aA
Nors ši vasara nelepina geru oru, grybų mylėtojams nėra kuo skųstis. Socialiniuose tinkluose grybautojai jau dalijasi pirmojo „laimikio“ nuotraukomis. Nors ir nekaloringi, tačiau sunkiai virškinami grybai, pasak dietologų, neturėtų būti valgomi kiekvieną ar net kas antrą dieną.
© Shutterstock nuotr.

Bene svarbiausia grybų vertė – geras skonis. Be to, grybuose yra pakankamai daug nepakeičiamų aminorūgščių, kurių žmogaus organizmas pats nepasigamina. Kalorijų grybuose labai mažai, pvz., 100 g baravykų turi 29 kcal, pievagrybių – 20 kcal.

Grybuose gausu ląstelienos, vandens, vertingų baltymų ir mineralinių medžiagų. Daugelyje jų fosforo, kalcio ir kalio yra beveik tiek pat kiek žuvyje. Grybuose, maistine sudėtis prilygstantiems vaisiams, ypač daug mangano, magnio, geležies, vario, antioksidantų, taip pat cholesterolio kiekį kraujyje mažinančio lecitino.

Daugiausiai maisto medžiagų kaupiasi grybų kepurėlėse. Pasak specialistų, suvalgę 100 g kelmučių, gausite vario ir cinko paros normą. Kilograme ūmėdžių yra net 250 mg vitamino B2 ir apie 6 mg nikotino rūgšties, gerinančios nervų sistemos veiklą. Tačiau visos grybuose esančios naudingos medžiagos suyra karštai juos apdorojant. Vienintelis būdas išsaugoti vitaminus ir mikroelementus – šviežius grybus džiovinti, sumalti į miltelius ir jais apibarstyti paruoštus patiekalus.

Kadangi grybai turi mažai kalorijų, juos galima valgyti nesibaiminant priaugti svorio. Išimtis tik kepti grybai, nes dėl didelių kiekių sviesto ir grietinės grybai tampa kaloringi.

Keptų ar troškintų grybų ar jų sriubos negalima kelias dienas laikyti šiltoje vietoje, kelis kartus šildyti ir valgyti. Jei gamintų grybų patiekalų per dieną nesuvalgėte ir pamiršote įdėti į šaldytuvą, kitą dieną jų geriau nevalgyti. Antraip net geriausiais grybais – baravykais, pievagrybiais – rizikuojate apsinuodyti.

Beje, grybai nedera su alkoholiu, kai kuriais galima apsinuodyti, jeigu, jų suvalgius, vartojamas ir alkoholis.

Voveraitės. Jose vitamino D yra tiek pat, kiek aukščiausios rūšies svieste, o vitamino B1 daugiau nei baravykuose, pieno produktuose. Voveraitėse gausu ir beta karoteno, cinko, vario, kalio, fosforo, natrio, mažiau geležies ir kalcio. Voveraitės gydo radikulitą, o jų sudėtyje esantis antibiotikas naikina stafilokokus.

Baravykai. Vieni vertingiausių grybų, nes juose yra visų organizmui reikalingų aminorūgščių, beta karoteno, D, PP ir B grupės vitaminų. Juose taip pat gausu vario, fosforo, cinko, seleno ir kt. Beje, baravykuose ypač daug lecitino, kuris mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jie slopina galvos skausmą, kelia organizmo tonusą.

Kazlėkai. Šiuose grybuose yra uždegimą ir skausmą mažinančių medžiagų, taip pat kaulus ir dantis stiprinančio vitamino D, plaukų ir nagų būklę gerinančios sieros, B grupės vitaminų.
Lepšiai. Jie iš organizmo valo kenksmingas medžiagas ir šlakus, gydo inkstus. Lepšių antpilas stiprina imunitetą.

Rudmėsės. Jose yra vertingų antibiotikų, stabdančių kenksmingų bakterijų dauginimąsi.
Kelmučiai. Vasariniai kelmučiai naudingi skydliaukei, juose yra stipraus antibiotiko agrocibino, o rudeniniai gerina atmintį ir protinius gebėjimus.

Verta žinoti

Surinktus grybus reikia apdoroti tą pačią dieną. Nespėjus to padaryti, grybus geriausia paskleisti plonu sluoksniu vėsioje gerai vėdinamoje patalpoje. Nereikėtų grybų laikyti polietileno maišeliuose ar plastmasiniuose induose, nes tuomet jie greičiau genda.

Paruoštus vartoti vėliau grybus laikyti vėsiame rūsyje arba šaldytuve, nuo 0 iki +6° C temperatūroje.

Jokiu būdu nereikėtų pirkti konservuotų grybų turguose, verta pasvarstyti, ar bet kur galima vaišintis grybų patiekalais.

Grybų troškinys
Grybų troškinys
© Fotolia nuotr.

