aA
Manote, kad norint sustorėti proto nereikia? Kur gi ne: intelektualai persivalgo dažniau nei tie, kurie dirba fizinį darbą. Protinis darbas mus paverčia apsirijėliais, tikina žurnalas „Zdorovje“.
© Corbis/Scanpix
Kiekvienos intelektualios užduoties sprendimas, Kanados mokslininkų duomenimis, mums kainuoja 203 papildomas kalorijas. Po 45 minučių darbo eksperimento dalyviams – tiems, kurių darbas reikalauja didesnio dėmesingumo, susikaupimo ir geros atminties – buvo pakviesti papietauti. Ir pasirodė, kad jie suvartojo 30 proc. daugiau kalorijų nei jų kolegos, tuo pačiu metu sprendę ne tokias sudėtingas užduotis.

Smegenys reikalauja maisto

Kuo daugiau apkraunamos smegenys, tuo stipresnis noras užkąsti. Kol procesas vyksta, mintys apie maistą nekyla bet pirmoji pertraukėlė – ir ranka nevalingai tiesiasi į šokoladinį saldainį, į lėkštę su riešutėliais, o kojos pačios neša link šaldytuvo. Mokslininkai mano, kad tai yra fiziologinis poreikis.

Eksperimento metu buvo imami dalyvių kraujo mėginiai prieš protinį darbą, protinio darbo metu ir po to. Insulino ir gliukozės kiekis buvo nepastovus. Galima manyti, kad tokius svyravimus sukėlė protinė veikla. Organizmas stengiasi normalizuoti gliukozės kiekį, kuri yra tartum kuras smegenims, taigi, kyla natūralus žmogiškas noras: valgyti! Ir reikia paminėti, kad protingiausieji neretai valgo ne tai, ką reikia ir ne tada, kai reikia.

Atsarginiai baltymai

„Kai dirbu su sutarties projektu, apie maistą apskritai pamirštu. Geriausiu atveju – užbėgu į kavinę ir suvalgau gabalėlį žuvies su salotomis. Prisivalgau vakare, namie. Be abejo, stengiuosi apriboti save ir vakarieniaujant, bet svoris vis vien auga. O juk būna tokių dienų, kai visą laiką vien ant kojų – derybos, objektų tikrinimas. Matyt, kažkas ne taip su organizmu, juk aš tikrai nepersivalgau“, - pasakoja įmonės vadovas.

„Tai – tipinė klaida. Svorio perteklius šiuo atveju atsiranda greičiau dėl neteisingų mitybos įpročių nei dėl kokių nors hormoninių sutrikimų, kuriuos neretai kaltina pacientai. Deja, įtemptas darbas biure verčia mus pereiti prie „vienkartinio maitinimosi“, kuomet valgoma kartą per dieną, bet sočiai ir prieš naktį. Organizmui nėra nieko kenksmingesnio. Jis vis vien pasiims savo ir vakare tai, kas suvalgyta, atidės atsargai. Tik papildomai dar gaunate ir nervinės sistemos išsekimą, dėl kurio dar labiau susilpnėja mitybos kontrolė“, - aiškina dietologė Mariana Trifonova.

Detektyvinė avižinė košė

Darja Doncova, rašytoja

Kasdien su rankraščiais dirbu nuo 6 ryto iki 2-3 valandos po pietų ir labai gerai žinau pagundą visą tą laiką ką nors valgyti. Riešutukus-saldainiukus aš sau iškart uždraudžiau. Agata Christie valgė žalius obuolius, bet jie skatina apetitą, todėl aš apskritai nevalgau nieko! Tik geriu kavą ir juodą arbatą. O pabaigusi darbą suvalgau lėkštę avižinės košės. Labai mėgstu ją ir kefyrą, todėl mano vyras juokiasi, kad man jokia finansų krizė negresia. Ir dar man padeda tai, kad aš dirbu trečiame aukšte, o šaldytuvas yra pirmame. Ir norint šaldytuvą pasiekti, tenka įveikti galybę laiptų, pabendrauti su daugybe namiškių ir nukrypti nuo darbo ritmo. Dėl to arba dirbu, arba valgau. Ir du kartus per savaitę sportuoju treniruoklių salėje.

Dar viena klaida – kai visą dieną sukatės lyg voverė bėgimo rate, pavalgyti tarsi nėra kada. Iš kur gi svorio perteklius? Esmė tame, kad mūsų organizmas yra gudrus ir paprastos darbo veiklos nepriskiria fizinei. Tai yra įprastinis krūvis, vadinasi, jam nereikia skirti strateginių atsargų.

Ką daryti?

Išsiugdyti sveikus įpročius. O tam reikia kurį laiką mitybai skirti pirmenybę. Pavyzdžiui, nusistatyti griežtą taisyklę: nesigulti miegoti tol, kol nebus sukrauta dėžutė su maistu rytojui. Asortimentas nesvarbu, svarbiausia – sutilpti į kalorijų kiekį. Protiškai dirbantiems žmonėm tai nėra taip jau mažai – iki 2100 kcal per dieną. Per dieną valgyti galima dažnai, bet tik iš tos dėžutės.

Jei dirbu namie

„Nuo to laiko, kai pradėjau dirbti namie, mano svoris ėmė nesiliaujamai augti. Tai vieną nugriebsi, tai kitą, nors ir stengiuosi dienos metu maitintis džiovintais vaisiais, riešutėliais ir kava“, - patirtimi dalijasi interneto portalo redaktorius.

