Gyventojų susidomėjimas vadinamąja netradicine medicina, į kurios atstovus pagalbos, preliminariais duomenimis, kreipiasi apie aštuoniasdešimt procentų įvairias ligas besigydančių žmonių, toliau pastebimai auga.

Kadangi paslaugos nėra valstybės reglamentuojamos, baiminamasi, kad gyventojams jas pradeda teikti žmonės, neturintys ligų diagnostikai ir gydomajai praktikai reikalingo medicininio išsilavinimo. O tai kelia rimtą pavojų žmonių sveikatai. „Medikų visuomenė pareiškė nepasitenkinimą. Kreipėsi į mane sakydama, kad būtų gerai, jog susirinktų akademinė visuomenė ir įvertintų susidariusią situaciją.

Klaipėdos universitete diskusiją organizavome todėl, kad jau septyniolika metų Sveikatos mokslų fakultetas eina netradicinės arba alternatyviosios medicinos keliu“, - sako A. Kirkutis.

Svarbu tai, kad Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultete nuo 2014 metų veikia universitetinė bazinių studijų programa „Papildomoji ir alternatyvioji“ medicina, suteikianti jos absolventams reabilitacijos mokslų magistro laipsnį. Taigi, rengiami kvalifikuoti specialistai, juos ruošia septyni profesoriai, keturi docentai, lektoriai, kurie gerai išmano šią sritį, tai yra netradicinės ir tradicinės medicinos principus.

Anot profesoriaus, jie galėtų efektyviai prisidėti prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto rengiamų reglamentavimo dokumentų paruošimo.

„Mes paruošėme rezoliuciją, kur yra devyni punktai. Pirma problema - kad nėra suformuluotas ir apibrėžtas papildomosios, alternatyviosios medicinos objektas. Sveikatos apsaugos ministerija tai vadina netradicine medicina. Nors du tūkstančiai ketvirtais metais Pasaulio sveikatos apsaugos organizacija yra apibrėžusi šią medicinos dalį, kaip papildomąją, alternatyviąją ir būtent tradicinę mediciną.

Iš kitos pusės reikėtų kvalifikuoti, kas yra ta medicina, kas į ją įeina, kokios praktikos, viskas turėtų būti aiškiai suskirstyta.

Dar yra daugybė kitų klausimų. Aš galvoju, kad politikai, kurie imasi reglamentuoti šią medicinos sritį, nesuvokia jos apimties ir dydžio specifikos. Tiesiog reikia papildomų žinių. Tarp kitko, mačiau valstybės kanceliarijos, paskui Sveikatos apsaugos ministerijos teisės departamento atsiliepimą apie paruoštą pažymą, kaip tik buvo parašyta išvada, kad rengėjams trūksta pagrindinių žinių apie papildomą, alternatyviąją mediciną. Jie teisinę bazę supranta, bet nesupranta, koks tai objektas.

Tai būtų tas pats, jeigu operuoti imtųsi žmogus, kuris neparuoštas tokiam darbui – tai yra ligonio operacijai.

Iš viso man atrodo, kad reikia reglamentuoti tik tas sritis, kur naudojamas terminas „gydymas“, „terapija“ arba „diagnostika“.
Jeigu yra mokymas, sveikatinimas, ko gero, prie jų reikėtų vėliau prieiti“, - sako profesorius.

Svarbu

Sveikatos apsaugos ministerija parengė ir pateikė Vyriausybei prioritetinės teisėkūros iniciatyvos – reglamentuoti netradicinės medicinos praktiką – numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo pažymą.

Parengtų dviejų alternatyvų nuostatos turėtų padėti spręsti šios srities problemas: apibrėžti ir įteisinti netradicinės medicinos sąvoką, nustatyti šias paslaugas teikiančių specialistų būtiną kompetenciją, apibrėžti netradicinės medicinos veiklos apimtis, parengti paslaugų teikimo metodikas (standartus), siekti, kad šios veiklos viešinimas bei reklamos informacija būtų teisinga ir neklaidinanti vartotojo.

Įgyvendinant pirmąją alternatyvą netradicinę mediciną siūloma apibrėžti kaip biomedicinos mokslų sritį, apimančią sveikatos rekreaciją, natūralią ir liaudies mediciną ir jų veiklose naudojamus produktus.

Antroji pažymoje pateikiama alternatyva apima mažesnę paslaugų grupę – natūralios ir liaudies medicinos praktiką ir kelias sveikatos rekreacijos srities paslaugas, kurias numatoma licencijuoti.
Šiuo tikslu visas funkcijas, būtinas netradicinės medicinos (PAM) praktikos paslaugų saugumui ir kokybei užtikrinti, vykdytų tik SAM ir jos pavaldžios įstaigos.

Vyriausybei pasirinkus vieną siūlomų teisinio reglamentavimo alternatyvų, SAM rengs įstatymų ir teisės aktų paketą, reglamentuojantį netradicinės medicinos praktiką.

Komentuoja Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Vilija Filipovičienė

- Su mokslo bendruomene nagrinėjome pagrindines problemas, kad iš tikrųjų reikia reglamentuoti, vadinkime, netradicinę mediciną.

Jie išsakė pageidavimus ir pažadėjome, kad jeigu darysime svarstymus, pasikviesti į Seimą, išklausyti ir jų nuomonę.

Sveikatos apsaugos ministerija bendrauja su visomis suinteresuotomis grupėmis, kurios domisi vadinamąja netradicine medicina. Kol įstatymo projektas nepateko į Seimą ir nepradėjome su juo dirbti, interpretacijas pradėti iš anksto, manau, nėra tikslinga. Bijau pasakyt, kada tikiuosi jį gauti. Esu girdėjusi, kad dar vienas įstatymų projektas yra ruošiamas ir Seimo narių bus registruojamas.
Mano nuomone, netradicinę mediciną pagaliau reikėtų vieną kartą sureglamentuoti.