Sunkumas sieloje

Žadintuvas išverčia jus iš lovos dar neprašvitus, spraudžiatės į griežtą dalykinį kostiumėlį ir jaučiatės su juo lyg paukštelis narve… Saulės šviesos jūrą, kurią ant jūsų dar taip neseniai liejo dosni Pietų saulė, pakeitė tamsūs rudeniniai debesys. Ne tik danguje, bet ir jūsų sąmonėje.

Kas vyksta. Viduje šalta ir nejauku – lyg kas būtų užgesinęs lemputę – taip prasideda rudeninė depresija. Tai ji jus taip slegia.

Patarimai.

• Daugiau judėkite! Dėl staigaus fizinio krūvio sumažėjimo po atostogų organizmas netenka „raumenų džiaugsmo“ ir linksta į depresiją.

• Įpraskite kiekvieną rytą skirti laiko ne tik savo išorei, bet ir pozityviam nusiteikimui. Galvokite apie malonius dalykus, ginkite šalin niūrias mintis ir dažniau šypsokitės savo atvaizdui veidrodyje.

• Į kovą su bloga nuotaika pasitelkite gamtą. Stenkitės dažniau pasivaikščioti po parkus ir miškus.

Sunkumas širdyje

Už jos mes griebiamės nuolat: sunkumą kairėje krūtinės pusėje silpnoji lytis jaučia taip dažnai, kaip ir galvos skausmą. „Akmuo ant širdies“ – sakome, kai nenorime prisiminti kažko nemalonaus.

„Balzamas širdžiai!“ – sušunkame išgirdę džiugią naujieną. Taip ir yra: teigiamos emocijos miokardą stiprina, o neigiamos – jam kenkia.

Kas vyksta. Streso hormonai adrenalinas ir noradrenalinas sukelia širdį maitinančių arterijų spazmus. Mūsų širdelei ima trūkti maitinamųjų medžiagų ir energijos. Atsiranda pojūtis, lyg kažkas spaustų širdį.

Patarimai.

• Pasistenkite mažiau nervintis bent jau prieš mėnesines: šiuo metu vykstantys hormonų pokyčiai neigiamai veikia širdies raumenį, kuris tampa jautresnis cigarečių dūmams, alkoholiui, neigiamoms emocijoms.

• Mokykitės dainuoti belkanto! Statistika rodo, kad operos solistės ir choristės gyvena 15 metų ilgiau vien dėl savo profesijos. Intensyviai dainuojant dirba ne tik balso stygos – aktyvinamas mažasis kraujotakos ratas, širdies raumuo, kiti organai bei audiniai geriau aprūpinami deguonimi.

Sunkumas kojose

Jūsų plaukianti, šokanti, skriejanti eisena į dienos pabaigą tampa akmeninės statulos žingsniu? Stiprinkite varikozės varginamas venas.

Kas vyksta. Apatinėse galūnėse užsistovėjęs kraujas ištampo venų sieneles, sunkiasi į audinius, dėl to kojos nutirpsta, tampa sunkios.

Patarimai. Nusiaukite, pajudinkite kojų pirštus, pasukiokite pėdas. Raskite galimybių bent ketvirtį valandos pasėdėti iškėlusi kojas (padėkite po jomis pagalvėlę ar užkelkite ant sofos atlošo).

• Ištrinkite kojas nuovargį mažinančiu tepalu ir po 10 min. jį nuplaukite vandeniu ir patepkite bet kokiu maitinamuoju kremu, įlašinusi keletą eterinio aliejaus lašų. Įtrindamos kremą išmankštinkite kojas nuo pirštų galiukų iki kelių. Tiesa, jeigu sergate tromboflebitu arba turite polinkį į trombus, kojas masažuoti griežtai draudžiama!

• Kojų nuovargį ir tirpimą puikiai malšina jūros druskos vonelės. Pripilkite vonią šilto (+38°C) vandens iki pusės blauzdų, ištirpdykite jame 1–2 šaukštus druskos ir 5–10 minučių pabraidžiokite po dirbtinę „jūrą“.

