Apie svarbiausias taisykles, kaip prižiūrėti odą vėstant orams, taip pat dažniausias klaidas, kurias darome daugelis, atsiųstame pranešime spaudai priminė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninės gydytoja dermatovenerologė Gondinga Šliuževičienė bei lazerinės ir estetinės dermatologijos „Estetus klinika“ gydytoja dermatologė, medicinos mokslų daktarė Aistė Beliauskienė.

Specialistės taip pat pasidalino patarimais, į ką atkreipti dėmesį renkantis kosmetologijos kliniką, kad vėliau netektų gydytis problemų, atsiradusių dėl nekokybiškai ir nekvalifikuotų specialistų suteiktų procedūrų.

Kamuoja išsausėjusi oda ir pigmentinės dėmės

Viena dažniausių neigiamų vasaros pasekmių – išsausėjusi oda. Pasak gydytojos A. Beliauskienės, saulė pažeidžia epidermio (odos viršutinio sluoksnio) ląsteles ir lipidus, sulaikančius vandenį odoje, todėl odos sausumas – vienas pirmųjų neteisingo mėgavimosi saule požymių. Atstatyti normalią odos būklę geriausiai padeda profesionalios kosmetologinės procedūros.

„Odos drėgmei atstatyti dažniausiai rekomenduoju mezoterapijos, biorevitalizacijos, redermalizacijos procedūras. Hialurono rūgšties, aminorūgščių, mineralų, gintaro rūgšties ir kitų medžiagų injekcijos į odą atstato prarastą drėgmę, tonusą, mažina saulės poveikyje susidariusių laisvųjų radikalų žalojantį poveikį, skatina atsinaujinimo procesus. Šios procedūros tinka visų tipų odai, tačiau injekuojamų preparatų sudėtis parenkama pagal amžių, odos būklę, vyraujančias odos problemas“, – sakė specialistė.

Pigmentinės dėmės – dar viena dažna vasaros „dovanėlė“, aiškiai matoma ir rudenį. Jos ypač vargina vidutinio ir vyresnio amžiaus žmones ir savaime neišnyksta.

„Stipriausias veiksnys, skatinantis pigmento melanino gamybą, yra UV spinduliai. Vaikai ir jauni žmonės po saulės vonių įgauna tolygų rusvą įdegį. Bėgant metams, neteisingai mėgaujantis saule, trūkstant antioksidantų atsiranda patologinių pokyčių pigmentinėse ląstelėse ir odos būklė po buvimo saulėje ima nebedžiuginti – įdegis būna netolygus, išryškėja pigmentinės dėmės (soliariniai šlakai)“, – pažymėjo gydytoja dermatologė.

Aistė Beliauskienė

Pastebėjus pigmentacijos sutrikimų, odą reikia itin saugoti nuo UV spindulių tiek dengiant mechaniškai (tentai, skėčiai, kepurės ir kt.), tiek tepanti didžiausią apsaugą (SPF 50+) suteikiančiais kremais. Taip pat reikėtų naudoti kosmetiką su pigmento gamybą slopinančiomis medžiagomis – arbutinu, azelaino rūgštimi, rezorcinoliu, apynių, saldymedžio ir šilkmedio ekstraktais, niacinamidu, antioksidantais.

„Svarbu žinoti, kad pigmentines dėmes šalinti lazeriu, cheminiais pilingais, krioterapija ir rūgšių turinčiais kosmetikos preparatais rekomenduojama tik rudenį ir žiemą, nes po gydymo odos paviršius kelias savaites būna plonesnis, jautresnis UV spinduliams. Šiandien efektyviausias ir saugiausias šlakų šalinimas – pikosekundiniais lazeriais. Itin trumpų impulsų pažangus lazeris saugiai pašalinta pigmento prikaupusiais ląsteles, nepažeisdamas aplinkinių audinių. Susidarę ploni sausi šašeliai sugyja per 5-10 dienų“, – pasakojo gydytoja A. Beliauskienė.

Tiesa, šios procedūros nepakanka, jei odoje atsiranda daugybė soliarinių šlakų, yra kitų saulės sukelto ar natūralaus senėjimo požymių. Tokiu atveju rekomenduojama atlikti viso paviršiaus atjauninimą frakciniu CO 2 pikosekundiniais lazeriais.

„Po tokių procedūrų ne tik pagerėja odos pigmentacija, bet ir sumažėja raukšlės. Gijimas įvairuoja nuo 2 iki 10 dienų“, – kalbėjo specialistė.

Pasak jos, jei stiprių odos pigmentacijos problemų nėra, bet po vasaros jaučiamas stangrumo, tonuso sumažėjimas itin gerus rezultatus duoda biorevitalizacijos, trombocitais praturtintos plazmos procedūrų derinimas su mikrodadatinio radiodažnio (secret RF) procedūra.

„Ji itin mėgstama užimtų žmonių, nes kitą dieną jau galima keliauti į darbą. Reguliariai atliekamos, tokios procedūros stipriai stabdo odos senėjimą ir mažina saulės sukeltus neigiamus odos pokyčius“, – pabrėžė gydytoja dermatologė.

