Priežastis – labai įdomi. Jaudintis nėra pagrindo, tai patiria dauguma žmonių. Šis fenomenas vadinamas hipnagoginiu trūkčiojimu.

Nėra lengva vienareikšmiškai jį paaiškinti, mokslininkai vis dar ieško galutinio atsakymo, kodėl taip nutinka.

Dažniausiai krūptelima, kai žmogus labai pavargęs ir labai greitai užmiega. Organizmas nespėja pasiruošti greitam parametrų pasikeitimui, todėl supainioja staigų gyvybinių funkcijų rodiklių pasikeitimą su... mirtimi. Taip, vidiniai smegenų centrai traktuoja, kad organizmas miršta. Stipriai pasikeitus gyvybiniams rodikliams, smegenims atrodo, kad to priežastis – sutrikus kažkurio organo veikla.

Iš tiesų yra kitaip. Smegenys siunčia signalą, tada į kraują išskiriamos tam tikros cheminės medžiagos ir hormonai, todėl žmogus staiga pabunda ir netgi pasąmoningai krūpteli.

Galimos ir kitos hipnagoginio trūkčiojimo priežastys. Pavyzdžiui, susapnavus baisų sapną, kuriame žmogus krenta arba susiduria su kokiu nors pavojumi.

Dar viena priežastis – miego trūkumas, stresas ar chroninis miegos stygius.

Hipnagoginis trūkčiojimas visiškai nepavojingas, tiesa, gali signalizuoti, kad metas apgalvoti savo režimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)