Kodėl sensta mūsų oda?

Odos senėjimas yra natūralus ir neišvengiamas organizmo procesas, kurį lemia tiek genetiniai, tiek aplinkos veiksniai. Pirmieji odos pakitimai pradeda formuotis jau po dvidešimties, tačiau ilgą laiką dar nėra pastebimi, todėl pirmosios raukšlelės išryškėja tik po trisdešimties. „Daugiausiai įtakos tam turi medžiagų apykaita, kuri, deja, bėgant metams lėtėja. Dėl to oda nebe taip gerai aprūpinama deguonimi ir maistinėmis medžiagomis, joje mažėja elastino ir kolageno, kurie yra būtini odos stangrumui. Vis tik, kiekvieno žmogaus oda sensta skirtingai. Tam įtakos turi genetika, mitybos ir poilsio režimas, stresas taip pat aplinkos poveikis ir, žinoma, žalingi įpročiai“, – sako grožio ekspertė.

Ką daryti, kad oda sentų lėčiau? 

„Kaip ir viso kūno sveikatai, taip ir odos grožiui bei jaunystei įtakos turi subalansuota mityba ir poilsis. Dėl įtempto gyvenimo ritmo tai ne visada pavyksta, todėl norėdamos džiaugtis jaunatviška oda kuo ilgesnį laiką, turime jai skirti papildomo dėmesio. Deja, labai dažnai savo odos jaunyste susirūpiname per vėlai. Norėdamos sulėtinti laiką, turime tuo rūpintis iš anksto“, – sako J. Kurilienė.

Kokio amžiaus patariama pradėti naudoti priemones nuo raukšlių? 

Pasak ekspertės, universalaus amžiaus, kada reikėtų įsigyti pirmąjį kremą nuo raukšlių, nėra. Svarbiausia įvertinti savo odos būklę ir poreikius, pavyzdžiui, kai kurias moteris ir po 25-erių kankina jaunatviniai spuogeliai, kitų veiduose jau ryškėja pirmosios raukšlelės. Kai jums per dvidešimt, svarbu, kad odai pakaktų drėgmės, kuri yra būtina odos jaunystei ir sveikatai palaikyti. „Tokio amžiaus moterų oda patiria daug streso – miego trūkumas, įtampa, aplinkos tarša, todėl reikėtų rinktis priemones, kuriose yra antioksidantų ir energinių medžiagų, o po žiemos palepinti vitaminų turinčiomis priemonėmis ir, žinoma, nepamiršti apsaugos nuo UV spindulių“, – pataria Jūratė Kurilienė.

Kuo skiriasi odos priežiūra po trisdešimties? 

Šiuo laikotarpiu ima ryškėti pastebimi odos senėjimo ženklai – raukšlės, todėl sulaukus trisdešimties rekomenduojama rinktis priemones nuo pirmųjų raukšlių. Jos padeda sumažinti jau susidariusias raukšleles ir užkirsti kelią naujų susidarymui. „Labai svarbu rūpintis ir paakių oda, kuri yra itin plona ir jautri. Būtent ji pirmoji išduoda laiko ženklus“, – pastebi grožio ekspertė.

Su amžiumi lėtėjant medžiagų apykaitai lėtėja ir odos ląstelių veikla. Dėl to jau po keturiasdešimties oda pradeda netekti stangrumo ilgainiui ir kontūro. „Šiuo laikotarpiu kosmetikos krepšelius turėtų papildyti regeneruojamosios priemonės – kremai, kurių veikliosios medžiagos skatintų ląstelių regeneraciją, suteiktų energijos ir stangrintų odą“, – sako grožio ekspertė.

Paprastai brandžios odos priežiūros priemonės yra daugiafunkcinės – skirtos užtikrinti maksimalų komfortą ir poveikį. Jos ne tik drėkina ir stangrina, bet ir stabdo raukšlių susidarymą bei reguliuoja melanino gamybą odoje – padeda išvengti pigmentinių dėmių. Taigi, brandžiai odai skirtos priemonės yra sukurtos visapusiškai kovoti su odos senėjimu ir raukšlėmis. 


Ar kovoje su laiko ženklais pakanka tik kremo? 

Kremas yra viena būtiniausių priemonių, vis tik, siekiant geriausių rezultatų turime pasirūpinti ir odos valymu. Nepriklausomai nuo amžiaus būtina periodiškai naudoti šveitiklį – jis pašalina negyvas odos ląsteles, todėl į ją lengviau įsigeria kremas ar serumas. Beje, ypač vyresniame amžiuje patartina kartu su kremu naudoti ir serumą. Nuo įprasto kremo jis skiriasi didesne veikliųjų medžiagų koncentracija, todėl sustiprina įprasto kremo poveikį. „Beje, puoselėdamos veido odą, daugelis moterų pamiršta kaklo ir dekoltė sritis. Būtent jos, neretai išduoda tikrąjį amžių, todėl patariama įsigyti ir specialų kremą šios srities odai“, - atkreipia dėmesį J. Kurilienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)