Japonija, japonų kalba pavadinimas tariamas „nippon“ arba „nihon“ – Ramiojo vandenyno valstybė Azijos žemyno pakrantėje, kurią sudaro apie 6 900 salų.

Didžiausios ir tankiausiai gyvenamos salos – Honšiū, Hokads, Šikoku ir Kiūšiū, jos sudaro 97 proc. šalies. Šiose Japonijos salose – 47-ios prefektūros su 127 milijonais gyventojų.

Net 73 proc. Japonijos – kalnuotos vietovės, bet dauguma žmonių gyvena pakrantėse, taigi Japonija – viena tankiausiai gyvenamų pasaulio šalių, informuoja healthyfoodhouse.com.

Senovėje Japonijos kultūrai didelę įtaką padarė Kinija. Edo laikotarpiu buvo laikomasi griežtos izoliacinės politikos be jokių ryšių su išoriniu pasauliu, buvo puoselėjama japoniška kultūra. 1868 m. pasibaigus Edo laikotarpiui, viskas pasikeitė ir Japoniją pasiekė kitų šalių kultūra.

Japonų kultūra ir gyvensena ne vieną amžių įkvepia viso pasaulio šalių gyventojus. Japonų moterys – stulbinamai jaunatviškos, lieknos, sveikos ir gražios.

Kaip joms tai pavyksta? Veikiausiai todėl, kad Japonijoje griežtai laikomasi šių 20 principų:

1. Valgyti einant – nemandagu

Japonai nevalgo eidami, jų šalyje tai – nemandagu. Valgymo metas – šventas laikas Japonijoje, jis skirtas suteikti kūnui peno, papildyti jį energija, todėl japonai visada atsisėda ir susitelkia į valgomą maistą.

2. Sveiki valgio gaminimo būdai

Iš esmės Japonijoje yra keturi valgio gaminimo būdai: agemono – panašus į produktų apvoliojimą tešloje ir apkepimą, tik naudojama sveikesnė tešla – tempura, mushimono – virimas garuose, nimono – virimas ir yakimono – tam tikras virimo būdas.

3. Dažnai gamina namuose

Japonai dažnai gaminasi valgį namuose ir taip išvengia nesveikų nesočiųjų riebalų ir angliavandenių, apsisaugo nuo daugelio ligų. Jų racione gausu neperdirbtų produktų, turinčių daug vitaminų ir mineralų.

4. Žalioji arbata


Žalioji arbata – sveikiausias gėrimas planetoje. Kadangi turi daug vertingų medžiagų ir antioksidantų, ją galima laikyti tiesiog gydomuoju gėrimu.

Žalioji arbata mažina uždegiminius procesus organizme, padeda sulieknėti, gerina virškinimą, reguliuoja kūno temperatūrą, mažiną cholesterolio lygį ir aukštą kraujospūdį, stiprina psichiką ir širdį.

5. Jūros gėrybės


Japonijos virtuvėje – daug jūros gėrybių, į sušius, salotas, karius ir į tempurą dedama įvairių žuvies rūšių, kalmarų, aštuonkojų, ungurių, vėžiagyvių.

Jūros gėrybėse gausu maistingų medžiagų, baltymų, vitaminų, mineralų – vitaminų B ir D, omega trys riebalų rūgščių, mažai sočiųjų riebalų.

Vertingosios medžiagos mažina širdies ir kraujagyslių ligų – aritmijos, insulto, širdies smūgio – riziką, švelnina artrito skausmus, mažina senatvinės ragenos degeneracijos riziką, padeda nuo depresijos, skatina kūdikių ir vaikų smegenų vystymąsi.

6. Vasabiai (pipirkrieniai)

Vasabių (arba pipirkrienių) dedama į daugelį valgių, tradicinių patiekalų, jie – populiarus pagardas prie sašimių ir sušių.

Vasabiuose mažai kalorijų ir sočiųjų riebalų, daug ląstelienos, baltymų, cinko, kalio, magnio, fosforo, geležies, natrio, vitaminų A, C ir B. Vasabiai mažina kai kurių vėžio rūšių riziką, gerina virškinimą, žarnyno veiklą, padeda palaikyti pastovų kūno svorį.

7. Mažesnės porcijos

Įprastai pietums, vakarienei Japonijoje valgomi ryžiai arba ryžių miltų makaronai, žuvis arba vištiena, kiauliena, jautiena ir raugintos daržovės bei miso sriuba.

Baltymingo maisto porcija būna delno dydžio, daržovių porcija – kumščio dydžio, o salotų porcija – dviejų kumščių dydžio.

8. Fermentuoti produktai

Japonijoje mėgstami rauginti kopūstai, kimčiai (patiekalas iš fermentuotų daržovių), jogurtas, rauginti agurkai, tempė (fermentuota sojų masė), miso sriuba, fermentuoti gėrimai – kefyras, kombučia (raugintas gėrimas su arbatos grybu), juose gausu fermentų, B grupės vitaminų, taip pat vitaminų A ir C, omega trys riebalų rūgščių, probiotikų, jie daugeliu aspektų naudingi sveikatai.

