Kaip iš paveikslėlio?

Plaukų dažymas – ganėtinai sudėtingas ir atsakingas procesas, kuris ne visada baigiasi sėkmingai profesionalo kėdėje, tad ką jau kalbėti apie bandymus namuose. Vis dėlto jeigu nutarėte dažytis pati, visų pirma atidžiai apžiūrėkite dažų pakuotę.

„Savo klientėms visada sakau, kad jų plaukai tikrai neatrodys lygiai taip pat, kaip nuotraukoje ant dažų pakuotės. O štai žala gali būti gana rimta, jeigu neskaitysite to, kas parašyta instrukcijoje, – teigia kirpėja Irena Asimova. – Būna atvejų, kai klausiu klientės, kodėl jos plaukai – tokie nualinti, kuo ji juos dažo, o ši iš karto puola aiškinti, kad naudoja gerus dažus – su vaisių rūgštimis, proteinais ar kitais naudingais priedais. O kaip amoniakas ir peroksidas? Suprantu, kad šie priedai nėra rašomi didelėmis raidėmis ant pakuotės, bet jų yra.“

Pašnekovės teigimu, bet kokiais dažais be saiko dažomi plaukai yra rimtai žalojami. Sugadinti – paprasta, o atkurti – sunku. Tai užtrunka metų metus.

Stulbinama įvairovė

Plaukų dažų pasirinkimas – didžiulis: ilgalaikiai, putos, balzamai, dažomieji šampūnai. Kai kurios priemonės tik apgaubia plauko paviršių ir greitai nusiplauna, kitos – įsismelkia giliai.

Plaukų dažuose esančios cheminės medžiagos gali sukelti ne tik alerginę reakciją, dermatitą, bet ir įvairių plaukų struktūros pažeidimų, plauko maišelio uždegimą ir kt.

Prie stiprių cheminių plaukų dažų priskiriami dažai su amoniaku. Jie – ganėtinai stiprūs, tad nudažo net žilus plaukus. Deja, amoniakas su laiku ardo plauko struktūrą, prasiskverbia į galvos odą. „Naudoti tokius dažus reikia atsargiai – bent jau su pirštinėmis. Kitaip gali pakenkti rankų odai, – įspėja kirpėja. – Patarčiau kaskart nedažyti visų plaukų. Jeigu kartą nusidažėte visus plaukus, po mėnesio padažykite tik ataugusias šaknis.“

Kai kuriuose plaukų dažuose amoniakas keičiamas aminais. Jie neturi tokio aštraus kvapo, tačiau yra ne mažiau pavojingi.

Dažai yra nesaugūs ne tik dėl amoniako ar aminų, bet ir dėl juose naudojamų konservantų. Pastaruoju metu specialistai vis garsiau kalba apie tai, kad kosmetikoje naudojami parabenai turi estrogenams būdingų ypatybių, kurios gali skatinti krūties vėžio vystymąsi.
Be amoniako, ilgalaikiuose plaukų dažuose galima aptikti rezorcinolio, diaminobenzeno ir metiltolueno. Šios medžiagos ilgainiui pažeidžia apsauginę plauko struktūrą.

Peroksido kiekis dažuose

Skirtinguose dažuose galima aptikti skirtingą kiekį peroksido. Pavyzdžiui, šviesių spalvų plaukų dažuose peroksido yra daugiausia. Tokiais dažais galima stipriai šviesinti plaukus, tačiau jie yra kenksmingiausi.

„Jeigu tokiais dažais bandysite šviesinti labai tamsius plaukus, rezultatas bus nenuspėjamas. Ir šiaip reikėtų būti atsargiems su tokiais dažais, nes net estetiškai plaukai gali atrodyti neskoningai – turėti gelsvą ar net žalsvą atspalvį“, – pabrėžia I. Asimova.

Dažai, kurių sudėtyje yra 6 proc. peroksido, gerai nudažo žilus plaukus, jų būna ryškių spalvų. Su laiku spalvos blanksta, tačiau šie dažai nenusiplauna taip greitai kaip dažomasis šampūnas ar losjonas. Žilų plaukų nenudažo, tačiau natūraliai atrodo plaukų dažai, turintys 1–4 proc. peroksido. Šie dažai blunka lėčiau nei turintys daugiau peroksido.

Arčiau natūralumo

Organiniai dažai, sukurti naudojant natūralias medžiagas, plaukams kenkia mažiausiai. Jie nekeičia plauko struktūros, tad jo nepažeidžia. Tiesa, cheminių medžiagų juose vis tiek yra, tačiau gerokai mažiau.

Visiškai natūraliomis priemonėmis galima laikyti tik chna ir basmą. Reikėtų žinoti, jog chna priemonėse plaukams dažyti tamsiomis spalvomis gali būti toksinų, kurie alergizuoja.

Beje, dažytiems plaukams būtina nuolatinė priežiūra. Pasirūpinkite geru šampūnu ir kondicionieriumi, be to, venkite alinančių priemonių, pavyzdžiui, plaukų džiovintuvo ar žnyplių. Kartą per savaitę palepinkite plaukus kauke. Dažytiems plaukams puikiai tiks natūralūs aliejai, pavyzdžiui, arganų.

Atsakingas naudojimas

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai teigia, kad gamintojas privalo užtikrinti bet kokio gaminio, taip pat ir plaukų dažymo priemonių, saugumą, tačiau ir pats vartotojas turi būti reiklus bei atsargus.

Ant plaukų dažų – ir parduodamų parduotuvėje, ir naudojamų grožio salone ar kirpykloje – pakuotės turi būti nurodyta gamintojo ar asmens, atsakingo už kosmetikos gaminio tiekimą į rinką, pavadinimas ir adresas, gaminio tinkamumo naudoti terminas, gaminio pagaminimo partijos numeris ar kitas žymuo. Tai būtina, jei paaiškėjus, kad gaminys yra nesaugus ar nekokybiškas, tektų pašalinti iš apyvartos visą partiją tų gaminių, sustabdyti jų gamybą ar net atlyginti padarytą žalą.

Ypač svarbi informacija – gaminio tinkamumo naudoti terminas. Ant gaminio gali būti parašyta galiojimo data ar nupieštas atidaryto indelio simbolis, reiškiantis, kad atidarius pakuotę ją reikia sunaudoti per nurodytą laiką. Taip pat turi būti nurodyta gaminio paskirtis, ypatingi atsargumo įspėjimai, speciali įspėjamoji informacija bei sudedamųjų dalių sąrašas. Ši informacija būtina norint apsaugoti vartotojų, ypač turinčių tam tikrų sveikatos sutrikimų, todėl jautrių kai kurioms medžiagoms, sveikatą.

Jeigu gaminys perkamas Lietuvoje, jo kiekis, minimalus tinkamumo naudoti terminas, ypatingi atsargumo įspėjimai ir gaminio paskirtis būtinai turi būti pateikta lietuvių kalba. Visa informacija apie gaminį turi būti pateikta neištrinamomis, įskaitomomis ir gerai matomomis raidėmis.

Jei pakuotė yra per maža, kad ant jos tilptų visa reikiama informacija, ypatingi atsargumo įspėjimai, naudojimo sąlygos ir sudedamųjų dalių sąrašas gali būti pateikiami prie gaminio pridedamame informaciniame lapelyje, o ant pakuotės nurodytas simbolis „Skaityti informaciniame lapelyje“.