Pataria „Eurovaistinės“ farmacininkė Rūta Vaitiekienė:

Sveiki, Jolita,

Sveiki nagai yra tikrai gana tvirti, elastingi ir netrapūs, o jų paviršius yra lygus, švelnus bei blizgantis. Tam tikri organizmo pokyčiai labai greitai tampa pastebimi nagų spalvos, formos ar struktūros pasikeitimais. Jūsų nagai gali lūžinėti dėl įvairių priežasčių kaip dažnas rankų mirkymas, dirbant (pvz. su įvairiomis cheminėmis, šarminėmis valymo priemonėmis, indų plovikliais, langų valikliais) kai nėra mūvima pirštinių. Karštas vanduo ir dažnas rankų mirkymas. Visa tai minkština nagus, silpnina jų atsparumą.

Neelastingi, linkę sluoksniuotis ar lūžinėjantys nagai dažniausiai būna būdingi moterims, dažnai naudojančioms lako valiklį (su acetonu) taip pat būdingi ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Trupėti nagai gali pradėti po radikalių dietų, kai organizmas pakankamai negavo kalcio ir kitų svarbių mikroelementų, susirgus mažakraujyste, sutrikus periferinei kraujotakai. Tokiu atveju būtina valgyti maistą, kuriame gausu kalcio ir vitaminų. Liaudies medicinos žinovai pataria kelissyk per savaitę paruošti sūrią vonelę: į 37 °C karštumo vandenį įberkite kelis šaukštus Negyvosios jūros druskos, įlašinkite porą lašų jodo ir 10 minučių pamerkite plaštakas.

Jei norite turėti stiprius, sveikus bei elastingus nagus, būtinai turėtumėte pagalvoti apie suvartojamus vitaminus ir vartoti kuo daugiau produktų, kuriuose yra vitamino A, B grupės vitaminų, C, E ir D. Būtent vitaminas D neleidžia nagams trupėti (jo gausu žuvyje (lašišoje, sardinėse, tune), kiaušiniuose bei svieste), o vitaminas H (biotinas) sutvirtina ir sustiprina nagus (jo gautumėte, jei valgysite kepenėles, kalafiorus, žemės riešutus, saikingai išgersite alaus, paskanausite grybų, apelsinų, greipfrutų bei arbūzų).

Kartu su vitaminais yra labai svarbūs ir mineralai kaip jodas, kalcis ir siera būtini nago susidarymui, kurie stabdo uždegiminius procesus (jų yra kopūstuose, svogūnuose, agurkuose).

Rūpinatės savo grožiu ir sveikata, bet
nežinote, kaip prižiūrėti plaukus, veido ir kūno odą rudenį? Klauskite
„Eurovaistinės“ farmacininkės Rūtos Vaitiekienės.


Savo klausimus siųskite el. paštu gyvenimas@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)