Rytų filosofija bei medicina didelį dėmesį skiria žmogaus jausmams, mąstymui. Teigiama, kad jausmų ir mentalinė energija funkcionuoja visame kūne, o jos dalis saugoma mūsų organuose. Emocijos budizme – tai, kas atveda protą iki tam tikros būsenos, priverčia priimti tam tikrus sprendimus. Kinijos ir Tibeto gydytojai jau seniai apie tai žinojo ir parengė būdus, kaip padėti savo sielai, pasitelkus meditaciją, savireguliaciją, jogą.

Tie užsiėmimai apsaugo sielą bei fizinę sveikatą. Emocijos puošia gyvenimą. Psichiškai sveikas žmogus turi gyventi jausmais ir juos lavinti. Tas, kuris nemoka nei džiaugtis, nei liūdėti, kuris niekada nesupyksta, toks negali būti pilnaverčiu žmogumi. Žmogus visada turi būti jautrus, suprantantis kitus, dosnus, mylintis.

Negatyvių emocijų yra 84000. Vienos emocijos gali keistis kitomis. Nuo paties žmogaus priklauso, kokios emocijos jį užvaldys. Kai kurie žmonės per savo visą gyvenimą gali išgyventi tik negatyvias emocijas: neapykantą, išdidumą, pavydą, pyktį. Gali ir išsilaisvinti.

Neapykanta – norėjimas sugriauti kito žmogaus gyvenimą, pakenkti jam.

Savimeilė, didžiavimasis, išdidumas, troškimas būti geresniu už kitus, neigti kitų žmonių gerąsias savybes apnuodija mūsų esybę. Toks žmogus, kuris pavydi, negali eiti į priekį, jis gyvena tik praeitimi. Daugelis žmonių negali gyventi ir eiti pirmyn, išlieka praeityje, kuri sukausto žmogų, apnuodija sielą ir padaro jį fiziniu ligoniu.

Kinų traktatuose teigiama, jog žalingos energijos prasiskverbimas į vidų seniausiais laikais buvo nežymus. Tai sąlygojo ne toks įtemptas kaip dabar gyvenimo būdas. Kūno disfunkcijų išlyginimui užtekdavo elementarių užkalbėjimų, ritualų, šokių, švenčių. Šiuo metu įtampa, rūpesčiai, baimės, nesibaigiantys darbai tarsi griaužia mus iš vidaus, todėl darbas sekina kūną. Pasigavę kartais ir paprastą susirgimą, mes staiga matome, kad susirgimo eiga tampa nepalanki, o kartais liga tampa ir neišgydoma.

Žalingą energiją sukelia tokie jausmai: įtūžis, baimė, liūdesys ir sielvartas, nerimas, tingumas, nusiminimas, perdėtas nervinis jaudulys, kuris dažnai slypi už perdėto džiugesio kaukės. Kinų medicina teigia, kad kiekvienas organas bei to organo energinis kanalas reguliuoja, atsako už tam tikrus jausmus.

Normali inkstų ir šlapimo pūslės kanalų veikla leidžia nepalūžti sunkiomis gyvenimo minutėmis, teikia mums valios ir atsakomybės jausmą, pareigingumą.

Kepenų ir tulžies pūslės kanalų veikla leidžia žmogui kūrybingai prisitaikyti prie kintančių gyvenimo situacijų, greitai surasti išeitį, kai atsitinka kas nors nenumatyto.

Normaliai funkcionuojantys kasos ir skrandžio kanalai užtikrina žmogui gerą informacijos perpratimą, kai jis greitai ir be vargo „suvirškina“ bet kurią jam pateiktą naują medžiagą. Plaučių ir storosios žarnos kanalų jausminė sritis leidžia mums vėl išgyventi praeitį. Pavyzdžiui, ne tik prisiminti, kur ir kada kopėme į kalnus, bet vėl išgyventi tą pačią palaimos būseną, kurią patyrėme kalnuose. Kaipgi kiekvienas iš žalingų jausmų veikia gyvybines galias?

Pažeista kepenų ar tulžies pūslės veikla padarys žmogų daug greičiau išmušamą iš pusiausvyros. Jam nepatiks, jei kas nors vyks ne pagal planą, nenumatytai. Toks žmogus gyvenimo kaitoje neįžvelgs kūrybingumo momento, bet taps niurgzliu, susierzinančiu žmogumi, kuriam sunku apsispręsti.

Tokį žmogų kamuos migreniniai galvos skausmai, šokinėjantis kraujospūdis, atsiras galvos svaigimas, nagų lūžinėjimas, akių problemos, nes kepenų kanalo veikla (ir jo jausminė sfera) matoma naguose ir akyse. Įtūžis tarsi suplaka, sudrumsčia visas gyvybines organiz­mo galias, jas sužadina ir paskui išsklaido į šalis. Kepenys, netekusios gyvybinės galios, gaunančios kenksmingos įtūžio energijos, kenčia – jos tarsi suakmenėja, tampa nebe tokios elastingos ir gyvos.

Pažeistas inkstų kanalas duos baimės jausmą, perdėtą nuolankumą, žmogus greičiau palūš sudėtingoje gyvenimo situacijoje. Toks žmogus bus drebantis nuo šalčio, jo kraujotaka sutrikusi, imunitetas nusilpęs, jam slinks plaukai, greičiau vystysis senatvinis kurtumas, retės kaulai. Baimė, nusileisdama žemyn, nuslopina gyvybines galias, nualina organizmą. Jos vietą užima kenksminga energija, kuri pažeidžia inkstus.