aA
„Storėju, nes mėgstu skaniai pavalgyti...“ Klystate! Jei būtumėte tikras gurmanas ar gurmanė, tai tikrai nepriaugtumėte svorio. Dauguma iš mūsų viršsvorį tikriausiai sieja su aistra skaniems pietums ir įmantrioms vakarienėms. Ar tai tiesa? Pabandykime išsiaiškinti. Gali būti, kad manote, jog...
© Corbis
Esate tikras gurmanas ir būtent dėl to jūsų svoris yra aukščiau normos ribų?

Tačiau britų mokslininkai pateikia visai kitokius duomenis. Neseniai šiam klausimui tirti buvo atliktas tyrimas. Tiriamieji buvo padalinti į dvi grupes: gurmanus ir ne gurmanus.

Pirmai grupei buvo priskirti asmenys, kuriems buvo svarbi pietavimo aplinka – jie teikė pirmenybę pietums prie gerai serviruoto stalo, naudojant kelis stalo įrankių rinkinius. Be to, gurmanai naudojo padažus ir prieskonius, jiems buvo svarbus produktų kiekis viename patiekale ir jo skonio atspalviai. Antrieji tvirtino, kad jiems svarbiausia – skaniai pavalgyti. Be jokių gudrybių ir įmantrybių.

Ir paaiškėjo, kad žmonių su svorio pertekliumi gurmanų grupėje buvo kur kas mažiau. Beje, tame nėra nieko keisto: gurmanai valgo lėčiau. Jie nesistengia kuo greičiau pasisotinti, jie mėgaujasi kiekvienu patiekalu.

Jei iš tiesų manote, kad mėgstate pavalgyti, pats laikas tapti gurmanu tiesiogine šio žodžio prasme. O tai reiškia – išmokti mėgautis maistu, teikti pirmenybę geram serviravimui ir neskubiam valgymui. Tai, kokie patiekalai jums patinka labiausiai, yra visiškai nesvarbu! Juk nėra nė vieno produkto, dėl kurio lieknėjimo procesas taptų neįmanomu.

Teko stebėti vieną sėkmingą ir gražų lieknėjimo procesą, kuomet žmogus, išbandęs gausybę dietų ir jau netekęs vilties, perėjo prie maitinimosi, kurį vėliau taikliai pavadino degustaciniu.

Jis sėsdavosi už stalo, atsikąsdavo gabalėlį duonos ir lėtai jį sukramtydavo, stengdamasis nepraleisti nė vieno skonio atspalvio. Ir taip būdavo su kiekvienu patiekalu. Jis neskirstė maisto į draudžiamą ir nedraudžiamą, jis tiesiog viską ragaudavo. Kąsnelis dešros, griežinėlis agurko, morkytė…

Šis laimės kūdikis pradėjo valgyti mažiau saldumynų, jo racione natūraliai sumažėjo riebaus maisto. Ir tokia taktika buvo teisinga. Jo svoris sumažėjo – ir ganėtinai greitai. Taigi, akivaizdu, kad lieknėti galima ir savęs neskriaudžiant. Ir verta paminėti, kad visi kiti vienaip ar kitaip ribojančios dietos, draudimai vartoti vienus ar kitus produktus jei ir būna efektyvūs, tai visuomet mažiau nei tikimasi. Tačiau dažniausiai tokios dietos baigiasi jos pirmalaikiu nutraukimu ir naujuriebalų ratu aplink juosmenį.

Svorio buvo priaugta dėl žavėjimosi skaniu, įvairiu, maistu negailint prieskonių?

Reiškia, norint numesti svorio, reikia daryti viską atvirkščiai. Patiekalai turi būti prėski ir be jokios įvairovės. Daugelis žmonių kiekvieną dieną maitinasi visiškai vienodu maistu – bulvės su kotletais, koldūnai, vištienos sriuba. Kas gi čia blogo? Ogi štai kas.

Pabandykite save stebėti. Štai priešais jus lėkštė su koldūnais. Kokių 10-15. Pirmas, be abejo, skanus ir aromatingas. Antras jau ne toks skanus. Trečias dar mažiau skanus. Ir su kiekvienu koldūnu mūsų skoniniai pojūčiai vis labiau prislopinami. Pradedant penktuoju-šeštuoju koldūnu apskritai nebepastebime skonio, nukreipiame dėmesį į kitus dalykus – pokalbį, televizorių.

Nejaučiant skonio ir nepatiriant malonumo iš valgymo, ryjame tol, kol… neapsiryjame. Jei žmogus maitinasi neįvairiai, tai jam vienintelis būdas iš maisto patirti bent šiek tiek malonumo – valgyti kuo greičiau ir suvalgyti kuo daugiau.


