Gerai išsimiegoti nėra taip paprasta. Ypač žmonėms, intensyviai dirbantiems visą dieną, turintiems daug veiklos, rūpesčių, streso. Kartais, užuot saldžiai miegoję, vartomės nuo vieno šono ant kito, stengdamiesi nuvaikyti nerimastingas mintis.

Užmigti kartais trukdo ir netinkama kūno temperatūra – kai ji didesnė nei optimali. Štai sušalti po pasirinkta šilta patalyne, ko gero, vargiai galima, tačiau perkaisti – visai įmanoma. Tad nuogo kūno glaudimasis prie „kvėpuojančios“ patalynės gali būti viena iš geriausių išeičių sunkiai užmiegantiems ir neramiai miegantiems žmonėms.

Taip pat svarbi ir kambario temperatūra. Nustatyta, kad mums optimali kambario temperatūra – 21 laipsnis Celsijaus, tuomet ir kūnas palaiko tinkamiausią miegui temperatūrą, jei jos nepadidina per šilta patalynė ir šilti naktiniai drabužiai.

Beje, su kūno ir kambario temperatūra miegant susijęs ir kitas įdomus dalykas – vadinamasis grožio miegas. Tikrai girdėjote tokį posakį. O pasirodo, pelnytai miegą taip vadinti galime tada, kai kambario temperatūra ir yra ne didesnė nei 21 laipsnis. Taigi tinkamas kambario vėdinimas ir nuogas kūnas padės tokią temperatūrą palaikyti. Ką tai lems? Ogi tai, kad grožio ir jaunystės hormonas melatoninas bei augimo hormonai tinkamai funkcionuos. Kūnas bus dėkingas ir greičiau regeneruosis, gražesnė taps oda ir plaukai.

Beje, tinkamas augimo hormonų funkcionavimas itin svarbus sportininkams. Nustatyta, kad palaikant tinkamą kūno ir kambario temperatūrą miego metu, atletai gali pasiekti geresnių rezultatų sporte.

Ne per didelė kūno temperatūra miego metu svarbi ir kitam hormonui – kortizoliui. Esant optimaliai kūno ir aplinkos temperatūrai miego metu, streso hormono, kortizolio, koncentracija nepadidėja tiek, kiek ji padidėja, kai kūno temperatūra aukštesnė. Atsibundame energingesni, geriau pailsėję, o ir širdies ir kraujagyslių sistemai negrasinama padidėjusiu kortizolio kiekiu. Manoma, kad ir svorio numesti dėl to lengviau.

Beje, manoma, kad partnerių, kurie miega nuogi, seksas kokybiškesnis. Taip yra todėl, kad liečiantis partnerių odai, išskiriami laimės hormonai. Tai didina seksualinį aktyvumą ir malonumą dviese.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!