Kaip turi būti valomos ir prižiūrimos šios patalpos ir kaip jų lankytojams žinoti, kad aplinka yra švari ir nekelia grėsmės sveikatai? O jei kyla abejonių – kokių apsaugos priemonių imtis?

Palanki aplinka patogenams

Pasak didžiausios Baltijos šalyse valymo ir patalpų priežiūros bendrovės „SOL Baltics“ Latvijos filialo paslaugų vadovės Ivetos Labarevicos, sporto klubuose, baseinuose, spa centruose, pirtyse įvairiems grybeliams, bakterijoms, virusams veistis ir plisti palankiausios vietos yra dušai, rūbinės ir tualetai. Šiose vietose yra šilta, drėgna, jose apsilanko daug žmonių, kai kurie vaikšto basi. Dar vienas įkyrus „svečias“, tarpstantis drėgnoje aplinkoje – pelėsis.

Pasak specialistės, pelėsiai ir kiti patogenai labai greitai ima augti ir daugintis vietose, kuriose užsistovi vanduo. Neretai tai būna ir projektavimo klaidų pasekmė – pavyzdžiui, netinkamai suprojektuotas nuolydis, kuomet nubėga ne visas vanduo ir lieka telkšoti balos, ypač dušų, vonių kampuose. Paprastai tokiose vietose pelėsio išvengti beveik neįmanoma, o jį išnaikinti – itin sunku net ir profesionaliomis priemonėmis.

Pelėsiai taip pat mėgsta veistis plytelių tarpuose, silikonu padengtose sujungimų siūlėse. Norint jį išnaikinti, tenka pašalinti silikoną ar kitą izoliacinę medžiagą, gerai išdžiovinti ertmes, išvalyti jas specialiomis cheminėmis priemonėmis ir tik tada iš naujo užpildyti jas silikonu.

Pasak specialistės, siekdami užtikrinti savo klientams saugią aplinką, sporto klubų, baseinų, pirčių ir panašių įstaigų savininkai turi pasirūpinti, kad patalpos būtų nuodugniai valomos kasdien, o visą dieną - papildomai ir reguliariai tvarkomos bei dezinfekuojamos priklausomai nuo klientų srautų. Baseinuose būtina nuolat sausinti susidarančias balas, reguliariai, pageidautina - kas valandą, valyti dušus ir tualetus specialiomis dezinfekcinėmis priemonėmis.

Taip pat po kiekvieno lankytojo turi būti dezinfekuojami prie baseinų esantys gultai, kiti paviršiai. Jeigu sporto klube yra naudojami specialūs kilimėliai įvairiems pratimams atlikti, juos taip pat būtina dezinfekuoti po kiekvienos treniruotės, nes ant jų lieka žmogaus prakaito, odos dalelių, kuriose susidaro palanki terpė veistis patogenams, galintiems sukelti įvairius susirgimus.

Švarą galima ir užuosti

Kaip sporto klube ar baseine besilankančiam žmogui žinoti, kad švara yra palaikoma tinkamai ir kad atėjęs atsipalaiduoti ar pasportuoti nepasigausi grybelio ar kitų nemalonių infekcijų? Specialistės teigimu, visada galima pasiteirauti personalo, kaip jų patalpose yra rūpinamasi švara ir higiena. „Vis dėlto pirmiausia verta pasitelkti savo pojūčius ir atidžiai stebėti aplinką. Suprasti, ar aplinka švari, net ir nesant šios srities specialistu, yra pakankamai nesunku“, - sakė I. Labarevica.

Žinoma, švarą iš karto galima įvertinti vizualiai – jei patalpos valomos netinkamai, tai netrunka pasimatyti. „Dar vienas svarbus rodiklis – slidūs paviršiai. Jei, pavyzdžiui, pirtyje gultų kampai ar jų apatinė dalis yra slidi, apgliaumėjusi, akivaizdu, kad nėra tinkamai valoma ir dezinfekuojama. Lygiai taip pat ir dušuose, baseinuose – slidžios, tarsi plėvele padengtos grindys ar sienos yra nešvarios ir ant jų knibždėte knibžda įvairių bakterijų, grybelių bei virusų. Slidi plėvelė ant paviršiaus susidaro nuo riebalų, odos dalelių, kurios kaupiasi ir nėra tinkamai valomos“, - atkreipia dėmesį I. Labarevica.