• Nedelsdama kreipkitės į gydytoją, jeigu jaučiate ne tik kojų sunkumą, bet ir venų skausmą – tai uždegimo (tromboflebito) požymis.

Sunkumas kūne

Pamėginkite visur su savimi tampytis plytų prigrūstą kuprinę. Dar nė neįpusėjus dienai nusikamavusi virsite iš kojų! Nereikalingi kilogramai vargina nė kiek ne mažiau: nuo jų mes pavargstame, nes širdis, kraujagyslės, raumenys ir kaulai patiria papildomą krūvį ir dėvisi greičiau nei mums norėtųsi.

Kas vyksta. Jums sunku ne tik dėl paties antsvorio, bet ir dėl to, kad yra pasislinkęs jūsų svorio centras. Todėl stuburas deformuojasi, o kiekvienas priaugtas kilogramas virš turimų 10 nereikalingų krūvį jam didina geometrine progresija.

Patarimai.

* Turite tik dvi išeitis: kad vėl grįžtų jau pamirštas lengvumo jausmas, turite arba sublogti, arba… persikelti gyventi nesvarumo sąlygomis. Beje, tokių projektų jau yra. Amerikiečių mokslininkai pasiūlė storulius gabenti į orbitą, kad jų kaulai, raumenys, kraujagyslės ir visi vidaus organai pailsėtų nuo nepakeliamo svorio. Tiesa, kosminio viešbučio apkūniems klientams statyba – ateities dalykas, o ir grįžus atgal į Žemę nereikalingų kilogramų našta prislėgtų dar labiau…

Sunkumas galvoje

Rodos, ją spaudžia tarsi replėmis, sujuosė standžia juosta arba užmaukšlino 2–3 dydžiais mažesnį šalmą. Sunkumas galvoje paprastai atsiranda dėl užsitęsusio streso, pervargimo ir miego trūkumo.

Kas vyksta. Šį galvos skausmą sukelia dėl streso, nerimo, depresijos įsitempę kaklo, pečių ir veido raumenys arba ilgas buvimas nepatogioje padėtyje.

Patarimai.

* Mokykitės prireikus atsipalaiduoti, ypač – prieš miegą! Kvėpuokite pro nosį, lygiai ir giliai, užsimerkite, atpalaiduokite veido raumenis, paskui – kaklo, pečių, krūtinės, nugaros, rankų, pilvo, klubų, sėdmenų, šlaunų, blauzdų bei pėdų. Tokioje absoliučios ramybės būsenoje pabūkite bent 2–3 minutes. Po to apsiklokite antklode ir prisiminkite ką nors malonaus.

* Kad iš galvos būtų lengviau išmesti visa, kas daro ją sunkią, išgerkite žaliosios arba žolelių arbatos.

* Puiki priemonė nuo galvos sunkumo – daug organizmui reikalingo kalcio turintis pieno ir medaus kokteilis (1 šaukštelis medaus stiklinei pieno).

Sunkumas krūtinėje

Sunkumas, tiksliau, veržimas krūtinės srityje atsiranda dėl įvairių priežasčių: tiek teigiamų, tiek neigiamų emocijų, jaudinimosi, tabako dūmų, aštrių kvapų, išmetamųjų dujų, tvankos, pernelyg drėgno arba šalto oro, lipimo laiptais, fizinio krūvio, alergijos dulkėms ir rugpjūtį žydintiems augalams.

Kas vyksta. Taip pasireiškia padidėjęs bronchų reaktyvumas. Laikui bėgant gali išsivystyti bronchinė astma.

Patarimai.

• Kreipkitės į pulmonologą, išsitirkite kvėpavimo takus. Kompiuterinė spirografija padės nustatyti, ar iš tiesų bronchų reaktyvumas padidėjęs.

• Kad kvėpavimas būtų lengvas, kasdien išgerkite stiklinę vynuogių sulčių arba suvalgykite po svarainį. Kvėpavimo sistemą teigiamai veikia ne tik svarainių vaisiai, bet ir džiovinti lapai: šaukštą lapų užpilkite stikline karšto virinto vandens ir valandą laikykite termose. Nukoškite ir gerkite po 2 šaukštus 3–4 kartus per dieną prieš valgį.