Visuose maisto produktuose yra cheminių medžiagų – susidarančių natūraliai arba sukurtų laboratorijose.
© Shutterstock nuotr.

Vyrauja klaidinga nuomonė, kad yra skirtumas tarp „natūralių“ chemikalų, esančių vaisiuose ir daržovėse, ir sintetinių tų chemikalų variantų.

Maisto produktų spalvose ir skoniuose yra daug chemikalų, kai kurie turi ilgus, baugiai skambančius pavadinimus. Tai reiškia, kad viskas, ką užuodžiame ar ragaujame, yra reakcija į chemines medžiagas, rašoma independent.co.uk.

Pavyzdžiui, kvapą česnakams suteikia chemikalas eugenolis. O cinamonui, kuris yra tam tikrų medžių džiovinta žievė, aromatą suteikia cinamaldehidas.

Taigi tiek natūraliuose, tiek dirbtiniuose skoniuose yra chemikalų. Natūralūs skoniai sukuriami iš visko, ką galima valgyti, t. y. iš gyvūninės ir augalinės kilmės produktų, nors jie ir apdorojami laboratorijose, siekiant suteikti skonių.

Dirbtiniai skoniai gaminami iš nevalgomų dalykų, pavyzdžiui, iš vazelino, kuris perdirbamas į skonio chemikalus.

Kartais cheminiai skoniai gali būti gaminami ir iš natūralių, ir iš nenatūralių šaltinių – galutinė gaunama molekulė yra ta pati, tik skiriasi jos gamybos procesai.

O kam apskritai naudoti dirbtinius skonius? Todėl, kad sintetinius chemikalus dirbtiniuose skoniuose pigiau pagaminti nei rasti natūralių chemikalų šaltinių. Be to, jie potencialiai saugesni, nes buvo išbandyti, naudoti. Jų gaminimas gali būti mažiau žalingas gamtai, kadangi nereikia auginti derliaus ir pan.

Pavyzdžiui, vanilės komponentas suteikia vanilės kvapą ir skonį. Natūralus vanilinas gaunamas iš orchidėjų, kurios auga Meksikoje. Šio natūralaus chemikalo išgavimo procesas labai ilgas ir brangus, taigi mokslininkai sukūrė sintetinį vaniliną laboratorijoje.

2006 m. japonų tyrėja Mayu Yamamoto sugalvojo, kaip išgauti vaniliną iš karvių mėšlo. Harvardo universitetas apdovanojo ją Ig Nobelio premija už šį išradimą.

Dauguma žmonių nesupranta, kad natūraliame maisto skonyje gali būti tiek pat chemikalų, kiek ir dirbtiniame variante. Pavyzdžiui, kokteilyje su dirbtiniu braškių prieskoniu (greitojo maisto restorane) yra beveik tiek pat cheminių medžiagų, kiek šviežiose braškėse.

Vynuogių prieskonis išgaunamas iš chemikalo mėlynose vynuogėse, ne žaliose ar violetinėse, kurių perkame parduotuvėse. Todėl gaminiai su dirbtiniu vynuogių skoniu (saldainiai, gėrimai) yra violetinės spalvos, parduotuvėje perkamų vynuogių skonis – visiškai kitoks.

Kai kurie natūralūs skoniai gali būti pavojingesni už dirbtinius. Migdolų prieskonyje gali būti cianido arba benzaldehido pėdsakų. Todėl detektyvuose, jei auka kvepia migdolais, įtariama, kad ji nunuodyta kalio cianidu.

Žalios sojų pupelės, iš kurių gaminamas sojų padažas, yra toksiškos. Pramoninis sojų padažas gaminamas iš hidrolizuoto išrūgų baltymo, o ne iš virtų sojų pupelių.

Žmonės nerimauja dėl mononatrio glutamato ir pan. chemikalų, kurių dedama į produktus. Bet paaiškėjo, kad galvos skausmas ir mononatrio glutamatas nėra susiję – tyrėjų nuomone, pavalgius kiniško maisto gali įsiskaudėti galvą dėl didelio kiekio cukraus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Naujausi reitingai: konservatoriai ir „valstiečiai“ lieka populiariausi (62)

Populiariausiomis partijomis šalyje toliau lieka opozicinė Tėvynės sąjunga – Lietuvos...

Kelionė po Rusiją pilna stebuklų: kainos baisios, o svajonių alga – 400 eurų (596)

Ne tik Lietuvoje gyventojai skundžiasi aukštomis kainomis. Rusijoje, Sankt Peterburge, sutikti...

Po pasaulį keliaujantis lenkas nišą rado Palangoje: kviečia paragauti „Trdelnikų“ (53)

„Buvau Rusijoje, Baltarusijoje, Italijoje, visose Baltijos šalyse, Ukrainoje, Austrijoje,...

JAV prezidentas atmeta referendumo Rytų Ukrainoje galimybę (20)

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nesvarsto apie referendumo galimybę Rytų Ukrainoje - apie tai...

Krizę išgyvenę Oksana ir Simas Jasaičiai švenčia 5-ąsias vestuvių metines: atlikėja džiaugiasi vyro dėmesiu (134)

2013 metų liepos 19 d. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje aukso žiedus sumainė krepšininkas Simas...

Nustebsite, kiek daug gali žalieji žirneliai kiek valgyti, kad nepūstų pilvo?

Žalieji žirneliai yra gana maistingi ir turi nemažai skaidulų bei antioksidantų. Be to, tyrimai...

Restoranų darbuotojai atskleidė, kokių patiekalų niekada neužsisakytų (1)

Tik įsivaizduokite, kad sėdite prie stalo restorane ir esate išties alkani. Tačiau neturite nė...

Gyvena iš 150 eurų pensijos ir vis tiek laimingi (385)

Ar įmanoma būti laimingam, jei gauni 150 eurų pensijos, gyveni vienkiemyje, neturi mašinos, o į...

„Mano eksperimentas“ – viena dalyvių jau džiaugiasi salotų derliumi balkone

DELFI organizuojamas konkursas „Mano eksperimentas“ ir jo dalyvė Eimantė. Vilnietė šią...

Milijardierių problemos: trys absurdiškos situacijos (14)

Net ir patys turtingiausi turi problemų ir suka galvą, kaip jas išspręsti. Tiesa, jos drastiškai...