Taip nutinka tik filmuose – bučinys ką tik prabudus. Didžiajame ekrane jis atrodo nuostabiai, bet realiame gyvenime mus varžo vienas dalykas – rytinis burnos kvapas, rašo womenshealthmag.com.

Šis nemalonus, troškus drakono kvapas yra pagrindinė priežastis, kodėl prabudę mes stengiamės nekvėpuoti arti kito žmogaus veido, kol neišsivalėme savo dantų. Tačiau kodėl po nakties burnos kvapas būna toks blogas? Žinoma, aštuonias valandas mūsų dantys buvo nevalyti, bet dienos metu jie būna nevalomi dar ilgiau.

Daug ką lemia sumažėjusi seilių gamyba miego metu, teigia Manhatane dirbantis prostodontas Mazenas Natouras. Seilės paprastai sunaikina nemalonų kvapą sukeliančias bakterijas. Taigi per naktį, kai išsiskiria nepakankamai seilių, burnoje prisikaupia dvokiančių bakterijų.

Taigi, kuo sausenė jūsų burna, tuo didesnė tikimybė, kad ryte iš jūsų burnos sklis atstumiantis kvapas. Burną taip pat sausina kvėpavimas per burną, knarkimas ir tam tikri vaistai – nuo šių veiksnių rytinis burnos kvapas gali būti dar bjauresnis.

Daugumoje atvejų dėl blogo burnos kvapo rytais nėra ko nerimauti. Tačiau kai kuriais atvejais neįprastai blogas kvapas gali liudyti sveikatos problemas. Dažnai tai būna dantenų ligų ženklas, o jos yra susijusios su padidėjusia širdies infarkto ir insulto tikimybe. Kitais atvejais blogas burnos kvapas gali reikšti tokias infekcijas kaip abscesas ar virškinimo sistemos bėdas, pavyzdžiui, gastroezofaginio refliukso ligą, sako daktaras M. Natouras. Jei jūsų burnos kvapas netikėtai tapo itin blogas, kreipkitės į gydytoją.

Jei norite, kad burnos kvapas rytais būtų labiau pakenčiamas, vakare prieš miegą kruopščiai išsivalykite dantis šepetuku ir dantų siūlu, nes maisto likučiai sukuria burnoje palankią terpę bakterijoms daugintis.

M. Natouras rekomenduoja valyti dantis šepetuku dvi ar tris minutes, tada nušveisti liežuvį (daugiau kaip pusė blogą kvapą sukeliančių bakterijų auga ant liežuvio, teigia jis) ir paskalauti burną burnos skalavimo skysčiu be alkoholio. Taip pat įsitikinkite, kad neturite dantenų problemų, abscesų, ėduonies ir kitų blogą kvapą skatinančių bėdų, o tai padaryti galite tik vienu būdu – du kartus per metus apsilankę pas odontologą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)