Tenka taisyti kolegų klaidas

Gondinga Šliuževičienė

Lietuvoje grožio ir kosmetologijos sektoriuje didžiulė konkurencija – dėl to klientai, ieškantys reikalingų paslaugų, turėtų tik laimėti. Deja, kartais pasirinkimai, kuriuos nulemia paslaugos kaina arba aktyvi reklama, ne tik nuvilia, bet ir sukelia nemažų sveikatos problemų.

Kalbintos gydytojos dermatologės neslėpė, kad pastaruoju metu į jas kreipiasi nemažai klientų, kuriems tenka „taisyti“ nekokybiškai paslaugas atlikusių specialistų klaidas.

„Dažniausios klaidos – įdegusios odos gydymas lazeriu arba nepakankama apsauga nuo saulės po procedūrų. Tokiais atvejais ilgą laiką matomos baltos arba tamsios (rudos, pilkos) dėmės. Tačiau liūdniausios klaidos, kurias tenka matyti savo darbe, – piktybinių odos darinių šalinimas lazeriu. Tokiais atvejais diagnozė nustatoma dažniausiai pavėluotai. Jei po šalintų darinių oda gyja ilgiau nei žadėta, darinys atsinaujina, nedelsdami kreipkitės į dermatologą, geriausia – į tą patį, kuris atliko procedūrą“, – pabrėžė gydytoja A. Beliauskienė.

Renkantis grožio ir kosmetologijos kliniką bei paslaugą rekomenduojama viską įvertinti kritiškai. Be to, patariama pasidomėti ir ten dirbančių specialistų kompetencija.

„Net geriausi lazeriai ar kiti medicinos prietaisai yra beverčiai arba net ir pavojingi neišmanančiose rankose. Kita vertus, atsakingas gydytojas niekada nedirbs su nepatikimomis priemonėmis arba prietaisais. Daug metų gyvuojančios klinikos skiria daug dėmesio ir lėšų tiek prietaisų kokybei ir atnaujinimui, tiek specialistų tobulinimuisi, gerbia pacientų pasitikėjimą ir saugo savo reputaciją. Prieš nuspręsdami atlikti vieną ar kitą procedūrą, pasidomėkite specialisto patirtimi, aptarkite visus rūpimus klausimus – laukiamą rezultatą, gijimo laikotarpį, priežiūrą, galimas komplikacijas. Vertinkite ne gydytojo pažadus, o sąžiningus atsakymus“, – patarė A. Bieliauskienė.

Ką reikėtų įtraukti į kasdienę rutiną?

Vėstantis oras rudenį įpareigoja keisti kasdienės odos priežiūros rutiną. Lietuvos sveikatos universiteto Kauno ligoninės gydytoja dermatovenerologė G. Šliuževičienė atkreipė dėmesį, į odos priežiūros klaidas, kurias rudenį darome daugelis.

„Žvarbus oras ypač stipriai kenkia odai. Todėl tiksli ir tinkama priežiūra būtina. Deja, labai dažnai mes pamirštame tinkamai naudoti turimas priemones, kurias įsigijome patys ar mums paskyrė specialistas. Būna, kad žmogus naudoja kažkokias priemones, bet ne taip arba ne tokį kiekį, koks paskirtas“, – kalbėjo medikė.

Kita dažna odos priežiūros klaida rudenį – UV spindulių apsaugos nebenaudojimas. „Specialistai rekomenduoja odą nuo UV spindulių apsaugančias priemones naudoti bent iki spalio mėnesio, nes saulė vis dar aktyvi ir reikia saugotis odos pažaidos“, – pabrėžė G. Šliuževičienė.

Kolegei antrino ir gydytoja dermatologė A. Beliauskienė, priminusi, kuo odai pavojingas neteisingas, dažniausiai per gausus drėkinančių priemonių – serumų, kremų, kaukių naudojimas rudenį.

„Šios priemonės atkuria tik viršutinio odos sluoksnio drėgnumą. Gausiai naudojamos, ypač serumo neužtepant kremu, jos ištraukia vandenį iš gilesnių odos sluoksnių. Odos paviršius tampa lygesnis, švelnesnis, tačiau gilesni sluoksniai praranda tonusą. Netinkamai pasirinkti drėkinantys kremai gali kimšti odą.

Anot specialisčių, ruduo ir žiema – puikus metas naudoti aktyvias odos jaunystę ir grožį puoselėjančias priemones, gerinančias odos struktūrą, atnaujinančias paviršių. Tai serumai ir kremai su vitaminu C, retinoliu, alfa-hidroksi ar kitomis rūgštimis.

Taip pat rudenį rekomenduojamos intensyvesnės, odos paviršių pažeidžiančios procedūros: atjauninimas lazeriais, išsiplėtusių kapiliarų gydymas, odos darinių šalinimas.

„Nesirinkite aktyvių odos priežiūros priemonių ir procedūrų patys, klauskite specialistų – taip sutaupysite laiko, pinigų ir nervų, o rezultatai džiugins“, – patarė gydytojos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją