Analogiško ryšio vyrų grupėje pastebėta nebuvo. Sveikas gyvenimo būdas – veiksmingas metodas, leidžiantis užkirsti kelią širdies ligoms bei aterosklerozinių plokštelių formavimuisi. Beje, žmogaus sveikatai didelės įtakos turi ir jo elgesys bei racionas pačioje gyvenimo pradžioje.

Labai svarbu, ką žmogus valgo sulaukęs dvidešimties. Specialistai ištyrė 2648 jaunų žmonių racioną, paskui jiems sulaukus vidutinio amžiaus buvo tirta, kiek susikaupę kalcio nuosėdų jų vainikinėse arterijose. Buvo nustatyta, kad daug vaisių ir daržovių turinti mityba mažina išeminės širdies ligos riziką, ypač moterų grupėje.

Londono universitetinio koledžo specialistai ragina keisti su taisyklinga mityba susijusias Pasaulinės sveikatos organizacijos oficialias rekomendacijas. Jų teigimu, per dieną būtina suvalgyti dešimt porcijų vaisių ir daržovių. Kol kas PSO rekomenduojama norma – penkios porcijos. Apskritai, vaisiai daržovės už vaisius naudingesnės keturis kartus. Kiekviena daržovių porcija mažina mirties riziką 16 procentų, kiekviena vaisių porcija – 4 procentais.

Dideliais kiekiais valgomi vaisiai ir daržovės žymiai sumažina ankstyvos mirties riziką. Mažiausiai septynias porcijas per dieną suvalgantys žmonės 42 procentais rečiau miršta nuo bet kokios priežasties anksčiau laiko. Taip pat mokslininkai išsiaiškino, kad konservuoti ir šaldyti vaisiai mirties riziką padidina 17 procentų, o vaisių sultys sveikatos būklės apskritai negerina. Be to, maksimalus vaisių ir daržovių vartojimas (dešimt porcijų per dieną) mažina mirties nuo vėžio riziką 25 procentais, o mirties nuo širdies ligų – 31 procentu.

Būtina pažymėti, kad PSO rekomendacijos vaisių ir daržovių vartojimui buvo išleistos dar 1990 metais. Tada ekspertai paskaičiavo, kad 400 gramų vaisių ir daržovių – pakankamas kiekis širdies ligų, insulto, II tipo diabeto bei nutukimo rizikai mažinti.

Beje, siekiant iš esmės pakeisti žmonių mitybą, Didžiosios Britanijos pareigūnai pasiūlė subsidijuoti vaisius ir daržoves, sumažėjusią jų kainą kompensuojant pinigais, surinktais iš mokesčio už cukraus kiekį produktuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)