Nešvarumus galima ne tik pamatyti, bet ir užuosti. „Jeigu patalpose oras slogus, nešviežias, vadinasi švaros ir higienos trūksta. Tinkamai valomose patalpose oras paprastai būna lengvas, gaivus. Jei oras patalpoje sunkus, tai taip pat gali reikšti, kad netinkamai veikia ventiliacinės sistemos. Dėl to irgi susidaro palankesnės sąlygos veistis bakterijoms, augti pelėsiams. Beje, pelėsis turi specifinį kvapą, todėl jį taip pat galima nesunkiai užuosti, jei patalpos yra juo užkrėstos“, - pastebi specialistė.

Ką daryti, jeigu lankantis sporto klube, baseine ar spa centre kyla abejonių dėl švaros ir higienos? Pasak I.Labarevicos, kiekvienas žmogus turi savo higienos supratimą ir reikalavimus. Dalis žmonių nelabai paiso higienos, ypač jei nešvarumai nėra aiškiai matomi. Kiti yra itin reiklūs švarai, todėl susidūrę su nemaloniais siurprizais dušuose ar tualetuose, tiesiog atsisako tokių klubų paslaugų ir renkasi tik tokius, kur jaučiasi komfortiškai ir gali nesijaudinti dėl pavojaus kuo nors užsikrėsti.

Kaip patiems apsisaugoti nuo grėsmių sveikatai

Vis dėlto gali pasitaikyti situacijų, kai tenka pasikliauti tik savimi, pasitelkiant asmenines apsaugos priemones. Ką tokiu atveju pataria švaros ekspertai? I. Labarevica rekomenduoja visada baseinuose, pirtyse ir SPA centruose turėti ir avėti savo gumines šlepetes, niekada nevaikščioti basiems. Pirtyse ar naudojantis gultais prie baseinų, nepatartina gulti tiesiai ant paviršių - geriau pasitiesti rankšluostį.

„Jeigu pirtyje jaučiate, kad paviršiai nešvarūs, glitūs, geriausia iškart iš ten išeiti. Blogiausiu atveju - prie jų nesiliesti rankomis, sėstis tik pasitiesus rankšluostį, o išėjus iškart nusiprausti po dušu. Tai ypač aktualu moterims, nes poilsis nešvarioje pirtyje gali pasibaigti nemaloniais simptomais ir apsilankymu pas ginekologą“, - sako ekspertė.

Jeigu lankydamiesi sporto klube matote, kad sportinis inventorius nevalomas ir nedezinfekuojamas po kiekvieno pasinaudojimo, reikia kreiptis į administraciją, kad tokie higienos trūkumai būtų nedelsiant sutvarkyti.

„Jeigu jūsų sporto klube siūlomi kilimėliai, kurie po kiekvienos treniruotės nėra dezinfekuojami, geriau rinktis kitą sporto klubą arba bent jau nešiotis nuosavą kilimėlį – tai padės išvengti įvairių ligas sukeliančių patogenų. Apskritai, jei matote kokias nors dėmes, neaiškios kilmės nešvarumus, geriau prie tokių paviršių nesiliesti. Na, o vienas pavojingiausių žmogaus skysčių yra kraujas. Jei pamatėte kraujo dėmes, kategoriškai negalima prie jų liestis plikomis rankomis, jas būtina skubiai išvalyti su specialiomis apsaugos priemonėmis, nes per kraują plinta daugybė pavojingų ligų ir infekcijų“, - sakė I. Labarevica.

Paklausta, ar saugiau neštis savo rankšluostį, ar galima be rūpesčių naudotis siūlomais klubuose ir spa centruose, specialistė atsakė, kad rankšluosčiai paprastai yra tinkamai skalbiami nuo 60 iki 90 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, džiovinami karštose džiovyklėse, todėl visi patogenai žūsta ir jais naudotis yra saugu.

Specialistė taip pat pataria ne tik patiems laikytis asmeninės higienos patarimų ir taisyklių, bet ir nuolat to mokyti vaikus, skiepyti jiems tinkamus higienos įpročius. „Svarbu išmokyti vaikus viešuose tualetuose nečiupinėti be reikalo jokių paviršių, o pasinaudojus tualetu – visada plauti rankas. Plauti rankas apskritai yra naudinga – tai padeda išvengti įvairių infekcijų ir būti sveikesniems“, - apibendrina I.Labarevica.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)