O ar girdėjote apie „didelės ryškios lėkštės“ taisyklę? Tai kuomet vienai porcijai skirtoje lėkštėje yra gabalėlis neriebios mėsos, žuvies, kelios rūšis supjaustytų daržovių, pora mėgstamų koldūnų, šiek tiek ryžių, šiek tiek bulvių, konservuotų pupų, žirnelių, šaukštelis padažo. Apskritai kelios garnyro, kelios padažų, dvi-trys mėsos rūšys ir, be abejo, duonos riekelė. Tuomet valgymo metu nuo vieno produkto pereinant prie kito nevalingai ragaujate, mėgaujatės kiekvienu kąsneliu.

Beje, tokio patiekalo standartinės porcijos kaloringumas nedidelis – ne daugiau 250 kcal. Tai labai nedaug. Žmogui svoris visai neblogai kris net tuomet, jei per dieną jis suvartos septynias tokias porcijas!

Dauguma lieknėjimo dietų skleidžia propagandą apie maitinimąsi be įvairovės. O mes sprendžiame dvi problemas vienu metu – maksimaliai išplečiame raciono įvairovę ir mažiname kaloringumą.

Dėl visko kaltas nelemtas desertas?

Ir dabar, norint numesti bent šiek tiek svorio, tiesiog būtina kartą ir visiems laikams, štai nuo pat šios minutės, atsisakyti visko, kas yra saldu ir riebu? Deja, tai, kas riebu ir saldu, būna skanu, o norint prisiversti laikytis trijų N taisyklės („Niekada. Nė už ką. Nieko“) teks pademonstruoti neįtikėtiną valios jėgą.

Iš tikrųjų bet koks maisto produktas – net ir pats riebiausias – netrukdo lieknėti. Svarbus yra jo kiekis.

Ir šaukštas su šakute yra puikūs „kontrolieriai“. Naudojantis jais vienu metu. Jei abiem šiais įrankiais naudojatės vienu metu, valgymas užtrunka ilgiau, o kalorijų, kaip jau įrodyta, suvartojama mažiau.

Vis dar netikite, kad skanus desertas netrukdo lieknėti? Tuomet prisiminkite štai tokį receptą: sumaišyti ukrainietiško rūgusio pieno ir liesos varškės santykiu 1:1, pridėti smulkinto obuolio, kriaušės, banano griežinėliais, valgomąjį šaukštą sausų pusryčių ir palikti pastovėti 5-10 minučių, o vėliau lėtai mėgautis kiekvienu šaukšteliu. Desertiniu.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

TV eteryje ištarta frazė Sovietų Sąjungoje sukėlė tikrą ažiotažą: gavau konkrečią užduotį (112)

1986 metų liepos 17 dieną viešbučio administratorė ir visuomeninės organizacijos „Sovietinis...

Lietuvis siekia pakeisti prekybos rinką: derybų galią nori sugrąžinti pirkėjams (52)

Danijoje gyvenantis lietuvis įkūrė elektroninės prekybos platformą, kuria tikisi sugrąžinti...

Ovacijomis Vilniuje pasitiktos sugrįžusios Dakaro komandos atnaujinta 23.24 (133)

Šeštadienio vakaras Vilniaus oro uoste ne vienam keleiviui buvo neįprastas. Kone visos Lietuvos...

Emigranto nusikaltimas sukrėtė ne tik Lietuvą, bet ir Švediją: nužudytą paauglę rado užklijuotomis lūpomis (103)

Darbą baigusi septyniolikmetė nusiuntė tėvui žinutę, kad grįžta namo, tačiau į juos taip ir...

Po savaitgalio pasitiks nauji nemalonumai: iš sinoptikų – perspėjimas (15)

Sekmadienį per Lietuvą keliaus šaltasis atmosferos frontas. Daugelyje rajonų lankysis krituliai,...

Lietuviai įamžino chaotišką Indijos sostinę: jeigu ši šalis neegzistuotų, niekam neužtektų vaizduotės ją išgalvoti (59)

„Jeigu Indija neegzistuotų, niekam neužtektų vaizduotės ją išgalvoti“, - taip sakė...

Radžvilas: tai ir yra pabaigos ženklas (805)

Didžiosios Britanijos atsiskyrimas yra labai panašus į Sąjūdį, Europos Sąjunga ( ES ) eina...

Sirgalių žinutę išgirdęs Adomaitis po skaudaus pralaimėjimo citavo dukterį (153)

Vilniaus „Ryto“ vyriausiojo trenerio Dainiaus Adomaičio 45-ojo gimtadienio vakaras –...

„Hadsono stebuklas“: kaip išvengta tragedijos (43)

Sausio 15 d. sukako lygiai dešimt metų nuo vadinamojo Hadsono upės stebuklo, kai „ US Airways “...

Paskelbti antrosios „Eurovizijos“ atrankos rezultatai: net 7 dalyviams užtrenktos durys (133)

Šeštadienio vakarą eteryje suskambo antrasis nacionalinės „ Eurovizijos “ atrankos filmavimas,...