Vadovaujantysis tyrimo autorius Tony Goldstone iš Imperatoriškojo koledžo Londone ir jo kolegos lygino žmonių smegenų MRT skenogramas ir valgymo įpročius. Smegenis skenavo tiek pavalgius pusryčius, tiek juos praleidus.

Savo išvadas jie pristatė Naujajame Orleane vykusioje konferencijoje „Neuroscience 2012“. Goldstone, dirbantis Imperatoriškojo koledžo MRC klinikinio mokslo centre, pasakojo spaudos atstovams.

„Dėka visų dalyvių MRT rezultatų ir pastebėjimų apie suvalgyto maisto kiekį pietų metu radome pakankamai įrodymų, kad dėl pusryčių nevalgymo žmonės jautėsi kur kas alkanesni, o tai padidino potraukį daug kalorijų turinčiam maistui ir jo kiekiams“.

Tyrime buvo panaudoti keletas 21-erių metų normalaus svorio savanorių funkcinio magnetinio rezonanso nuotraukų. Jų buvo prašoma nevalgykit pusryčių prieš ateinant tirtis.

Po pirmojo vizito kai kurie pacientai maždaug 1, 5 valandos prieš tyrimą valgė sočius, 750 kalorijų turinčius pusryčius, kai tuo tarpu kitiems nebuvo leidžiama valgyti prieš skenavimą. Kaskart po tyrimo jie eidavo pietauti, o mokslininkai stebėjo, kiek maisto tyrimo dalyviai suvartoja.

Kiekvieno smegenų skanavimo metu, dalyviams reikėjo įvertinti, kokį poveikį jiems rodomos daug kalorijų ir mažai kalorijų turinčio maisto nuotraukos. Taip pat jie turėjo įvertinti namų apyvokos daiktų daromą poveikį.

Tyrimo išvados parodė, kad pusryčių nevalgymas sustiprino alkio jausmą, potraukį daug kalorijų turintiems patiekalams ir pietų metu suvalgomo maisto kiekį.

Palyginę pusryčius valgančiųjų ir nevalgančiųjų smegenų skanogramas, tyrėjai pastebėjo skirtingus veiklos tipus orbitofrontalinėje smegenų žievėje. Ši sritis yra tiesiai virš akių, ji turi įtakos sprendžiant malonumą ir atlygio vertę už maistą.

Tomis dienomis, kai dalyviai nevalgydavo pusryčių, ši sritis buvo kur kas aktyvesnei nei tuomet, kai žiūrėdavo į daug kalorijų turinčio maisto paveikslėlius jau papusryčiavę.

Šiuo tyrimu teigiama, kad orbitofrontalinė smegenų žievė atlieka pagrindinį vaidmenį pasirenkant maistą. Tyrėjai mano, kad jų išvados prisideda prie anksčiau vykdyto tyrimo, kuriame teigiama, kad badavimas ir pasninkavimas nėra geras būdas numesti svorio, greičiau jau priverčia smegenis norėti daugiau kalorijų turinčio maisto.

Jie sako, kad pažvelgus į MRT skanogramas buvo įmanoma nuspėti, kurie individai buvo linkę kur kas stipriau reaguoti į daugiau kalorijų turintį maistą.

Šį tyrimą finansavo Medicininių tyrimų tarnyba Didžiojoje Britanijoj, ES Marijos Kiuri draugija, Imperatoriškojo koledžo sveikatos priežiūros parama ir Nacionalinis sveikatos tyrimų institutas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)