Skydliaukė – nedidelė drugelio formos liauka, esanti kaklo priekyje žemiau gerklų (Adomo obuolio). Nuo skydliaukės hormonų priklauso organizmo medžiagų apykaita. Ji veikia kaip metabolinis stimuliatorius.

Normaliam augimui būtinas normalus skydliaukės funkcionavimas. Skydliaukė dar vadinama „inteligencijos liauka“, nes reguliuoja psichikos raidą ir atmintį. Nuo skydliaukės darbo priklauso kūno masė, aktyvumas, mąstymas, vaisingumas ir pan.

Kadangi dauguma skydliaukės ligos simptomų yra neryškūs, o pati liga formuojasi labai lėtai, ligos pradžioje žmogus dažnai jaučiasi sveikas. Labai svarbu kiekvienam pačiam atkreipti dėmesį į būdingiausius požymius, tokius kaip nuovargis, depresija, užmaršumas, augimo, pažinimo funkcijų sutrikimas, plaukų, odos, nagų pakitimai.

Liaudiški patarimai siūlo nešioti gintaro karolius ar gerti pieną su jodu, kvėpuoti spiritinį jodo tirpalą ir t. t.Tačiau pirmiausia reikia kreiptis į gydytoją.

JAV skydliaukės draugijos medikai rekomenduoja skydliaukės hormonų kraujo tyrimus reikėtų atlikti nuo 35 metų amžiaus kas penkerius metus. Dėl genetinio skydliaukės ligų paveldimumo, profilaktiškai pasitikrinti skydliaukę turėtų tie, kurių šeimoje skydliaukės ligomis, o ypač piktybiniais skydliaukės navikais, sirgo artimieji.

Atsako endokrinologė Irena Degutienė

– Iš apibendrintos situacijos pasakyti, kaip elgtis toliau – sudėtinga. Būtina dar kartą apsilankyti pas endokrinologą. Jis atliks echoskopiją, pažiūrės, ar yra pakitęs skydliaukės audinys, ar tik sutrikusi funkcija. Funkcijos sutrikimui sureguliuoti bus skirti vaistai.Todėl vienintelis patarimas – ponia turėtų kreiptis į endokrinologą ir pasitikrinti skydliaukę išsamiai.

Pasižiūrėti echoskopiškai, koks audinys, pakartoti skydliaukės hormonų tyrimus TSH ir LT4. Pagilinus anamnezę gali paaiškėti, kad esama ir kitokių problemų. Po apžiūros endokrinologas galės nustatyti, ar reikia papildomų kitų endokrininių laukų tyrimų, pavyzdžiui, antinksčių ar hipofizės.

Apskritai, norint išvengti skydliaukės problemų reikėtų profilaktiškai tikrintis. Kai einate pasidaryti kraujo tyrimą, kad pasitikrintumėte hemoglobiną, kartu pasitikrinkite ir skydliaukę. Gydytojas apžiūrės ir pasakys, ar reikia echoskopuoti. Tokios apžiūros ypač turėtų prašyti moterys, nes joms dažniau kyla skydliaukės problemų.

Tarp kitko

Skydliaukės sutrikimai Lietuvoje konstatuojami apie 28 proc. gyventojų. Statistiškai šia liga dažniau suserga moterys. Tarptautinio vėžio tyrimų fondo duomenimis 2012 metais vyrams nustatyti 68 tūkst., kai tuo tarpu moterims – 230 tūkst. skydliaukės vėžio atvejų.

Svarbus faktas

Skydliaukės vėžys neretai formuojasi be jokių simptomų, nes kai kurios vėžio formos ilgą laiką nesukelia jokių skydliaukės hormonų gamybos sutrikimų.