Vyrai vengia lankytis pas gydytojus

Tyrimai atskleidžia, kad 65 proc. vyrų vengia apsilankymo pas gydytojus taip ilgai, kaip tik įmanoma. O 72 proc. stipriosios lyties atstovų mieliau rinktųsi namų ruošą ar tualeto šveitimą negu ėjimą į gydymo įstaigą. JAV Klivlando klinikos atlikta reprezentatyvi apklausa aktuali ir Lietuvoje, kur nuolat ieškoma ankstyvo vyrų mirtingumo priežasčių ir galimų sprendimų.

Klinikos „Health Optimizing“ Vilniuje gydytoja dr. Mihaiela Pentiuc, dirbdama Lietuvoje, pastebėjo gluminančią tendenciją: „Mūsų klientai vyrai labai domisi išsamiais ir pačiais pažangiausiais tyrimais, tačiau visiškai nepaiso rekomendacijų dėl gydymo ar gyvenimo būdo pakeitimo“.

Visame pasaulyje konsultuojanti medikė atsiųstame pranešime spaudai pasakoja, kad dažniausiai girdimi vyrų motyvai: „neturiu laiko gydymuisi“, „man žymiai geriau negu mano žmonai“, „aš bijau“, „stresas visiškai įprastas mano veikloje – nesu ypatingas“, „ar galėtumėte perjungti mano smegenis, kad numesčiau svorio – visos kitos problemos gali palaukti“.

Neigia turintys problemų

Svarbu ir tai, jog minėtame tyrime 37 procentų respondentų prisipažino, kad yra nuslėpę tiesą apie simptomus, nes bandė išvengti gąsdinančios diagnozės.

Mihaiela Pentiuc

Tūkstančius pacientų tyrimų vertinusi gydytoja M. Pentiuc sako, jog kuo stipresnį stresą patiria vyras (jo intensyvumą ir padarinius galima išmatuoti šiuolaikinių technologijų dėka), tuo labiau jis neigia esamą situaciją: „stresas įprastas mano veikloje“, „yra buvę ir blogiau“, „nors patiriu didžiulę įtampą – uždirbu daug pinigų“.

Įtampos kaina

Sveikatos optimizavimo klinikos vadovė Kristina Plisienė atskleidžia, kad jų pacientai – 30-50 metų amžiaus vyrai, gavę išsamų sveikatos vertinimą, dažniausiai nebesikreipia dėl gydymo.

„Nepaisant matomų, bet dar ne mirtinų sveikatos sutrikimų, vyrai tarsi slepiasi nuo galimų padarinių. Ši tendencija savo nagus parodo kitoje grupėje: kai 60-ies ir daugiau sulaukę vyrai gydytojo kabinete išgirsta labai rimtas diagnozes“, – pasakoja K. Plisienė.

Drauge su pasaulinio lygio medike dirbantiems lietuviams aiškėja, jog stresas ir įsigalėję stereotipai apie vyrą kaip nepailstantį herojų yra vienos pagrindinių ankstyvos mirties priežasčių.

„Cepelinai metų neprideda, bet arčiausiai esanti priežastis yra stresas“, – sako gydytoja. Ir pasakoja, kad dažnas vyras elgiasi kaip Džeimsas Bondas. Tipažas, gyvenantis maksimaliu intensyvumu, yra nenugalimas ir nekreipia dėmesio į kūno siunčiamus signalus. Ekrane istorija be pabaigos, o gyvenime ji dramatiškai pasikeičia per 5-10 metų. Tokį vyrą palaužia lėtinis nuovargis, perdegimas, priklausomybės nuo alkoholio ar darbo, nelaimingas atsitikimas, širdies smūgis, insultas ar savižudybė.

Lapkritis – vyrų sveikatos mėnuo, kai stipriosios lyties atstovai raginami pasitikrinti sveikatą, rinktis subalansuotą gyvenimo būdą ar reikalingą gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)