Fermentuoti produktai gydo įvairias ligas – kolitą, dirgliosios žarnos sindromą, alergijas, diabetą, nutukimą, gerina kognityvinę funkciją ir netgi padeda nuo psichikos ligų.

9. Vaikščiojimas

Tankiai gyvenamuose miestuose japonai stengiasi vaikščioti, kad mažėtų tarša nuo transporto. Be to, ėjimas laikomas budistiniu ritualu.

Ėjimas stiprina širdį, plaučius, mažina širdies ligų ir insulto riziką, mažina aukštą kraujospūdį, cholesterolio lygį, švelnina raumenų, sąnarių skausmą, naudingas diabeto atveju.

10. Pamatinė japonų koncepcija – ikigai

Japonai turi svarbią koncepciją – ikigai. Šis žodis sudarytas iš dviejų: „iki“ reiškia „gyvenimas“, o „gai“ – „vertė“. Tai reiškia jausti pasitenkinimą, laimę iš vidaus, juk tai teikia džiaugsmo gyvenime.

Japonų kultūroje vertinamas sugebėjimas išsaugoti viltį, nepaisant kliūčių, tai – vienas iš gebėjimo jaustis laimingu aspektų. Japonai mokomi suvokti, kas teikia jiems laimę, pasitenkinimą gyvenimu, todėl jaučiasi ir atrodo jauniau.

11. Fizinis aktyvumas

Japonai lėčiau sensta, nes daug juda – eina pėsčiomis arba važinėja dviračiais į mokymo įstaigas, į darbus, vengia per ilgai sėdėti, eina pasivaikščioti, bėgioja, lankosi sporto klubuose, dalyvauja bėgimo maratonuose.

12. Kovos menai

Kovos menai – gyvenimo būdas ir dvasinė praktika Japonijoje. Yra įvairių kovos menų rūšių: aikido, sumo, karate... Užsiiminėjant šiais kovos menais, dirba visi kūno raumenys, didėja ištvermingumas, lankstumas. Be to, kovos menai moko moralinių vertybių, susikaupimo, gerina nuotaiką.

13. Karštų versmių vonios

Karštų versmių vonios onsen labai populiarios Japonijoje. Karštų versmių yra įvairių, priklausomai nuo to, kokie mineralai ištirpę vandenyje.

Karštų versmių vonios atpalaiduoja kūną, gydo, malšina skausmus, gydo odos ligas, mažina stresą, gerina kraujotaką, po jų miegas būna gilesnis.

14. Sveiki desertai

Japonai valgo desertus, kad atgaivintų skonį burnoje, taigi jų desertuose mažai cukraus, jie daugiausia iš vaisių ryžių, saldžiųjų pupelių. Populiarūs desertai: sumuštiniai iš vaisių, žaliosios arbatos morengai, moliūgų pyragas.

15. Streso mažinimas

Stresas – daugybė ligų priežastis, ypač širdies ligų, nutukimo ir antrojo tipo diabeto. Japonės mažina stresą dalyvaudamos bendruomenių renginiuose, eidamos į įvairias ekskursijas, apsipirkti.

16. Gamta

Japonijoje yra didžiulių neliestos gamtos plotų, visi šalies gyventojai mėgsta, vertina gamtą. Vaikai mokomi gyventi harmonijoje su gamta, ją gerbti. Žmonės dažnai keliauja po gamtą, kad numalšintų stresą ir nuramintų protą.

17. Universali sveikatos apsaugos sistema

Japonijos vyriausybė laiko gyventojų sveikatą prioritetu, todėl kiekvienam japonui gydymas yra nemokamas. Esant nemokamam gydymui, japonai reguliariai eina tikrintis sveikatos.

18. Reguliari socializacija

Japonai, nors ir daug dirba, dažnai susitikinėja su draugais, eina į viešus renginius. Dažni socialiniai susiėjimai skatina proto guvumą, todėl šalyje beveik nėra sergančių demencija ar senatvinėmis psichikos sutrikimo ligomis.

19. Odos priežiūra

Japonės garsėja savo gražia, lygia, skaisčia oda. Nepriekaištinga oda – unikalios priežiūros rezultatas.

Japonijos kultūroje higiena laikoma esminiu dalyku. Veido oda kruopščiai švarinama, kad neužsikimštų poros. Japonės mėgsta veido masažus, tepa odą natūraliais aliejais.

20. Produktyvumas darbe

Japonijoje vertinamas darbštumas. Darbštus, daug pastangų į darbą įdedantis darbuotojas apdovanojamas, giriamas už pasiekimus. Atlyginimai Japonijoje dideli, todėl žmonės jaučia – už jų pastangas atlyginama, o tai savo ruožtu skatina visą ekonomiką ir industriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)