aA
Ar teko patirti sunkumo jausmą suvalgius riešutų? O gal sustojo skrandis, pykino, pajutote kitų panašių simptomų? Taip galėjo nutikti, jei suvalgėte nemirkytų riešutų ar sėklų tiesiai iš pakelio.
© Shutterstock

Sausi riešutai ir sėklos – gamtos saugomi produktai. Šie produktai turi medžiagų, saugančių juos nuo sudygimo kol sulauks tinkamų sąlygų. Būtent tos apsauginės medžiagos, kurios saugo augalo rūšį, ir sutrikdo virškinimą.

Riešutus ir sėklas patartina pamirkyti bent keletą valandų, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimą. Fermentų inhibitoriai yra gamtinis mechanizmas, saugojantis nuo fermentacijos nepalankiomis sąlygomis, kai daigas nėra pasiruošęs augti.

Riešutui arba sėklai patekus į tam tikras sąlygas – vanduo, drėgmė, šiluma, inhibitoriai suyra ir prasideda daigo augimas bei riešuto, sėklos fermentacija, kad daigas gautų maistines medžiagas. Dėl to, kad būtų pašalintas fermentacijos inhibitorius, kuris taip pat slopina ir virškinimo fermentus, reikia mirkyti. Tokiu būdu riešutai ir sėklos tampa lengvai pasisavinamu ir virškinamu maistu.

Prieš virimą rekomenduojama pamirkyti ir grūdus bei ankštinius produktus – tai taip pat sėklos.

Riešutų ir sėklų mirkymo laikas

Pupelės, avinžirniai 4-12 val.

Migdolai 8-12 val.

Bolivinė balanda 3-4 val.

Burnočio sėklos 3-5 val.

Anakardžiai 2-3 val.

Linų sėmenys 6 val.

Lęšiai 8 val.

Avižų kruopos 8 val.

Moliūgų sėklos 6 val.

Sezamo sėklos 8 val.

Saulėgrąžų sėklos 6-8 val.

Ryžiai 12 val.

Riešutus ir sėklas po mirkymo perplovus galima vartoti.

Grūdus perplauti ir išvirti. Tiesa, grikius galima valgyti tik mirkytus. Jie suminkštėja ir pakankamai išbrinksta.

Mirkydami riešutus ir sėklas tarsi pažadiname juose gyvybę. Produktai tampa naudingu ir lengvai virškinamu maistu.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (235)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Mažo Šveicarijos miestelio triumfas ir tragedija: geriausiais laikais „Ferrari“ ir „Porshe“ net nebuvo prabanga (15)

Sparčiai tiksint laikrodžiui ir artėjant „Brexit“ valandai, Europos miestai varžosi...

Šaltis jau greit sukaustys Lietuvą: ruoškitės – bus ir sniego pusnų (71)

Sekmadienio naktį maloniai paspaus šaltukas ir kai kur truputį pasnigs. Rimtesnio sniego sulauksime...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (58)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (227)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (39)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (61)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2592)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (25)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (9)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...