Kaip rašoma healthyfoodhouse.com, kinų kilmingieji gydėsi juodaisiais ryžiais inkstų, skrandžio ir kepenų sutrikimus. Juoduosius ryžius augino ribotais kiekiais, griežtai prižiūrint, o eiliniams žmonėms buvo draudžiama juos auginti ir valgyti. Suprantama, kodėl jie dar vadinami uždraustaisiais ryžiais.

Mūsų laikais juodųjų ryžių niekas neslepia, jie populiarūs Europoje, Australijoje ir JAV.

Juodieji ryžiai pasižymi švelniu skoniu su riešutų prieskoniu, yra kietoki, turi daug antioksidantų ir maistingų medžiagų.

Lyginant su kitomis ryžių rūšimis, juose daugiausia baltymų. 45 g nevirtų juodųjų ryžių yra 160 kalorijų, 1 g ląstelienos, 1,5 g riebalų, 34 angliavandenių ir 6 proc. dienos geležies normos.

Juodieji ryžiai įvairiais būdais naudingi sveikatai:

1. Stiprina imuninę sistemą.

Juodieji ryžiai stiprina imuninę sistemą. Didelis kiekis antioksidantų malšina uždegimus, saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, gerina smegenų veiklą, saugo nuo vėžio.

2. Detoksikuoja organizmą.

Juodieji ryžiai detoksikuoja organizmą, antioksidantai mažina oksidacinį stresą, natūraliu būdu valo toksinus iš kepenų ir iš kraujagyslių.

3. Saugo širdį.

Juodieji ryžiai saugo nuo insulto ir nuo širdies smūgio, nes stabdo apnašų formavimąsi kraujagyslėse, o fitochemikalai palaiko tinkamą cholesterolio lygį.

4. Saugo nuo diabeto

Mokslininkai ištyrė, kad grūdai taip pat ir juodieji ryžiai, yra puiki prevencija nuo diabeto. Juodieji ryžiai stabdo cukraus įsisavinimą ir taip mažina diabeto riziką, palaiko tinkamą cukraus lygį kraujyje.

5. Užkerta kelią nutukimui

Tyrimai rodo – juodieji ryžiai saugo nuo atsparumo insulinui, kuris siejamas su didesne nutukimo rizika.

6. Gerina virškinimą

Juoduosiuose ryžiuose daug ląstelienos, kuri saugo nuo dujų kaupimosi, vidurių užkietėjimo ir kitokių virškinimo sutrikimų.

7. Neturi glitimo

Juodieji ryžiai neturi glitimo, tad yra puiki alternatyva kviečiams, rugiams ir miežiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)