Grybų troškinys

Reikės:

4 puodelių grybų,
2 svogūnų,
4 pomidorų,
puodelis grietinėlės,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Grybus nuvalykite, nuplaukite, didesnius perpjaukite pusiau ar į kelias dalis. Virkite pasūdytame vandenyje apie valandą (vis nugriebkite putas). Į keptuvę suberkite svogūnus, apkepkite kol ims gražiai geltonuoti. Suberkite smulkiai pjaustytus pomidorus ir maišant pakepkite kelias minutes. Suberkite nukoštus, išvirtus grybus, pagardinkite prieskoniais, išmaišykite ir uždenkite. Ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių. Supilkite grietinėlę, jei reikia pagardinkite prieskoniais. Išmaišykite, uždenkite ir troškinkite apie 30 minučių. Patiekite su virtomis bulvėmis.

Bulvių ir voveraičių apkepas
Bulvių ir voveraičių apkepas
© Fotolia nuotr.

Bulvių ir voveraičių apkepas

Reikės:

8 vidutinio dydžio bulvių,
2 puodelių voveraičių,
2 svogūnų,
2 šaukštų miltų
2 puodelių pienas
100 g fermentinio sūrio,
druska ir pipirų pagal skonį,
žiupsnelio Muskato riešuto.

Bulves (nuluptas, bet nepjaustytas) sudėkite į pasūdytą verdantį ir virkite apie 10 minučių. Bulvės turėtų būti apvirtos bet dar kietos. Bulves nusunkite, palaukite kol kiek pravės ir supjaustykite griežinėliais. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir dėkite kepti į keptuvėje įkaitintą sviestą. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, nuvarvinkite ir dėkite kepti į svogūnus. Pagardinkite druska, pipirais ir tarkuotu muskato riešutu. Kai svogūnai gražiai pagels, maišant suberkite miltus. Minutę apkepkite ir supilkite pieną. Kelias minutes maišant virkite, kol pradės tirštėti. Padažą sumaišykite su voveraitėmis sumaišykite su bulvėmis, įberkite tarkuoto sūrio ir išmaišykite. Viską sukrėskite į kepimo indą ir kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių.

Kepurėlė – maistingiausia grybo dalis
© Shutterstock nuotr.

Menkės kotletai su baravykais

Reikės:

400 g menkės,
1 kiaušinio,
5 šaukštų džiūvėsėlių,
svogūno,
1 didesnio baravyko,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Menkės filė sumalame, įmušame kiaušinį, 3 šaukštus džiūvėsėlių, sumaišome su pakepintu svogūnu ir smulkintu taip pat kepintu baravyku. Pagardiname druska ir pipirais. Formuojame kotletus. Apvoliojame džiūvėsėliuose ir kepame. Patiekti galima su bulvių koše ir šviežiomis daržovėmis.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Seimo viešbučio istorijos: Pranckiečio ten laukia 4 kambarių butas, bet jis jame retas svečias

Priešais Seimą, Gedimino prospekte stūksantis Seimo viešbutis paskutiniu metu kelia vis daugiau...

Profesorius papasakojo, kodėl smegenys ima vis mažiau atlikti savo darbą: pateikia 6 žingsnius, kaip to išvengti (45)

Žmogaus smegenys, kaip ir raumenys, negaudamos pakankamai darbo ir nespręsdamos užduočių praranda...

Įvardijo prasčiausias Vilniaus mokyklas: vadovai nesupranta vertinimo ir peikia reitingų sistemą (119)

Nors pirmajame geriausių Lietuvos gimnazijų penketuke – net kelios Vilniaus ugdymo įstaigos,...

JAV netrukus turės nepaskandinamą lėktuvnešį? (298)

Nedidelė maždaug 8,2 kvadratinio kilometro ploto vulkaninės kilmės sala Rytų Kinijos jūros...

Prognozuoja, kokia laukia likusi žiema Lietuvoje: visoje Europoje pastebėjo ryškią anomaliją (72)

Naujausios orų prognozės rodo, kad sezoninė to paties centro prognozavimo sistema rodo, kad visa...

Petro Gražulio poelgis įsiutino jo dukrelės motiną: pasiunčiau jį po velnių

Seimo narys Petras Gražulis ir jo dukrelės mama Birutė Navickaitė taikoje ilgai gyventi...

Atidarė Suvalkuose naują prekybos centrą lietuviams: pamiršta tai, kas „svarbiausia“ (305)

Suvalkų miesto šiauriniame pakraštyje, prie išvažiavimo į Lietuvos pusę, atidarytas naujas...

Plungėje pasmaugtos moters vaikai: nepasidaro lengviau, kad žudiką išlaikys iš mūsų pinigų (62)

„Nepasidaro lengviau išgirdus, kad mamos žudikas nuteistas. Mamos tai nesugrąžins“, – sako...

Šiauliuose iškils didžiausias Europoje orlaivių techninės priežiūros ir remonto centras planuoja sukurti 1000 darbo vietų (76)

2020 m. pradžioje Tarptautiniame Šiaulių oro uoste bus pradėtas statyti didžiausias Europoje...