti patiekalai išlaiko savo konsistenciją; nereikia baimintis, kad patiekalas atrodys neestetiškai. O juk geram virtuvės šefui svarbu ne tik skonis, bet ir išvaizda!“, – sako Gian Luca Demarco.

Šefas priduria, kad dar vienas kepimą garuose supantis mitas – kad taip ruošti galima tik mėsą ar jūros gėrybes. Tai yra visiška netiesa, garuose puikiai iškepa viskas: ir miltiniai patiekalai, ir daržovės, ir, jei norisi, kiaušiniai – svarbu nebijoti eksperimentuoti.

Garuose keptas maistas – sveikesnis

Dar vienas svarbus kepimo garuose aspektas – sveikatingumas. Garuose maistas kepamas be riebalų, savo sultyse, o tai leidžia išsaugoti geriausias jo savybes. Toks maistas lengviau virškinamas, mažiau kaloringas, ypatingai tinka sergantiems virškinamojo trakto ligomis ar vaikams.

„Be to, gaminant garuose maistas neturi tiesioginio kontakto su vandeniu, lyginant su įprastu virimu puode, todėl mažiau pakinta mikro bei makroelementai, mineralai, maisto produktuose išsilaiko visi geriausi vitaminai bei kitos mūsų sveikatai svarbios medžiagos“, – sako buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis.

Pasak P. Gendvilio, kepimą garuose turėtų mėgti ir tie, kurie nenori gaminimui skirti daug laiko: garuose galima lengvai ir sveikai pašildyti seniau paruoštą maistą. Gaminant orkaitėje su garų programa drėgnas karštas oras daug greičiau perduoda šilumą patiekalui ir neleidžia jam išdžiūti.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Tūpsnis žemvaldžiams: paprasti mirtingieji apie tai galėtų nebent pasvajoti (1)

Publikavus DELFI tyrimą apie gyventojų interesus pažeidžiančias statybas Kėdainių rajono...

Ukrainietis kreipėsi į Trumpą ir lietuvius: ar jūs žinojote apie šiuos nusikaltimus? (54)

Gerbiamas JAV prezidente, ar amerikiečių ir lietuvių kariniai patarėjai žinojo apie Ukrainos...

Geros žinios norintiems parduoti naudotą automobilį: dabar lengva kaip niekada (111)

„Ukrainiečių daugėja kiekvieną dieną. Galima taip pasakyti: dabar yra ukrainiečių daugėjimo...

Pagaliau tai įvyko: iš žemgrobių atimtoje Neries pakrantėje atidarytas dviračių takas

Vilniaus Neries pakrantėje vyko ilga kova su žemgrobiais, kad būtų išvaduota aukso vertės žemė...

Tyla prieš audrą: prabilo apie „valstiečių“ gretose bręstantį maištą ir jo dalyvius (503)

Virš valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime pakibo...

Savaitės orai: trumpam teks išskleisti skėčius, o savaitgalį – maloni staigmena (1)

Antradienį skėčius reikėtų pasiimti daugelyje rajonų, o artėjant savaitgaliui sugrįš...

Su „Žalgiriu“ Eurolygoje patriukšmavęs Udrihas vėl dairosi į NBA specialiai Krepšinis.lt iš Belgrado (11)

Su Kauno „Žalgiriu“ Eurolygoje trečią vietą iškovojęs veteranas Beno Udrihas apie batelių...

Rezultatai nustebino: kiaušiniai yra daug sveikesni nei iki šiol manyta (3)

Kasdienis pusryčių kiaušinis , anot tyrimo, yra daug sveikesnis nei iki šiol manė mokslininkai....

Po kritikos ministras atsiima siūlymą drausti „istoriją iškraipančias“ prekes (2)

Po kritikos dėl galimo žodžio laisvės varžymo ūkio ministras Virginijus Sinkevičius atsiėmė...

Šaltiniai: „neįveikiama“ Putino ginkluotė patyrė visišką fiasko (246)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiais metais jau gyrėsi, kad jo šalis turi naują...