Štai sąrašas pagrindinių klausimų, atsakymus į kuriuos būtina žinoti kiekvienai, rašo purewow.com.

1. Ar turėčiau keisti kontracepcijos priemones?

Jei rūkote, tikėtina, kad iki 35-erių norėtumėte atsisakyti kontraceptinių tablečių, nes ir toliau jų vartodamos susidursite su didesne tokių sveiktos sutrikimų kaip širdies smūgis ar kraujo krešuliai rizika.

Aptarkite alternatyvas su gydytoju prieš nuspręsdamos ryžtis rimtesniems pokyčiams. Jei nuspręstumėte, kad vaikų iš viso nenorite turėti arba nenorite jų susilaukti daugiau, pats laikas apsvarstyti hormoninės spiralės variantą, kuris yra paprastas, patikimas, o veiksmingumas gali trukti iki 10 metų.

2. Koks mano vaisingumo tvarkaraštis?

Šis klausimas iš tikrųjų labai svarbus. Turbūt jums nebus naujiena, kad apie 35-uosius gyvenimo metus vaisingumas pradeda mažėti, taigi iki šio amžiaus derėtų apsispręsti dėl šeimos pagausėjimo planų.

Daugybė moterų nerimauja mėgindamos sulaukti tinkamiausio meto pastoti, tačiau jūsų gydytojas neabejotinai patvirtins, kad tokio meto paprasčiausiai nėra. Taigi jei norėtumėte susilaukti vaiko, apie tai galvojate, pasikalbėkite su šeimos gydytoju ir kartu nuspręskite, kukių priemonių vertėtų imtis.

Šiam periodui skirtas vitaminų kompleksas – vienas iš pradžiai kuo puikiausiai tiksiančių variantų.

3. Kada turėčiau atlikti pirmąją mamogramą?

Jei jūsų seseriai arba mamai buvo diagnozuotas krūties vėžys, geriausia aptarti su gydytoju galimybę atlikti mamogramą apie 35 m. Jei nepatenkate į padidintos rizikos grupę, galima laukti iki 40 m.

4. Ar mano svoris tinkamas?

Įprasminkite lipimą ant svarstyklių – stenkitės priartėti prie idealaus savo svorio kaip įmanoma labiau. Derėtų nepamiršti, kad didelis antsvoris didina vėžio (ypač krūties vėžio) atsiradimo riziką.

Be to, per didelis svoris gali turėti įtakos diabeto ar širdies ligų atsiradimui. Gydytojas neabejotinai patvirtins, kad moterims būtina reguliariai mankštintis tam, kad jos būtų sveikos.

5. Ar turėčiau atlikti tyrimus dėl vėžio?

Jei jūsų seseriai ar mamai buvo diagnozuotas krūties ar kiaušidžių vėžys, būtinai apie tai informuokite gydytoją. Kitas genetinis sindromas, vadinamas Linčo sindromu, gali siųsti signalą dėl virškinamojo trakto ir šlapimo sistemos vėžio rūšių. Gydytojas įsigilinęs į jūsų medicininę istoriją patars, ar turėtumėte atlikti daugiau tyrimų.

6. Kokių reguliarių prevencinių priemonių turėčiau imtis?

Šis platus klausimas yra naudingas, nes gydytojas turi galimybę pateikti jums asmeniškai tinkamų rekomendacijų dėl mankštinimosi bei mitybos ir priemonių, tinkamiausių būtent jums. Su gydytoju galite aptarti rūkymo keliamą pavojų, vitamino D ar kalcio papildų vartojimą.

Be to, kasmetinis apsilankymas pas bendrosios praktikos gydytoją kuo puikiausiai tiks psichikos sveiktos būklės ir patiriamo streso lygio klausimams aptarti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)