Iš tiesų didžiausias teršėjas – jūsų ranka, liečianti išmanųjį. Kompanijos „Deloitte“ tyrimas parodė, kad amerikiečiai per dieną patikrina telefoną apie 47 kartus. Pagalvokite, kiek progų mikroorganizmams nuo jūsų pirštų patekti ant telefono, rašo time.com.

„Žmonės visada laiko rankoje mobiliuosius, net ir tokiose situacijose, kur nusiplautų rankas prieš ką nors darydami. Taigi mobilieji telefonai tikrai būna nešvarūs“, – aiškina Mičigano universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos doktorantė Emily Martin.

Tyrimai pateikia įvairius duomenis, tad remsimės naujausiu tyrimu, atskleidusiu, kad ant mokinių mobiliųjų telefonų yra daugiau nei 17 000 bakterijų genų. O Arizonos universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad ant mobiliojo telefono yra 10 kartų daugiau bakterijų, nei ant daugumos tualetų sėdynių.

Ant žmogaus odos yra mikrobų, kurie neturi neigiamų padarinių sveikatai. Šių natūralių bakterijų ir riebalų nuo rankų patenka ant mobiliojo telefono kas kartą, kai juo naudojatės, tačiau dauguma ant mobiliųjų randamų organizmų nėra susargdinantys patogenai, pabrėžia E. Martin. Pavyzdžiui, gali būti stafilokoko, bet nuo tokio stafilokoko infekcija neturėtų prasidėti.

O į kai kurias bakterijas negalima numoti ranka. „Mes negyvename sterilioje aplinkoje, tad jei liečiate kokį nors paviršių, ant jo gali kažko būti, – sako Kolumbijos universiteto Medicinos fakulteto klinikinės mikrobiologijos direktorė Susan Whittier. – Aplinkoje yra daug teršalų.“

Ne vieno tyrimo metu ant mobiliųjų telefonų rasta pavojingų patogenų – streptokokų, MRSA (meticilinui atsparus auksinis stafilokokas) ir net E. coli bakterijos. Dar neišsigąskite – vien nuo to, kad ant mobiliojo bus šių bakterijų, nesusirgsite, sako S. Whittier. Kita vertus, juk nenorėtumėte, kad jų patektų į organizmą. Ant telefono gali patekti ir virusų, pavyzdžiui, jei žmogui – angina arba gripas, o jis nusikosėja ir paduoda draugui telefoną.

Laimė, yra nesudėtingų būdų, kaip apsisaugoti nuo kai kurių bakterijų.

Viena iš vietų, kur tikrai nereikėtų naudotis mobiliuoju telefonu, yra tualetas, sutaria E. Martin ir S. Whittier. Nuleidžiant vandenį, visur pasklinda bakterijų, taip ant mobiliųjų atsiranda fekalijų bakterijų, kaip antai, E. coli.

„Jei einate į tualetą su mobiliuoju rankoje, o paskui jį laikydami išeinate, tai tas pats, lyg pasinaudoję tualetu nenusiplautumėte rankų“, – pabrėžia E. Martin.

Patarimas nesinešti išmaniojo į tualetą vertingas. O jei norite nuvalyti mobilųjį, bus veiksmingi kiti metodai. Daugelis žmonių tiesiog nuvalo išmaniuosius mikropluošto servetėle, kuri pašalina didžiąją dalį bakterijų. Jei norite kruopščiau nuvalyti, sumaišykite 60 proc. vandens ir 40 proc. izopropilo alkoholio, pamirkykite servetėlę į šį mišinį, tada švelniai nuvalykite telefoną. Jei esate sveiki, taip nuvalyti pakaks kelis kartus per mėnesį, sako S. Whittier. Nenaudokite skystų ir purškiamų valiklių, nes jie gali sugadinti telefoną.

Na o geriausias patarimas, anot ekspertų, – kelis kartus per dieną plaukite rankas ir būsite sveiki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)