Gydytojų teigimu, jeigu nenurodyta kitaip, visus vaistus geriausia užgerti virintu vandeniu, pageidautina, kad jis būtų kambario temperatūros. Tokio skysčio cheminė sudėtis neutraliausia, todėl vaistams nedaro jokio poveikio. Paprastai ketvirčio stiklinės pakanka.

Arbata

Nors šis gėrimas kuo puikiausiai tinkamas su sausainiais ar bandelėmis, vis dėlto tablečių juo užgerti nevertėtų. Pagrindiniam arbatos komponentui taninui sąveikaujant su gydomosiomis medžiagomis susidaro netirpių praktiškai neįsisavinamų junginių, rašo shape.ru.

Taigi nerekomenduojama arbata užsigerti virškinimo procesus aktyvinančių, skrandžio opas ir širdies bei kraujagyslių sistemą gydančių preparatų, alkaloidų. Visiškai nesuderinamas šis gėrimas su antidepresantais, nes vietoje būtino atpalaidavimo organizmas patiria tonizuojantį poveikį. Tokiais atvejais gresia nemiga ir stresas. Jei arbata užsigersite daug geležies turinčius preparatus, jie pavirs sunkiai ištirpdomomis nuosėdomis.

Kava

Kavos negalima vartoti su antibiotikais, ypač prastai šis gėrimas dera su penicilinu ir eritromicinu. Šlapimą varančiu poveikiu pasižymintis kofeinas iš organizmo pašalina gydomąsias medžiagas anksčiau, nei jos spės padaryti tai, ką turi padaryti. Kava sulėtina kraujospūdį mažinančių vaistų veikimą ir gali neigiamai paveikti širdies būklę.

Sultys

Daugumoje sulčių gausu rūgščių, kurios agresyviai veikia vaistus ardydamos jų struktūrą. Sultys gali sumenkinti skirtingų rūšių antibiotikų veikimą. Šio gėrimo jokiais būdais negalima derinti su vaistais, kurių sudėtyje jau yra rūgščių. Pavyzdžiui, jei greipfrutų sultimis užsigersite aspiriną, rizikuojate pavojingai pažeisti skrandžio gleivinę. Be to, apelsinų, persikų, greipfrutų, ananasų sultys sustiprina vaistų poveikį, todėl rizikuojama vaisto perdozuoti.

Pienas

Šis produktas sveikatai naudingas, tačiau jį suderinus su dauguma vaistų gydymas tampa neveiksmingas. Visa esmė – kalcio katijonai, įkalinantys preparatą ir neleidžiantys jam ištirpti. Šis gėrimas neutralizuoja kalį ir mažina skrandžio rūgštingumą. Pienas tabletei neleidžia užsilaikyti organizme ir sutrikdo gydomųjų medžiagų įsisavinimo procesą.

Gazuoti gėrimai

Tokių gėrimų sudėtyje esanti angliarūgštė pajėgi keisti vaistų rūgštingumą ir jų savybes. „Pepsi“, „Coca-Cola“ ar kuris kitas gaivusis gėrimas dėl savo sudėties sulėtina vaistų skaidymąsi ir jų pasišalinimą iš organizmo. Praktiškai visuose gazuotuose gėrimuose gausu ortofosforo rūgšties ir kitų cheminių junginių, aktyviai atakuojančių vaistų medžiagas ir trukdančių jiems atlikti pagrindinę funkciją. Tai ypač aktualu vartojant virškinimą gerinančius, šlapimą varančius preparatus, kalcio papildus ir antibiotikus, nes gėrimo sudėtis gali pastebimai sumažinti vaistų veiksmingumą ir net kelis kartus padidinti skrandžio gleivinės sudirgimą.

Alkoholis

Vaistai ir alkoholiniai gėrimai – du visiškai nesuderinami dalykai. Šiuo atveju gėrimo stiprumas neturi jokios reikšmės. Svarbu žinoti, kad bet kokie alkoholiniai gėrimai keičia vaisto poveikį, o vartojant antibiotikus sukelia pykinimą ir galvos svaigimą. Kartu su alkoholiu vartojant insuliną, priešalerginius ir kraujospūdį mažinančius vaistus, pasireiškia mieguistumas. Bėdų dėl kraujagyslių galima tikėtis alkoholiu užgeriant hipotenzinius vaistus – tokiais atvejais kyla hipoglikeminės komos rizika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)