Mitybos ekspertė mano, kad šiuo atveju kaltas užkandžiavimas. Tarp užkandžiavimo ir valgymo nedideliais kiekiais visos dienos metu yra didelis skirtumas. Juk po ranka pasitaikantis kąsnelis būtinai bus ne toks, koks turėtų būti. Susidomėjus rimtais dalykais, galima nejučia suryti pusę kilogramo saldainių, o jau vien tai yra dienos kalorijų norma.

Džiovinti vaisiai taip pat yra labai kaloringi, ypač jei renkatės ne neišvaizdžius ir raukšlėtus, o gražius ir blizgančius džiovintus vaisius – jie išmirkomi cukraus sirupe. Taip pat elgiamasi ir su cukatomis, džiovintomis uogomis.

Dar vienas rizikos veiksnys – sumuštiniai. Idealiu atveju normaliai gyvybinei veiklai palaikyti mums reikia ne daugiau 12 ruginių bandelių per savaitę ir ne daugiau 3-4 gabalėlių ruginės arba kvietinės duonos. O kalbant apie mėsos gaminius – per savaitę galima suvalgyti ne daugiau nei pusę kilogramo dešros, dešrelių ar kumpio. Riebios žuvies, taip pat silkės – 2-3 porcijas per savaitę.

Ką daryti?

Ir tiems, kurie dirba namie, taisyklės taikomos tos pačios: prieš sėdantis prie kompiuterio, popierių, molberto, savo šaldytuve išskirkite lentyną dienos daviniui – maisto produktams, kuriuose būtų ne daugiau 2000 kcal. Jokiu būdu ne daugiau!

Lentyna „Protingiems“ (produktų rinkinys dienai)

200 g virtos kalakutienos – 400 kcal
2 obuoliai – 92 kcal
Po 200g pomidorų ir agurkų – 50 kcal
100 g saliero – 21 kcal
40 g augalinio aliejaus – 349 kcal
100 g ruginės duonos – 214 kcal
100g 3,5 proc. riebumo jogurto – 104 kcal
200 g virto starkio – 166 kcal
200 g kakavos (su 2,5 proc. riebumo pieno) – 416 kcal
30g graikiškų riešutų – 306 kcal

Viso : 2128 kcal

Kenksminga alternatyva

0,5 kg šokoladinių saldainių – 2735 kcal
0,5 kg keptos vištienos – 1050 kcal
0,5 kg džiovintų vaisių – 1488 kcal
200 g avokado – 612 kcal
250 g konservuotos kiaulienos – 825 kcal
300 g „mėgėjų“ dešros – 873 kcal
200 g uogienės – 588 kcal
200g silkės – 550 kcal
200g raudonųjų ikrų – 460 kcal

Viso: 9181 kcal

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Kelionių rinką turėjęs sudrebinti TUI užtruko: sklando gandai dėl būsimo vadovo (6)

Vasarą pasigirdus žinioms, jog į Baltijos šalis žengs didžiausias kelionių operatorius TUI,...

Vis blogiau ir blogiau: rytoj laukiama krušos, poryt – šalnų talžys stiprus vėjas (61)

Smarkūs vėjai, įkyrūs lietūs, žema oro temperatūra dieną ir šalnos naktį – taip trumpai...

Karbauskis patenkintas, kaip klostosi konservatoriams: įtaria, kad Ušackas turi planą B (257)

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis įtaria, kad pretendentas į Tėvynės sąjungos...

Ramūnas Bogdanas. Kolaborantas. Kolaborantas? (54)

Žmogų apkaltinti lengva. Ypač tada, kai jis negali atsakyti. Ypač tada, kai jo nebėra tarp...

Įspėjimas ES piliečiams: nuolatinė rezidentė pilietybės negavo (20)

Keturis dešimtmečius Jungtinėje Karalystėje pragyvenusi ir net miesto mere išrinkta...

Vilnietis pasipiktino: jau vairavimo mokyklose moko, kaip važiuoti A juosta (42)

Būsimas vairuotojas, važiuojantis vairavimo mokyklos automobiliu viešajam transportui skirta eismo...

Puola vilkai – žmonės nebeturi kaip gintis (157)

Vi­są Lie­tu­vą su­krė­tė Ra­sei­nių ra­jo­ne, Aks­ti­nų apy­lin­kė­se,...

Lina Kairytė į darbą grįžo prabėgus keturiems mėnesiams po gimdymo: net artimieji sakė, kad mane visi dėl to suės (82)

LNK žinių vedėja Lina Kairytė (33) – viena iš nedaugelio moterų Lietuvoje, kuri praėjus...

Džiaugsmą dėl popiežiaus vizito temdė nemalonūs poelgiai: vilniečiai dalinasi nuoskaudomis papildyta (298)

Nors policijos atstovas teigia, kad popiežiaus Pranciškaus vizitas buvo itin sklandus, vilniečiai...

Nustebsite sužinoję, iš kur ir kaip mūsų parduotuvėse atsiranda medvilniniai marškinėliai (9)

Ar kada nors susimąstėte, kiek laiko ir gamtos, transporto bei žmogiškųjų išteklių prireikia...